• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Martie , 2024

MESAJUL PREASFINȚITULUI PĂRINTE IUSTIN, EPISCOPUL MARAMUREȘULUI ȘI SĂTMARULUI, LA ANIVERSAREA A 65 DE ANI A ANSAMBLULUI FOLCLORIC NAȚIONAL „TRANSILVANIA”

Înființat în anul 1959 ca parte integrantă a ansamblului de stat profesionist, la distanță de un deceniu, în 1970 Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” devine instituție de sine stătătoare cu personalitate juridică, arătând că arta populară, horea, doina, cântecul și dansul în Maramureș sunt la ele acasă și fac parte din familia oricărui maramureșean iubitor de artă și frumos, de valori nemuritoare și autentice care înveșnicesc acest ținut binecuvântat de Dumnezeu și unic prin valorile pe care le deține și prin oamenii săi, cu harul și normalitatea ce izvorăște dintr-o străveche cultură tezaurizată sub diferite forme de manifestare.

 

Iată ce spunea un profesor universitar japonez, Minoru Nambara (1930-2013), specialist în istoria civilizațiilor: „Maramureșul este satul primordial. Este un complex de realități care converg în a simți aici că te afli în satul primordial. Țăranii Maramureșului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din cer, în Maramureș. În alte țări simți, știi că oamenii au venit de undeva, aici nu ai acest sentiment. Aici în Maramureș este omul primordial în noblețea sa princiară, nu primitivă, în frumusețea lui de înaltă civilizație”.

 

Dacă un erudit profesor japonez a simțit și a scris asta, nu putem decât să-i mulțumim și să ne mândrim cu gând și smerită cugetare la faptul că suntem parte din proiectul lui Dumnezeu și că Dumnezeu este Cel ce a revărsat atâta har și binecuvântare peste acest ținut care este un fel de „Țară a lui Dumnezeu”, deoarece în Maramureș „Dumnezeu face parte din familie”, din familia creștină.

 

Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” s-a născut firesc, aducând împreună tot ce are mai bun și frumos acest „colț de rai” frumos și unic. Orchestra populară a Ansamblului are în componentă instrumentiști virtuoși și profesioniști la toate instrumentele care compun formația completă și complexă. Are un corp minunat de dansatori care fascinează prin autenticitatea costumelor din aproape toate zonele țării, prin arta și eleganța dansurilor pe care le prezintă aproape desăvârșit, prin unicitatea programului care combină dansul cu cântecul autentic din Maramureș.

 

Marii artiști de valoare națională și universală care au însoțit Ansamblul Național „Transilvania” în țară și în lume, care au dus cântecul din Maramureș aproape de perfecțiune, transmițând sufletul, bunătatea inimii, dar și bucuria și frumusețea vieții maramureșenilor, unii dintre ei au trecut în veșnicie, dar au fost eternizați în istoria marilor interpreți de geniu ai Maramureșului.

 

Generația tânără, cea care le-a călcat pe urme, au preluat modelul și moștenirea sacră și au dus-o astăzi mai departe, cu bucurie, ca pe o sfântă datorie, făcând din Ansamblul Național „Transilvania” un Panteon al valorilor românești unde sunt așezați și scriși cu litere de aur toți acești mari artiști și fii ai Neamului Românesc și a Bisericii Strămoșești.

 

Ceea ce-i face unici pe artiști în general și pe cei din Maramureș în special este faptul că toți, dar absolut toți, sunt credincioși lui Dumnezeu și neamului românesc din care s-au zămislit și împletesc, ca pe cea mai frumoasă și perfectă broderie, cântecul autentic valoros cu simțămintele calde și sfinte de credință în Dumnezeu, încât vorbele din titlul cărții marelui Petre Țuțea „Între Dumnezeu și Neamul Meu” se potrivesc atât de perfect și minunat membrilor Ansamblului Național „Transilvania”.

 

Pe lângă marii artiști recunoscuți, Ansamblul crește, „Mugurii de tezaur” care sunt mulți, talentați, frumoși și valoroși, constituindu-se în speranța și viitorul instituției.

 

Câtă vreme mai avem încă multe vocații preoțești, adică doritori de a sluji Bisericii lui Hristos, și mulți tineri care iubesc arta populară sub diferite forme însemnează că n-am ieșit din normalitatea și frumusețea creației divine de la început de lume, ci am rămas așa cum ne-a creat și cum dorește să fim. Lui să-I mulțumim!

 

Conducătorii care s-au perindat la conducerea Ansamblului, de la primul până la cel de astăzi, doamna Iuliana Dragoș, au promovat valorile și au înțeles că pentru a trece proba timpului, membrii se cuvine să fie o mare și frumoasă familie ca o obște creștină, unită, unde nu există rivalități și concurențe, ci talente și valori complementare, care împreună fac o frumoasă și unică grădină a cântecului și dansului, a pricesnelor și a colindelor, asemenea concertului divin al păsărilor din pădurile veșnice ale Maramureșului.

 

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului este binecuvântată de Dumnezeu să aibă în păstorirea ei o atât de minunată și unică instituție cum este Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, alături de care, într-o colaborare firească, am organizat momente, evenimente și spectacole unice de sărbători la Catedrala noastră Episcopală, transmise live de Trinitas TV și TVR 3 Cultural, dăruind băimărenilor și maramureșenilor clipe de veșnicie și crâmpeie de cer senin și divin.

 

Sunt înveșnicite în memoria și inima noastră colindele de la Centrul Eparhial din apropierea sărbătorilor Crăciunului când privirea, cuvântul și mâinile sfințite ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Iustinian îi primea, cuprindea și binecuvânta și-i așeza pe toți la inima caldă și nespus de încăpătoare a păstorului cel blând, înțelept și bun, cu bucuria unui tată împlinit și mult rugător pentru poporul lui Dumnezeu.

 

Am dăruit din partea Episcopiei distincții în diferite trepte celor mai prestigioși artiști ai Ansamblului, ai Maramureșului și ai României creștine și am făcut-o cu respect, prețuire înaltă, apreciere și recunoștință pentru tot ce au realizat și dăruit lui Dumnezeu și oamenilor din harul și darurile primite de la El.

 

Astăzi este o mare, unică și sfântă sărbătoare aniversară a Ansamblului Folcloric Național Transilvania, împlinind șase decenii și jumătate de activitate.

 

Pentru întreaga activitate prestigioasă, pentru tot frumosul uman, creștin și divin la un loc pe care ni l-au dăruit și pe care îl revarsă peste noi și în inimile noastre fără împuținare, pentru modul autentic și unic în care reprezintă Maramureșul în țară și România în lume, astăzi conferim directorului Ansamblului, doamna Iuliana Dragoș și Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” în totalitate, artiști și instrumentiști, cea mai înaltă și prestigioasă distincție, „Crucea Voievodală Maramureșeană”, pentru a recunoaște și a confirma prestanța princiară și ținuta voievodală a artiștilor noștri.

 

Totodată, conferim Ansamblului în întregimea lui, pentru rolul pe care înțeleg să-l împlinească, acela de ambasadori ai frumosului românesc în toată lumea (ne-au reprezentat pe cinci continente), Medalia Culturală prestigioasă „Nicolae Steinhardt”, evreul încreștinat devenit monahul cărturar de la Rohia și le zicem:

La mulți ani de frumusețe și tinerețe fără bătrânețe. Sunteți mândria și bucuria noastră în țară și în lume purtând cu voi tezaurul sacru al Maramureșului drag și sfânt. Sunteți ambasadori ai României frumoase și creștine în toată lumea. Să fiți mândri și demni că ați primit de la Dumnezeu această misiune înaltă și nobilă și de la Poporul Român mandatul să-l reprezentați oriunde Dumnezeu vă va purta pașii pe pământul Său.

Baia Mare,

16 martie 2024

† IUSTIN

Episcopul Maramureșului și Sătmarului

     

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.