• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 August , 2021

Locuitorii țărilor nordice sunt împătimiți de mersul pe bici­cletă, de cultul curățeniei, de protecția mediului, de liniște şi de flori. Nu surprinde pe nimeni când, coborât fiind în gara din Copenhaga, vei vedea că fiecă­rei garnituri de tren îi sunt atașate vagoane speciale pentru transportul bicicletelor sau că, lângă compartimentele pentru călători, sunt rezervate spații pentru biciclete. Mania ordinii şi curățeniei o sesizezi în zilele de sâmbătă când, ca la coman­dă, locuitorii din urban şi rural fac curățenie în curți, taie ga­zonul şi transportă cu mijloa­cele proprii resturile solide la stațiile de selectare şi tratare a deșeurilor.
Numeroasele poduri, atât din interiorul localităților cât şi din afara lor, spre exemplu dintre capitala Danemarcei - Copenhaga şi Malmö – Suedia,  te fac să nu simți că practic eşti la zeci de metri deasupra mării.
Vechile dispute dintre Danemarca şi Suedia pe tema statutului orașului Malmö au luat sfârșit în 1658, când orașul a revenit suedezilor.
Vizitatorii celui de-al treilea oraș ca mărime din Suedia – Malmö - vor fi încântați de frumu­­sețea Stortorget și Rådhuset (piața centrală și pri­măria).
Primăria Rådhuset este decorată cu numeroase statuete, repre­zen­tând vechile ocupații ale cetățenilor orașului (comerț, transport maritim, agricultură și artizanat), în centrul cărora se află sculptura zeiței Justiției, Themis.
Surprind prin frumusețe şi echilibrul Rezidența Guvernatorului, Faxeska gården, casa unui burghez, construită pe la 1760, Hedmanska gården, casa unui comerciant, veche din se­colul al 16-lea, Diedenska huset, o casă încremenită parcă în timp (1620 - anul construcției) sau Thottska Huset, cea mai veche casă cu traverse din lemn construită în 1558.
Un cartier nou și la modă, Västra hamnen, este construit într-un stil modern, care atrage atenția prin geamurile imense ale lo­cuințelor, fără perdele, ce lasă curioșii să tragă cu ochiul la organizarea interioară a apar­ta­mentelor (acest stil este pro­priu mai tuturor locuințelor din țările nordice).
În ultima perioadă, este tot mai vizitat un muzeu al produselor dizgrațioase. La intrare, vizitatorii primesc o pungă similară cu cea a pasagerilor din avioa­ne, pentru ca persoanele care doresc să deguste din bucate să aibă posibilitatea de a o utiliza în timpul consumării „delicateselor” oferite precum: momiţe negătite de păun, insecte crude sau pui de șoarece în vin alb.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.