• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 20 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Martie , 2023

Ministrul Sănătății, în vizită de lucru la spitalele din Sighet, Vișeu de Sus și Borșa

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, s-a aflat într-o vizită de lucru în Maramureșul istoric, vizitând cele trei spitale din Sighetu Marmației, Vișeu de Sus și Borșa. Alături de cabinetul ministrului, la vizita oficială au participat și parlamentarii social-democrați de Maramureș, respectiv deputații Gabriel Zetea și Gheorghe Șimon, dar și senatorul Sorin Vlașin.

Ministrul Sănătății a ară­tat că unul dintre motivele pentru care a acceptat invitația autorităților locale, dar și a parlamentarilor social-democrați maramureșeni a fost acela că știe că accesul la servicii medicale spitalicești într-o zonă destul de retrasă a jude­țului este mai limitat.
„Trebuie să găsim varianta opti­mă pentru ca serviciile medicale de care beneficiază cetățenii din Maramureșul istoric să fie cel pu­țin apropiate de cele ale băi­mă­renilor. Cele trei spitale pe care le-am vizitat sunt foarte diferite. Prima vizită a fost realizată la Spitalul Municipal Sighetu Mar­mației, un spital incredibil de întins, pe șase hec­tare, cu aproape 20 de pavilioane diferite, fiind poate chiar unul dintre cele mai întinse din țară. Aici sprijinim proiectul de construire a unei noi secții de Chirurgie”, a arătat mi­nis­trul Sănătății.
În ceea ce privește spitalele din Borșa și Vișeu, aflate la distanțe mai scurte între ele, acestea au proprietari diferiți. Dacă în Vișeu de Sus proprietarul spitalului este administrația locală, în cazul spitalului din Borșa, acesta se află sub administrarea Ministerului Sănătății. Aceste spitale trebuie organizate și gândite în așa fel încât să fie complementare din punctul de vedere al serviciilor pe care le oferă, deci să nu fie con­curențiale, a precizat minis­trul Alexandru Rafila. Refe­rindu-se la propunerea autori­tă­ților locale din Borșa de a prelua spitalul de la MS, ministrul a arătat că va fi examinată cu maximă seriozitate.
„În ceea ce privește investițiile din partea Ministerului Sănătății, în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt cuprinse la finanțare două spitale, cel din Sighet și cel din Vișeu de Sus. Totodată, 70 de cabinete de medicină de familie vor beneficia de sprijin financiar pentru reabilitare și dotare, suma totală ridicându-se la aproximativ 70 de milioane de lei. Îmi do­resc să suplimentăm acest fond și să reabilităm atât spitalul din Borșa, cât și spitalul din Sighet, construind un plan pe termen mediu prin regândirea unității medicale sighetene din punctul de vedere al funcționalității”, a precizat ministrul Alexandru Rafila.
Referindu-se la resursa umană din cele trei spitale vizitate, mi­nistrul Sănătății a declarat că a vorbit cu mulți dintre medicii și asistenții care activează în aceste unități medicale. „Pe lângă in­vestiții în aparatură și în clădiri, trebuie să investim și în resursa umană calificată. De exemplu, în Vișeu de Sus am remarcat do­rința medicilor tineri de a veni să lucreze chiar și în zone oarecum mai izolate, dacă au la dispoziție trei elemente: unul trebuie să fie legat de confortul profesional, al doilea privește im­pli­carea au­to­rităților locale care să ofere con­diții decente de trai, iar al treilea este îmbunătățirea veniturilor. Și aici mă refer la personalul TESA și la personalul auxiliar care trebuie să fie mulțumiți de salariul primit și lucrăm la acest sector”, a arătat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Nu în ultimul rând, ministrul a apreciat la modul superlativ Com­partimentul de Primiri-Ur­gențe din Vișeu de Sus Deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, i-a mulțumit mi­nis­trului Alexandru Rafila că a ales să efectueze o vizită de lucru la spitalele din Maramureșul voievodal, într-o zi atât de specială. Echipa de parlamentari social-democrați ai Maramure­șu­lui a încercat să îi „smulgă” câte o promisiune ministrului Sănă­tății la fiecare vizită, pentru ca serviciile oferite maramure­șe­nilor să crească, iar investițiile care au lipsit foarte mulți ani să fie la un nivel ridicat. „Mă bucur că și la Sighetu Marmației, echipa ministrului a identificat proiecte care se pot finanța. Aici vorbim despre Secția de Chi­rurgie, dar și proiecte care sunt pregătite pentru finanțare pe fonduri europene, respectiv pe Programul Operațional pe Sănătate și pe Programul Operațional Regional. Spitalul de la Sighetu Marmației va avea susținerea ne­ce­sară pentru ca dintr-un spital pavilionar să devină un spital monobloc în următorii ani”, a precizat deputatul social-democrat de Maramureș, Gabriel Zetea.
În ceea ce privește orașul Borșa, parlamentarul de Maramureș a arătat că aici există un deziderat de ani de zile pentru că, de atâta timp, administrația locală are grijă de un spital al Ministerului Sănătății.
„Primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș, a de­monstrat că administrația pe care o conduce este una harnică, care știe să obțină fonduri europene, fiind singura primărie din România care a reușit să obțină finanțări pe toate axele de finanțare dedicate autorităților locale. Trecerea spitalului în subordinea Primăriei Borșa ar însemna mult mai multe posibilități de finanțare euro­peană”, a conchis deputatul Ga­briel Zetea.
Vizita ministrului Sănătății și a echipei care l-a însoțit s-a în­cheiat în Vișeu de Sus, aici unde se află cel mai frumos și nou spital construit din fonduri guvernamentale. „În anul 2018, alături de primarul din Vișeu de Sus, Vasile Coman, și împreună cu ma­nagerul Spitalului Orășenesc am reușit să depunem un proiect cu finanțare din partea Compa­niei Naționale de Investiții, un proiect finalizat în anul 2021. S-a tot vorbit că în România nu se construiesc spitale, însă spitalul din Vișeu de Sus este dovada că nu doar se construiesc, ci chiar se finalizează unități medicale în țara noastră, iar în acest caz fericit, în județul Maramureș”, a subliniat deputatul de Mara­mu­reș, Gabriel Zetea.
Echipa PSD Maramureș i-a mulțumit ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, pentru această vizită în județul nostru și a dat asigurări că va urmări îndeaproape activitatea Ministerului Sănătății, pentru ca toate promisiunile făcute aici să fie duse la bun sfârșit.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.