• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Mai , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. PSORIAZISUL

Diagnosticul în psoriazis este în principal un diagnostic clinic.
În cazurile incerte, biopsia cutanată poate fi de folos.
 

Care sunt cauzele acestei boli?
 

Cauza exactă a bolii este necu­nos­cută. Cercetările recente pun accentul pe modificarea funcţiei limfo­citelor T fapt ce declanşează infla­maţie şi un răspuns imun la nivelul pielii. Ritmul de regenerare al pielii este foarte crescut, astfel încât celulele nu se pot exfolia pe măsura producerii, ceea ce determină apari­ţia scuamelor groase. La indivizii
să­nă­toşi pielea se reînnoieşte în apro­ximativ 30 de zile, la cei cu psoriazis însă acest interval este de 3-4 zile.
Printre factorii declanşatori amintim: infecţiile (ex. Faringita streptococica), consumul de alcool, medicamente (beta blocante, litiu), stresul.
 

Forme clinice
 

Psoriazisul are foarte multe forme clinice, diferite prin severitate, du­rată, localizare, forma plăcilor şi a scuamelor.
1. Psoriazisul în plăci - cea mai frecventă formă. Apar plăci erite­matoase (roşiatice) de diferite dimensiuni acoperite de scuame albe groase care se detaşează greu. Scal­pul, coatele, genunchii, palmele şi plantele sunt cel mai frecvent afectate. De obicei leziunile sunt sime­trice. Unghiile prezintă depresiuni punctiforme („în degetar”).
2. Psoriazis inversat - apare în pliuri; cele mai frecvente localizări sunt: axial, pliul submamar, inghinal, in­terfesier.
3. Psoriazisul „de scutec”- tipic apare la copii între 2-8 luni leziuni roşii lucioase, bine delimitate în zona scutecului. Psoriazisul poate să reapară mai târziu la vârsta de adult.
4. Psoriazis gutat - de obicei afec­tează copiii şi adulţii tineri; este mai frecvent postinfecţios iar leziunile sunt reprezentate de pete mici, roşii, scuamoase, care frecvent dispar de la sine în câteva luni.
5. Artrita psoriazică - apare la 20-30% din pacienţii cu psoriazis; afectează de obicei articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor putând duce la modificări permanente şi mu­tilante ale acestora.
6. Psoriazis pustules generalizat - formă gravă de psoriazis în care apar pustule pe suprafaţa plăcilor însoţite de simptome generale: stare generala alterată, febră, frison. Este o formă se­­veră care se poate complica cu pneu­monie, hepatită, insuficienţă cardiacă.
7. Psoriazis eritrodermizat - întreaga suprafaţă corporală este roşie cu descuamare furfuracee.


De ce mijloace de tratament dispunem?
 

Scopul tratamentului este să reducă inflamaţia şi să controleze descuamarea cutanată. Cremele hidratante ajută la reducerea scuamelor şi reduc senzaţia de mâncărime. De asemenea, se recomandă reducerea stresului, controlul greutăţii corporale şi întreruperea fumatului şi a consumului de alcool.
Medicul dermatolog trebuie să eva­lueze tipul şi severitatea bolii fiecărui individ în parte şi să indice un tratament potrivit acestuia.

1. Tratament topic
- Corticosteroizi topici - frecvent folosiţi în psoriazisul în plăci formă uşoară. De obicei, însă, la întreruperea tratamentului leziunile pot re­cidiva. Un alt dezavantaj îl reprezintă efectele adverse (de ex. atrofia cutanată), motiv pentru care este indicat în cure scurte.
- Derivaţii de vitamina D - asociaţi sau nu cu corticosteroizi, reprezintă o bună opţiune pentru psoriazisul în plăci formă uşoară şi cel al scalpului.
- Imunomodulatori topici
- Cremele cu uree, acid salicilic - ajut[ la reducerea scuamelor.

2. Tratament sistemic
- Neotigason - derivat de vitamina A. Este indicat în psoriazisul moderat-sever extins şi în psoriazisul palmo-plantar. Efectele adverse includ: uscă­ciune cutanată, a buzelor şi a ochilor, creşterea lipidelor în sânge. Datorită riscului extrem de mare de malformaţii nu este indicat femeilor însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate.
- Metotrexat - este un citostatic oral, foarte eficient în psoriazis. Este de primă intenţie în artrita psoriazică. Datorită efectelor adverse (hepatice mai ales) este indicat în formele care nu au răspuns la alte tratamente. Monitorizarea biologică regulată este obligatorie sub acest tratament. Este contraindicat consumul de alcool în timpul tratamentului.
- Agenţi biologici - Adalimumab (Humira), Etanercept (Enbrel) şi Infliximab (Remicade) - agenţi noi şi foarte eficienţi în psoriazis precum şi artrita psoriazică. Marea majoritate a pacienţilor găsesc aceste terapii foarte convenabile ca şi utilizare şi eficacitate. Datorită preţului indicat acest tratament este indicat în for­mele severe şi la pacienţi la care alte două metode de tratament au eşuat.
Agenţii biologici au revoluţionat tratamentul în psoriazis.

1. Fototerapia - încetineşte ritmul de creştere al celulelor cutanate în psoriazis. Atât fototerapia cu UVB cât şi cea cu UVA este eficientă în psoriazis. Deşi sunt binecunoscute efec­tele adverse ale ultravioletelor, sub supraveghere medicală aceste tratamente pot fi efectuate în siguranţă. Este indicată pentru psoriazisul în plăci, cel gutat şi cel palmo-plantar.

2. Tratamentul cu LASER  Excimer foloseşte lumina laser în spectrul radiaţiei ultraviolete, având ca avantaj precizia laser-ului, controlul strict al dozajului şi răspunsul bun cutanat. În practică, în timpul tratamentului cu ultraviolete, sunt expuse atât plăcile de psoriazis cât şi pielea sănătoasă, ceea ce creşte riscul efectelor adverse în timp. Folosind tehnologia Excimer, expunerea este limitată la plăcile de psoriazis fiind foarte uşor de controlat zona pe care se aplică. Fototerapia este un tratament consumator de timp fiind necesare numeroase şedinţe pentru a ob­ţine un rezultat. În schimb, folosind tehnologia Excimer numărul de şedinţe scade (la o medie de 10) şi timpul unei şedinţe fiind de asemenea mai mic (nu se creşte timpul de expunere ca în cazul fototerapiei, ci intensitatea laserului). Acest tratament are avantajul unor remisiuni de lungă durată după întreruperea tratamentului. Este indicat pentru psoria­zisul în plăci.

 

CONTACT

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.