• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 09 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 9 Septembrie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Modificări cutanate în sarcină

Din punct de vedere imunologic, în timpul sarcinii, corpul matern suferă o al­terare semnificativă a acestui sistem, pentru a permite corpului să păstreze fătul (considerat un corp străin). Această stare de imunosupresie este prezentă și la nivelul pielii, astfel încât afecțiunile autoi–mune cutanate pe care mama le avea anterior sarcinii, se pot ameliora în această perioadă (psoriazisul).
 

Melasma şi hiperpigmentarea

Sub influența hormonală, pielea din jurul areolelor se închide la culoare, la fel ca linia care leagă abdomenul medial (linia nigra), la subraț, gât, inghinal și pe fața internă a coapselor, mai ales la persoanele cu păr negru și ten măsliniu.

Melasma sau masca gravidică  apare la 45-75 % dintre femeile gravide, de obicei în a doua jumătate a sarcinii, pe zona frunții, tâmple, obraji și zonele centrale ale feței. Pentru ca această afecțiune să aibă loc, este necesară expunerea la soare a persoanelor susceptibile (ten măsliniu, pigmentări anterioare după folosirea de cosme­tice, anticoncepționale, istoric în familie de melasmă). Această pigmentare se poate ameliora la 1 an de la naștere, dar poate persista dacă pigmentul este profund situat (aproximativ 10% dintre mămici). Tratamentul melasmei are de obicei rezultate variabile, așa în­cât măsurile de prevenire sunt ex­trem de importante (mai ales evi­t­area expunerii la soare, folosirea de creme cu fotoprotecție). Se pot aplica creme depigmentante, vitamina C, formula Kligman, acid azelaic, peelinguri chimice medii (acid tricloracetic), laser Q-switch.

Părul și unghiile suferă și ele în cursul sarcinii, sub influența hormonală. Ma­joritatea gravidelor au diverse grade de hirsutism (creștere excesivă a părului pe corp), dar care regresează la 6 luni după ce a avut loc nașterea. La nivelul scalpului, poate să apară o cădere temporară a părului, mai ales la 1-5 luni după ce a avut loc nașterea și care poate dura până la 2 ani. Mo­dificările unghiale includ unghiile ca­sante și descuamarea lamei unghiale, începând cu săptămâna 6 de sarcină, motiv pentru care trebuie să evităm factorii externi agresivi (lac de unghii, acetona, infecțiile).

Vergeturile apar la 90% dintre femeile însărcinate, în a doua jumătate a perioadei de gestație (din luna a 6-a), mai ales dacă există un istoric familial de vergeturi. Inițial leziunile sunt sub formă de benzi roșu-violacei, apărute pe zonele de maximă întindere a pielii la nivelul abdomenului, sânilor, zonei inferioare a spatelui, fese, coapse, brațe și inghinal. Culoarea se modifică după naștere, devenind alb-sidefii, subdeni­velate. Tratamentul are rezultate deseori nesatisfăcătoare, astfel încât trebuie să punem accent pe prevenție (masaj cu soluții și creme care conțin Centella asiatica, vitamina E, hidratare prin aport de lichide). În perioada de după naștere se poate apela la creme cu tre­tinoin, laser Exci­mer, Nd:YAG, pulsed dye, excizie chirurgicală. 

Modificările vasculare din sarcină apar datorită distensiei, instabilității și proliferării caselor de sânge. Întâlnim astfel nevi spider (formați dintr-o arteră centrală, de la nivelul căreia pornesc multiple vase mai mici, sub formă de coroană în jurul arterei centrale), eritemul palmar (înroșirea pal­melor, din cauza excesului de hormoni estrogeni), hemangioamele (puncte roșii la nivelul gâtului, capului), purpura și peteșiile (pete roșii apărute la nivelul picioarelor, din cauza creșterii fragilității capilarelor). Edemele (um­flarea picioarelor, pleoapelor, glez­nelor, mâinilor)  sunt datorate reten­ției de sodiu și apă și sunt mai accentuate dimineața. Pentru a ameliora aceste edeme, este necesar să ridicăm picioa­rele de 3-4 ori pe zi, câte 30 de mi­nute, noaptea să dormim într-o îmbră­căminte lejeră și să efectuăm exerciții fizice în apă. Pe lângă toate acestea, trebuie evitat excesul de sare. O altă afecțiune legată de aparatul circulator o reprezintă varicele (la ni­velul membrelor inferioare, vulvă sau hemo­roizi).  Pentru ameliorarea simp­to­­me­lor cauzate de aceste varice, se vor urma măsurile luate în caz de edeme, precum şi purtarea de ciorapi de contenție elastică pentru gravide, folosirea de laxative și supozitoare în caz de hemoroizi.

Gingivita de sarcină apare în 80-100% dintre gravide, între luna a doua și a patra de sarcină, și cu grade variate de severitate. Cauza acestei afec­țiuni poate fi o boală periodontală preexistentă, igiena orală precară, de­ficiențele nutriționale sau factori iritativi. Pentru ameliorarea acestei afec­țiuni se va păstra o igienă adec­vată, se va folosi apă de gură cu efect antiinflamator, se va administra vitamina C.

Dermatita atopică de multe ori se poate agrava, mai ales la nivelul ma–melonului sau a mâinii, în perioada de după naștere. Deși atacurile acute de atopie nu afectează fătul, mama îi poate transmite susceptibilitatea de a dezvolta boala.

Colestaza intrahepatică de sarcină este caracterizată printr-o mâncărime sever[, generalizată , apărută în sta­diul final al sarcinii. Debutul afecțiu­nii coincide cu un episod de infecție urinară (50% din cauze), urmat de o mâncărime cutanată (inițial fără le­ziuni cutanate) la nivelul abdomenului, care apoi se extinde pe întregul corp, inclusiv la nivel palmo-plantar și în special noaptea, fiind însoțit de stare de oboseală, anorexie, greață și chiar vomă, scaun galben și urină închisă la culoare. Tratamentul este țintit pe ame­liorarea mâncărimii (băi cu tărâțe de grâu, loţiuni cu mentol sau cala­mină, emoliente, topice cortizonice ușoare), de asemenea și dieta scăzută în grăsimi. În cazurile severe, este necesar tratamentul cu colesti­ramină, acid ursodeoxicolic, antihistaminice, corticoizi sistemic, fenobarbital.

Erupția polimorfă de sarcină este cea mai frecventă dermatoză de sarcină, care apare de obicei în trimestrul 3. Se caracterizează prin prezența de papule eritematoase localizate inițial la nivelul vergeturilor (pe zonele de întindere a pielii) - abdomen inferior, cu extindere spre trunchi şi extre–mități proximal. Tratamentul este simptomatic, prin aplicarea de loțiuni antipruriginoase, uneori fiind nece­sară aplicarea de cortizonice topice.

Prurigo de sarcină apare în orice moment al sarcinii, pe zonele extensoare ale membrelor si abdomen, ca papule intens pruriginoase, care se pot uneori suprainfecta din cauza gratării (scărpinării). Tratamentul include anti­histaminice  (clorfeniramină), cortizo­ni­ce de potență medie/mare. În cazul apariției unei dermatoze pruriginoase în timpul sarcinii este im­portant să vă adresați medicului dermatolog, pentru diagnosticarea corec­tă, deoarece unele afecțiuni pot afecta fătul.
 

 

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.