• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Iulie , 2019

O excursie de neuitat pentru câștigătorii concursului de reciclare

Săptămâna trecută, clasele a VI-a și a VII-a din cadrul Școlii Dumbrăvița, câștigătoarele concursului de reciclare, au primit din partea UAC Europe o excursie gratuită la Cascada Cailor din Borșa și Mănăstirea Moisei.

 

 

Din 2011, UAC Europe în parteneriat cu Școala Profesională Dum­bră­vi­ța organizează un concurs de reciclare adresat tuturor elevilor din comună, cu scopul de a promova grija pentru mediul în­conjurător și de a încuraja reciclarea deșeurilor.

În acest an, în cadrul concursului ecologic și educativ „Reciclează și câștigă” a fost adunată o cantitate record de deșeuri: 284,3 kg PET și 504,25 Kg hârtie. Iar câștigătoarele concursului au fost desemnate două clase cu rezultate apropiate, Clasa a VI-a de la Școala Dumbrăvița, care a adunat în total 360 kg deșeuri și clasa a VII-a din Dumbrăvița, care a strâns 374 kg deșeuri.
 Miercuri, 25 iunie, elevii din cele două clase însoți de doamnele diri­ginte Monica Cosma și Cristina Fărcaș și de directorul Școlii profesionale Dumbrăvița, Magdalena Tomșa, au beneficiat de o excursie gratuită, oferită de UAC Europe.

Câștigătorii au ales ca și destinație cea mai înaltă cascadă din România, Cascada Cailor, un loc perfect pentru zilele toride de vară. Cascada Cailor, situată în parcul Naţional Munţii Rodnei, este formată practic într-o căldare glaciară extinsă a vârfurilor Pietrosul Rodnei şi Piatra Albă. Înainte de cascadă, apa re­zultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea, se prăvăleşte în jos, formând cascada în trei trepte cu căderi succesive de 40 de metri, apoi 20 de metri şi din nou 40 de metri.
Există mai multe legende legate de formarea cascadei, însă una dintre ele este cea mai cunoscută şi promovată şi se referă la păşunile bogate, care erau locul preferat al localnicilor pentru a ţine oile şi caii, în timpul verii. Se spune că urşii atacau hergheliile de cai, iar aceştia, încol­ţiţi la marginea prăpas­tiei, au căzut în hău. Legenda spune că acea cascadă s-a format din lacrimile păstorilor care au plâns după animalele pierdute. Numai că nu doar cascada a primit acest nume, ci întreaga zonă a primit denumiri legate de acest eveniment: Zănoaga Cailor, amplasată deasupra Cascadei Cailor, Muntele Cailor, Podul Cai­lor, care se referă la circul glaciar, iar Izvorul Cailor, referindu-se la valea pe care este formată cascada.

După ce au admirat peisajul incre­dibil, elevii și cadrele didactice au pornit spre Mănăstirea Moisei, o veche vatră de ortodoxie și româ­nism, unde au aflat istoria și povestea acestui lăcaș de cult. Centrul monahal de la Moisei, cu mica sa mănăstire de lemn, așezată la poalele muntelui Pietrosul Rodnei, pe valea denumită Izvorul Negru, a fost înființat, după unele cercetări mai recente, încă din veacul al XIV-lea, iar după autorii mai vechi (Tit Bud, Ioan Bârlea, Atanasie Popa) la începutul secolului al XVII-lea. Documentar mănăstirea este amin­tită în 1637, când aici își avea reședința episcopul Dumitru Pop. În 1672 are loc sfințirea actualei bi­serici de lemn de către mitropolitul Ardealului Sava Brancovici. În anul 1682 egumen al Mănăstirii Moisei era Timotei Brașoveanu. Însem­nările de pe cărțile ce au aparținut mănăstirii, ne vorbesc despre legă­turile numeroase pe care le-a avut această mănăstire cu alte centre culturale românești ale epocii.

De mici dimensiuni, biserica de lemn de la Mănăstirea Moisei are înfățișarea monumentelor de lemn din veacul al XVII-lea. Absida poligonală a altarului este legată prin trei deschideri de naosul acoperit cu o boltă semicilindrică, iar deasupra pronaosului tăvănit se ridică micul turn-clopotniță, ce este acoperit de un coif de mici dimensiuni. Pe pereții interiori, în special pe bolți, se mai păstrează vagi fragmente din pictura parietală (visul lui Iacob, Cei patru Evangheliști).
În Mănăstirea Moisei a ființat un centru de pictură încă de la începutul secolului al XVII-lea. De la acești zugravi se conservă în biserică trei frumoase icoane (Adormirea Maicii Domnului, Isus Pantocrator, Sfântul Nicolae).

De aici, grupul a pornit spre casă, cu amintirea unei excursii de neuitat și promisiunea că vor participa și anul viitor la concursul de reciclare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.