• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Martie , 2020

Modele de afaceri în domeniul economiei circulare, promovate prin proiectul interregional REDUCES

În perioada 10-11 martie 2020, s-a desfășurat a doua întâlnire interregională a proiectului REDUCES, care a reunit la Valencia membrii echipelor de proiect din cele șase regiuni partenere, precum și factori interesați în aplicarea principiilor economiei circulare.

 

 

Reprezentanți ai mediului de afaceri, din învă­ță­mântul universitar și din rândul autorităților locale din Spania, Finlanda (coordonatorul proiectului REDUCES), Bulgaria, Marea Britanie, Olanda, și România au analizat, pe par­cursul a două zile, situația dez­voltării economiei circulare pe plan european și modele de afaceri din domeniul economiei circulare, în special în ceea ce privește prelungirea duratei de viață a produselor. Obiectivul întâlnirii a fost de a acela de a promova dezvoltarea durabilă prin utilizarea modelelor de economie circulară, deoarece schimbul de experiențe și cunoș­tințe în interiorul și între regiuni este esențial pentru elaborarea de planuri de acțiune care să sprijine modele de afaceri suste­nabile în fiecare regiune.

Delegația Județului Maramureș a fost compusă din vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș - Ioan Doru Dăncuș, șeful Biroului Relații Internaționale - Mihaela Lițe, consilierul superior Marga­reta Căpîlnean și factorii interesați - Irina Smical de la Universitatea Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare și Petre Mitru de la firma MultiNET.
În dimineața primei zile a evenimentului interregional din cadrul proiectului REDUCES a avut loc o sesiune deschisă publicului larg, unde au fost prezentate inițiative legate de economia circulară în Comunitatea Valenciana.
Prezentările s-au axat pe sectorul construcții și impactul acestora asupra mediului, întrucât această regiune a ales ca temă principală în cadrul proiectului REDUCES acest domeniu și modul, respectiv acela că clădirile pot fi realizate
respectând principiile economiei circulare.
Pe parcursul după-amiezii au fost efectuate două vizite de studiu în zona Valencia și au fost prezentate modele de afaceri care aplică principiile economiei circulare. La cooperativa Okambuva au fost pre­zen­tate beneficiile bio-cons­trucțiilor cu module de paie de orez realizate de întreprinderea Albufera din Valencia.
Apoi, toți partenerii și factorii interesați ai proiectului au vizitat spațiile de producție ale firmei in HAUS, o companie axată pe construcția de case prefabricate, modulare, cu un portofoliu de peste 100 de tipuri de case care sunt realizate în procent de 100% în fabrică și sunt mutate ulterior la locația finală. Aceste tipuri de construcții se încadrează în principiile economiei circulare prin îndeplinirea unor standarde de înaltă calitate, reducerea deșeurilor din timpul construcției, precum și recuperarea ulterioară a aproximativ 80% din materialele de construcție.
În a doua zi a întâlnirii interregionale din cadrul proiectului REDUCES s-a derulat un atelier de lucru la care au participat parteneri și părți interesate din toate regiunile participante. Au fost prezentate și discutate modele de afaceri ale economiei circulare axate pe prelungirea duratei de viață a produselor, identificate în fiecare dintre regiuni. Aceste bune practici provin din sectoare foarte diferite, precum textile (Lounais-Suomen Jätehuolto, Stitched up), mobilier (Arkea Oy), tehnologie (Multinet, Leapp), auto (ATP Exodus), clădiri (Werkspoorkwartier, Okam­­buva, inHAUS etc.).
Județul Maramureș a prezentat două modele de afaceri cu preocupări și rezultate notabile în ceea ce privește prelungirea duratei de viață a produselor. Repre­zentantul firmei MultiNet SRL, Petre Mitru a adus în atenție sistemul integrat de afacere pentru prelungirea duratei de viață a produselor IT, pe care MultiNet l-a dezvoltat în cei 25 de ani de acti­vitate și care-i conferă un puternic avantaj competitiv în domeniu. Al doilea exemplu de bună practică din județul Maramureș, prezentat de Mihaela Lițe, manager al proiectului REDUCES, a fost un model de afaceri integrate pentru remanufacturarea componentelor auto realizat de ATP Automotive, una dintre diviziile ATP Exodus-Group. Acest model se remarcă prin prelungirea duratei de viață a diferitelor componente auto, pentru a căror recondiționare se utili­zează procese tehnologice spe­cifice care asigură pieselor recondiționate o calitate similară cu cea a produselor noi.
Ulterior, a avut loc întâlnirea partenerilor din proiect pentru a aborda probleme specifice de ma­nagement și pentru a discuta sistemele de evaluare a diferitelor activități planificate în proiect.
Proiectul „REDUCES - Regândirea Dezvoltării Durabile în Re­giuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare” este implementat de Consi­liului Județean Maramureș în parteneriat internațional, în perioada 2019-2023, cu finanțare prin Programul Interreg Europe, cu scopul de a sprijini îmbunătățirea politicilor de dezvoltare regională prin promovarea modelelor de afaceri din domeniul economiei circulare durabile, în șase regiuni europene.
REDUCES îmbunătățește colaborarea și schimbul de cunoștințe între regiuni în domeniul economiei circulare, punând accent pe teme
precum: prelungirea duratei de viață a produselor, reînnoire/regenerare, produsul ca servi­ciu, eficiența resurselor și reciclare, platforme de partajare.

Mai multe informații despre acest proiect se pot găsi la linkul: www.interregeurope.eu/REDUCES și pe Facebook.com/REDUCESproject.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.