• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 August , 2022

O nouă campanie arheologică pentru căutarea și recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici morți în lagărul de la Periprava

Colonia de muncă Periprava a fost înființată în octombrie 1952, fiind cunoscută sub indicativul militar formațiunea 0910 Periprava. Unitatea a fost plasată în subordinea Centrului de Coordonare a Coloniilor de muncă din Delta Dunării, cu sediul la Chilia Veche (acolo unde mai funcționau Chilia Veche şi Tătaru). Formațiunea 0910 Periprava a fost desființată în septembrie 1953, atunci când a încetat şi activitatea centrului mai sus amintit.
La 1 iulie 1957, Colonia de muncă Periprava a fost reînființată conform ordinului MAI nr. 2394, sub denumirea de formațiunea 0830 Periprava, aici fiind aduși doar deținuți de drept comun.
Era situată pe grindul Letea, în Delta Dunării, la 30 de km de vărsarea brațului Chilia în Marea Neagră (cea mai apropiată localitate se afla la 3 km).
Colonia de muncă Periprava a fost desființată în august 1967, atunci când unitatea a fost transformată în penitenciar. Penitenciarul Periprava a fost desființat la 1 octombrie 1969, atunci când a devenit secție de deținere exterioară a Penitenciarului Chilia Veche.
Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), împreună cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și Fundația Doina Cornea din Cluj, organizează, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda și Muzeul Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” Vaslui, cea de-a IX-a campanie de investigații arheologice în Cimitirul lipovenesc din satul
Periprava, com. C. A. Rosetti, jud. Tulcea. Acțiunea continuă căutările pentru descoperirea, recuperarea și identificarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în fosta colonie penitenciară.
Cercetările vor începe în august 2022 și vor fi efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la instituțiile muzeale menționate, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator și responsabil științific), Paul Scrobotă, Horațiu Groza, Gabriel Rustoiu și Ramona Maria Mocanu. Acțiunea se desfășoară în conlucrare cu Televiziunea Română și este sprijinită de Primăria comunei C.A. Rosetti. Finanțarea activităților este asigurată din donații particulare, prin intermediul Fundației Doina Cornea, care va fi reprezentată în teren de domnii Leontin Horațiu Iuhas și Marius Oprea. 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.