• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 20 Octombrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Octombrie , 2017

Nebuloasa trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat

Recent, Ministerul de Fi­nan­ţe a anunţat printr-un comunicat că, începând de la 1 ia¬nuarie 2018, taxele CAS şi CASS vor fi plătite de angajat. Această măsură va duce, potrivit ministerului, la diminuarea contri­bu­ţiilor sociale obligatorii plătite în pre­zent cu 4 puncte procentuale, de la 39% la 35% din salariul angajatului. Stabilirea, reţinerea şi plata contri­bu­ţiilor revin în continuare angajatorului. Măsura de trecere a plăţii CAS (contribuţia la pensie) şi CASS (contribuţia la angajator) este greu de aplicat din punct de vedere juridic şi nu este aplicată în nicio ţară membră a Uniunii Europene,  spun consul­tan­ţii fiscali. Mai mult, măsura ar creşte valoarea asigurărilor sociale plătite de angajaţii din profesiile independente sau de către agricultori.

Sindicatele au transmis, recent, că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, prevăzută a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, îi va transforma pe români în „cobai”, căci, din 119 țări cu sisteme de pro­tecție socială, niciuna nu are vreun astfel de sistem.
Blocul Național Sindical (BNS) a lansat o campanie numită „NU Expe­ri­mentelor Sociale pe Români!” și o petiție online împotriva planurilor Guvernului.
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa a declarat, recent, la Parlament, despre trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat, că prin proiectul de lege, se va obliga angajatorul să nu schim­be salariul brut.
„Va fi o lege prin care aceste con­tribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (…) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să creas­că, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Toto­dată, am făcut mențiunea că după ce se va realiza această măsură legisla­tivă va fi introdusă și o măsură tran­zitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al sala­riului brut”, a declarat Ionuț Mișa, la comisia economică din Senat.

Ministrul de Finanțe a fost întrebat cum poate fi obligată o firmă privată să mențină nivelul salariului brut. Mișa a spus că va fi o dispoziție le­gis­lativă prin care se va stabili ce va include salariul brut.
„Vreau să fac mențiunea foarte clară că nu îi va crește costul cu forța de muncă absolut deloc. Deci pentru toți angajatorii, atât din sectorul privat, cât și din cel de stat, sarcina fiscală practic costul pe care el îl are cu un angajat în relația cu statul va fi exact aceeași. Va fi o decizie a lui ulte­rioa­ră dacă, așa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul și să decidă să dea mai puțin sau mai mult”, a spus ministrul Finanțelor.
Ionuț Mișa a dat asigurări că angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat, prin trecerea con­tribuțiilor de la angajator la salariat.

 

 

Efecte secundare

Odată cu includerea contribuțiilor angajatorului în salariul brut va crește salariul minim pe economie. Iar de acesta depind multe alte aspecte. Mai exact, în acest moment, salariul minim brut este de 1.450 de lei, dar pe angajatori îi costă 1.750 de lei. Însă odată cu acesta cresc și amenzile rutiere, deoarece un punct de amendă este 10% din salariul minim pe economie. Astfel, valoarea unui punct va urca de la 145 de lei la 175 de lei. Concret, cea mai mică amendă de circulație - cea de două puncte, urcă de la 290 de lei la 350 de lei. Pe de altă parte, cea mai mare amendă va urca de la 14.500 de lei la 17.500 de lei.
Peste 500.000 de persoane fizice autorizate (PFA), agricultori, dar și avocați, notari, artiști sau ziariști plătiți pe drepturi de autor se vor trezi dintr-o dată cu taxe mai mari de plătit la stat. În fapt, acesta este cel mai dur efect al viitoarei legi. Ar fi afectate circa 300.000 de PFA-uri și peste 200.000 de agricultori, dar și taximetriștii. Consultantul fiscal Adrian Bența a avertizat încă din luna august asupra acestui aspect.
De asemenea, va crește și ajutorul de șomaj. Acesta se calculează în funcție de numărul de ani de cotizare la stat. Din moment ce contribuțiile angajatorului trec la salariat, atunci, teoretic, ar trebui să crească și pensiile. În fine, un alt efect îl constituie creșterea contribuțiilor pe care firmele trebuie să le plătească pentru neîncadrarea de persoane cu handicap.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.