• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Aprilie , 2024

MESAJUL PREASFINȚITULUI PĂRINTE TIMOTEI SĂTMĂREANUL ADRESAT PREASFINȚITULUI PĂRINTE IUSTIN, EPISCOPUL MARAMUREȘULUI ȘI SĂTMARULUI, CU OCAZIA ÎMPLINIRII A 30 DE ANI DE ARHIERIE

,,Înălțați pe Domnul Dumnezeul nostru și vă închinați în Muntele cel Sfânt al Lui, că sfânt este Domnul, Dumnezeul nostru” (Psalmul 98, 10).

 

În urmă cu 30 de ani, în ziua de 17 aprilie, anul Domnului 1994, în ,,Muntele cel Sfânt al Lui”, la Rohia, avea loc un eveniment de maximă adâncime teologică, spirituală și duhovnicească – hirotonia întru arhiereu a tânărului stareț al Mănăstirii Rohia, arhimandritul Iustin Hodea.

 

Este greu, dacă nu chiar imposibil, să ilustrăm în cuvinte emoția sacră a momentului-eveniment, însă, încercând memoria cultivată eclezial, vom memora atmosfera de sfințenie pe care o comportă primirea Dumnezeiescului har al arhieriei ,,căci orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni, spre cele către Dumnezeu, ca să aducă daruri și jertfe pentru păcate”; ,,și nimeni nu-și ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum și Aaron” (Evrei 5, 1, 4).

 

Firescul lumii nu își găsește însă întotdeauna așezarea în logica lucrărilor lui Dumnezeu cu noi oamenii, iar predarea omului de bunăvoie în mâna Atotțiitorului se regăsește de multe ori în trăiri și înfăptuiri neînțelese de mintea și rațiunea noastră, sensul multora dintre acestea putând fi deslușite abia după ridicarea ceții prezentului, sub razele scurgerii timpului, așezate în lumina celor trecute, dar și a celor viitoare.

 

Într-un astfel de context aș încadra slujirea și dăruirea Preasfințitului Iustin, alături și împreună cu Înaltpreasfințitul Iustinian timp de 22 de ani în Biserica lui Hristos și în sufletele și inimile poporului dreptcredincios din Maramureș și Sătmar.

 

În omul și părintele duhovnicesc, autoritatea eclesiastică și arhiereul lui Hristos, se văd, pe de-o parte, seriozitatea maximă, sobrietatea și bătrâneasca înțelepciune a omului încercat de greutățile și încercările vieții, dar în același timp, tinerețea sufletului și entuziasmul care se întrevăd armonios înfăptuite în relația Preasfinției Sale cu oamenii, potrivit contextului și persoanei. O simplă întâlnire cu părintele Episcop Iustin lasă o urmă de prietenie, o legătură de suflet în care tu te simți privilegiat, devenind pe loc beneficiarul unei cinstiri deosebite, pe care o primești în dar de la un om, care, deși îmbrăcat în autoritatea și înălțimea slujirii arhierești, îți devine dintr-odată, prieten și împreună rugător.

 

Acum, la moment aniversar de profundă adâncime duhovnicească, când Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, prin clerul, monahii, monahiile și poporul credincios își cinstește Părintele, gândurile noastre se îndreaptă în primul rând către bunul Dumnezeu și către mai-marele arhiereilor - Hristos - ,,arhiereul mântuirii noastre”, pentru a lăuda, a binecuvânta și a mulțumi pentru darul făcut Bisericii Sale din Maramureș și Sătmar, precum și prin slujirea Preasfințitului Iustin, iar în al doilea rând ne exprimăm recunoștința și mulțumirea pe care le datorăm Preasfinției Sale pentru toată dragostea și bunătatea pe care le arată față de noi, care nu se prea pot exprima prin cuvinte. De aceea îi cerem lui Dumnezeu prin rugăciune, ajutorul și binecuvântarea, în încercarea de a urma exemplul în slujirea lui Hristos și a poporului dreptcredincios.

 

În numele Centrului Eparhial, al Adunării Eparhiale, al Școlilor teologice, al preoților, monahilor și al poporului lui Dumnezeu, dorim Preasfințitului Iustin sănătate deplină, cu pace în inimă și în suflet, mângâierea Duhului Sfânt!

Întru mulți ani binecuvântați!

† Timotei Sătmăreanul

Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.