• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Mai , 2023

Mega-proiect cu 2000 de tineri, sute de profesori și preoți, zeci de primari: ,,Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri”

Din păcate, în zilele noastre, valorile care reprezentau cândva pilonii de bază ai educației unui tânăr: dragostea de Dumnezeu și dragostea de țară, au devenit desuete. Neștiind cu adevărat cine suntem, nu ne putem asuma identitatea, nu ne putem mândri cu ea și nu o iubim deplin. Însă dragostea de țară, patriotismul și mândria se învață. Tocmai de aceea, Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM), în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș,  Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș au demarat un mega-proiect care se întinde pe toată durata lunii mai și prin care circa 2000 de elevi vor învăța sau reînvăța istoria Maramureșului, pentru ca să iubească acest ținut binecuvântat și să fie mândri cu adevărat că sunt maramureșeni.  

Nicolae Steinhardt spunea că, până la urmă, poate există o singură virtute: curajul. Fără el, nicio altă virtute nu e posibilă. Şi, poate, nu întâmplător, în greaca veche se foloseşte acelaşi termen pentru eroi şi sfinţi: heros. Pentru că şi unii şi alţii se înalţă prin curaj: eroii pe „orizontală” deasupra celorlalţi oameni, iar sfinţii „pe verticală”, înspre Dumnezeu. Se spune că: „Exişti în măsura în care iubeşti; şi te înalţi în măsura în care te jertfeşti pentru această iubire”. Nu întâmplător ţăranii puneau jertfa la baza unei construcţii noi, pentru că ştiau că fără jertfă, nimic nu e durabil. Maramureşul e ţara voievozilor, a credinţei, a demnităţii, a lui „am fost şi-om fi” pentru că are ca fundaţie jertfa celor mai buni fii ai săi: munca, sacrificiile şi viaţa lor. Fără voievozii, eroii, sfinţii şi martirii acestui ţinut, Maramureşul n-ar fi fost nimic din ceea ce e azi sau poate n-ar fi fost deloc. 

De aceea, așa cum spune PreaSfințitul Episcop Iustin pentru noi, maramureșenii, modernismul trebuie să însemne întoarcerea la voievozi, întoarcerea la rădăcini, aducerea tradiției și istoriei în actualitate.

Fiecare generație din istoria acestui ținut a avut misiunea sa. Dacă înaintașii noștri au luptat pentru unitatea, integritatea sau libertatea țării, noi, din fericire nu trebuie să ne demonstrăm dragostea de țară sau de Maramureș punând mâna pe armă. Însă avem o altă datorie morală: aceea de a nu uita. Să iubim Maramureșul înseamnă să cunoaștem, să cinstim și să ne arătăm recunoștința față de cei care au construit prin viața și moartea lor Maramureșul de astăzi. Și, mai ales, să-i învățăm pe tineri cine sunt și ai cui sunt, pentru că, în acest fel vor iubi Maramureșul, vor fi mândri că sunt maramureșeni, vor considera că aici sunt acasă și astfel nu vor pleca sau dacă vor pleca, abia vor aștepta să se întoarcă și, mai important, vor transmite aceste învățături și generațiilor de mâine.

Acesta este motivul pentru care, cele mai importante instituții din orice comunitate: autoritățile județene, respectiv locale, Biserică, Școală, societate civilă și-au unit forțele într-un proiect grandios unic în județ și probabil în țară. Proiectul intitulat  sugestiv ,,Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților, Repere cultural-istorice pentru tineri” îi are ca organizatori pe Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM)- președinte pr. Bogdan Ciocotișan, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș,  Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Mega-proiectul implică circa 2000 de elevi de gimnaziu din întreg județul, sute de cadre didactice, preoți, zeci de primari și se desfășoară pe toată durata lunii mai. Proiectul își propune promovarea istoriei județului, a personalităților și evenimentelor istorice importante, prin realizarea unui tur istorico-educativ și a unor lecții de istorie orală în fiecare dintre cele 4 țări ale Maramureșului. La fiecare dintre cele 4 excursii itinerante de câte o zi, participă circa 500 de elevi, fiecare în zona lor istorico-etnografică, pentru a-și putea cunoaște mai bine istoria și identitatea. La final, toți cei 2000 de elevi se vor întâlni la Catedrala Episcopală Baia Mare, fiecare îmbrăcați în portul lor tradițional specific zonei din care provin, reconstituind harta județului și purtând steaguri cu locurile pe care le-au vizitat. Câte un elev din fiecare zonă etnografică va prezenta pe scurt traseul urmat și impresiile lor. Întâlnirea finală va avea loc în 31 mai, în avanpremiera zilei copilului, începând cu ora 11.  

Proiectul cuprinde și editarea unui ghid istoric al județului, care va fi distribuit gratuit tuturor școlilor din județ, astfel încât școlile să poată  parcurge acest traseu al cunoașterii identității și istoriei Maramureșului și pe cont propriu. Programul celor patru tururi cuprinde următoarele obiective:

 

-Țara Codrului – vineri, 5 mai 2023.

PROGRAM

Ora 9 – 10.15 Băsești – Casa Memorială Gheorghe Pop de Băsești -  Prezentare Memorandum, Primul război mondial și Marea Unire

-Haiducul Vasile Blidaru – prezentare rezistența armată anticomunistă

Ora 11 -12  Buzești (Fărcașa) – vizită Biserica monument istoric

Ora 12.10 -12.40 Ardusat – curtea bisericii Sf. Nicolae –În luptele purtate în Ardusat în octombrie 1944 au mai murit 11 soldați, în memoria acestora ridicându-se 11 morminte situate în cimitirul mare al Bisericii ,,Sf. Nicolae" din satul Ardusat.

Ora 13.10 –Ora 14 - Seini – Casa Bay

Ora 14.30-15 00- Tăuții Măgherăuș - vizită Casa memorială Ion Șugariu, prezentare al doilea război mondial.

Ora 15.30 - plecarea spre casă

 

 

Țara Chioarului – vineri, 12 mai 2023

PROGRAM

Ora 9 – 10- Șomcuta Mare – prezentare Ion Buteanu și lupta lui Avram Iancu

Ora 10.20-11.30 - Mănăstirea Habra – prezentare voievozi și istoria mănăstirii

Ora 12.00 -13 Baia Mare-Muzeul Satului prezentare istoria municipiului Baia Mare și povestea lui Pintea Viteazu

Ora 13.30-14 Baia Sprie- prezentare fosta colonie de muncă din perioada comunistă

Ora 14.15 -14.45 Șișești-Vasile Lucaciu, prezentare memorandiști și marea Unire 

Ora 15 - Cavnic- Stâlpul tătarilor- prezentare ultima invazie a tătarilor în Maramureș

Ora 15.30 – plecarea spre casă

 

 

Țara Maramureșului – vineri 19 mai 2023

PROGRAM

Ora 9.00- 9.30 - Mănăstirea Bârsana – prezentare istoria mănăstirii

Ora 10.00-10.30 - Bogdan Vodă – prezentarea voievozilor întemeietori de țară

Ora 11.15- 11.45- Moisei, Complex Statuar Vida Gheza și Casa martirilor de la Moisei, prezentare al doilea război mondial.  

12.30- 13.30 - Petrova – prezentare Alexandru Filipașcu, Maramureșul Interbelic, Revoluția din 1989

Ora 14.15 – 15.15- Sighetu Marmației – Memorial Sighet

Ora 15.30 16.00Sighetu Marmației - Centrul Cultural Pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul – prezentare Sf. Iosif  Mărturisitorul

Ora 16.00 – Plecare spre casă

 

Țara Lăpușului – vineri, 26 mai 2023

PROGRAM

 

Ora 9.00 – 9.30 Copalnic Mănăștur – Monumentul Eroilor- cele două războaie mondiale

Ora 10.00 – 10.30 Târgu Lăpuș - prezentare Marea Unire și eroii martiri împușcați în 5 decembrie 1918

Ora 11.00 – 11.30 Mănăstirea Rohia- prezentare Nicolae Steinhardt, ÎPS Justinian

Ora 12.10 – 13 Groșii Țibleșului  - Prezentare Grupul Pop-Oniga, rezistența anticomunistă și Alexa Bel

Ora 13.15 – 14.00 Suciu de Sus – prezentare situri arheologice

Ora 14.15 – ora 15.00 - Mănăstire Breaza- prezentare rezistența anticomunistă, personalitatea pr. Florea Mureșan, mort la Închisoarea Aiud. Întâlnire cu părintele Gavril Burzo, fost deținut politic. 

Ora 15.30 – plecarea spre casă

 

Desigur că aceste trasee sunt limitate de timp și ar fi meritat cuprinse mult mai multe localități în aceste tururi, pentru că, așa cum spunea ÎPS Justinian, pământul Maramureșului e plin de oseminte de eroi și sfinți, cunoscuți sau necunoscuți, încât dacă ar fi să urmăm pilda Sfinţilor părinţi, ar trebui să umblăm desculţi şi în vârful picioarelor.

În săptămânile următoare vă vom prezenta acțiunile derulate în acest proiect de suflet.

 

Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților

Aceast proiect îşi doreşte să zugrăvească chipuri ale demnităţii noastre locale, portretele unor oameni care au schimbat istoria şi prototipul unor eroi neştiuţi care şi-au asumat menirea de a duce „crucea” acestui colţ de ţară. Se spune că, adevărata măsură a valorii unui om şi a unei comunităţi e cea mai înaltă treaptă pe care ai putut s-o urci cândva, de-a lungul istoriei sau existenţei. Maramureşenii au urcat de-a lungul secolelor şi treapta eroismului, şi a martiriului şi a sfinţeniei. Şi fiecare urcuş a fost plătit din greu, cu sânge, suferinţă, moarte. Dar au reuşit să clădească două coloane solide care ne asigură dăinuirea şi nemurirea: dragostea de Dumnezeu şi de Ţara. Şi, au reuşit să urce pe o treaptă a demnităţii însăşi originea de maramureşean. 

Azi, Maramureşul e sinonim cu spiritualiatea, cu credinţa. E un tărâm al minunilor pentru mulţi. De fapt, Maramureşul în sine e o minune. Modul în care episcopii, monahii, preoţii şi credincioşii acestor locuri au reuşit să-şi păstreze credinţa în faţa loviturilor istoriei şi asupritorilor e miraculos. Dar e totodată o dovadă în plus că Împărăţia lui Dumnezeu se cucereşte doar cu luptă. Şi dacă clopotele bisericilor din Maramureş vestesc Învierea ca nicăieri în ţară, e pentru că poporul acestor locuri a urcat întâi Golgota. Câţi călugări au fost schinjuiţi, câţi preoţi ucişi, câţi episcopi închişi şi alungaţi, doar pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa lor? Oamenii le-au uitat cu siguranţă numărul şi numele, dar Dumnezeu nu. Şi dacă astăzi Maramureşul e creştin, şi dacă ne lăudăm cu mănăstiri şi ctitorii voievodale şi dacă bisericile noastre n-au fost părăsite e pentru că oamenii aleşi şi-au asumat responsabilitatea de a fi parte la minunea lui Dumnezeu. E pentru că unii au răbdat, au luptat, s-au jertfit şi au murit. Ei sunt salba de martiri şi sfinţi ai Maramureşului, începând cu Sfântul Iosif Mărturisitorul până la ÎPS Justinian.

Maramureşul e sinonim azi cu „ţara voievozilor”. Demnitatea, curajul şi onoarea maramureşenilor e proverbială. Porunca bătrânilor se transmite din generaţie în generaţie: „maramureşenii stau în genunchi doar în biserică”. Şi din nou, ca prin minune, în ciuda stăpânirilor străine şi regimurilor de teroare, maramureşenii şi-au păstrat identitatea, limba, obiceiurile şi mai ales demnitatea. Numai că acest „certificat al demnităţii” noastre locale e scris cu sângele şi jertfa unor eroi: oameni care au luptat cu năvălitorii, ţărani care, la nevoie, au ştiut să schimbe sapa cu puşca şi să lupte în primul şi al doilea război mondial, militari, intelectuali, „haiduci”, oameni care au spălat obrazul acestui neam luptând împotriva regimului comunist, tineri morţi la Revoluţie pentru libertate şi democraţie.

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.