• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 14 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 August , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Infecții cutanate fungice

Cum recunoaștem ciuperca piciorului?

În spațiul dintre degete observăm scuame uscate/fisuri/ macerație, mai ales între ultimele 2 degete. Netratată la timp, se poate extinde la pielea din jur (talpă) sau chiar la nivelul unghii­lor. Odată afectată unghia, aceasta începe să își schimbe culoarea, să devină mată, ușor îngroșată, cu un de­pozit gros sub lama unghială. Ciuperca corpului, în schimb, are o imagine caracteristică de bănuț , cu margine roșie și descuamare, iar centrul devine de culoarea pielii. De obicei ciuperca se ia de la animale.  Poate sa apară pe orice zonă a corpului, dar cel mai des întâlnită este zona inghinală (unde mediul umed și cald este favorabil dezvoltării fungice).

Infecțiile cu levuri sunt adesea cau­zate de Candida, determinând intertrigo, dermatita de scutec, candidoza foliculară.
Majoritatea formelor sunt caracterizate prin leziuni de un roșu intens, prurit (mâncărime), durere, cu pustule în periferia leziunilor. Preferă, de asemenea, zonele umede, care nu sunt ventilate, dar la care se adaugă fac­tori predispozanți, care țin de gazdă (sistem imunitar scăzut, diabet, obezitate, hiperhidroză, căldură, macerație, corticoizi topici sau sistemici).
Vârstele extreme
Sunt mai frecvent afectate (copii și vârstnici), care își colonizează pielea cu Candida localizată în mod normal în tractul digestiv (colonizare orofaringiană sau fecală).
În cazul vulvovaginitei candidozice, un factor nefavorabil în dezvoltarea bolii o reprezintă antibioterapia, sarcina, folosirea de contraceptive orale, dispozitive intrauterine.

O afecțiune frecvent întâlnită mai ales vara, este Pityriazis versicolor, deter­minată de Malassezia furfur. Această afecțiune apare de obicei la adulții tineri, prin creșterea exagerată a florei cutanate, sub influența unor factori favorizanți (sezon cald, trans­pirație excesivă, piele cu exces de sebum, scăderea imunității, aplicarea de creme grase) și nu este con­ta­gioasă.
Leziunile sunt de formă rotund-ovalară, bine delimitate, uneori înso­țite de mâncărime, cu scuame fine, de culoare ușor maronie pe pielea nebronzată sau mai albe, dacă pielea este bronzată, localizate mai ales pe spate. După încheierea tratamentului, leziunile persistă până la 6 luni, chiar dacă ciuperca a fost eradicată (este necesar atâta timp pentru refacerea pigmentului din piele), iar fără tratament, leziunile persistă luni-ani.

Chiar si mătreața este o afecțiune fungică,  determinată tot de Malasse­zia furfur. Aceasta se regăsește cel mai adesea în contextul unei dermatite seboreice (leziuni care se dezvoltă pe zonele grăsoase ale corpului - scalp, sprâncene, frunte, perinazal, bărbie, piept - de culoare roșia­tică, cu scuame pe suprafață, însoțite de ușoară mâncărime.
Tratamentul acestor afecțiuni are în vedere, în primul rând, măsurile ge­nerale. Pielea trebuie spălată zilnic, iar apoi uscată complet. În cazul piciorului atletului, la duș sau la piscine este obligatoriu să purtăm șlapi, iar în rest, încălțăminte aerată. Șosetele și lenjeria intimă trebuie schimbate zilnic.

De asemenea, trebuie evitate obiec­tele de îmbrăcăminte strâmte.  E important să folosim sprayuri anti­micotice pentru eliminarea fungilor de la nivelul încălțămintei, altfel riscăm să ne reinfectăm. Dacă avem un animal de companie care are mici pete fără blană, trebuie dus la veterinar, deoarece poate reprezenta o infecție fungică și sursă de infecție pentru noi.

Ca și tratament medicamentos, există pe piață o multitudine de creme antimicotice, majoritatea necesitând aplicarea de 2 ori pe zi, pe o durată de aproximativ 4 săptămâni (conform ghidurilor, se aplică până dispar leziunile vizibile cu ochiul liber și încă o săptămână după aceea). 
În cazul mătreței, este recomandată folosirea de șampoane cu sulfură de seleniu, zinc pirition, ketoconazol.

 

 

SERVICIILE oferite de MediSpa Baia Mare:
 

- Consultaţii de chirurgie plastică şi estetică
- Consultaţii şi tratamente dermatologice
- Depistarea şi tratamentul cancerelor cutanate
- Diagnosticul şi tratamentul bo–lilor şi afecţiunilor pielii, părului şi unghiilor, examinare corporală totală
- Evaluarea, înregistrarea şi monitorizarea leziunilor pigmentare folosind dermatoscopia şi teh­no­logia digitală computerizată de ultimă oră
- Tratamentul acneei
- Tratamentul hiperhidrozei (trans­­piraţie în exces)
- Diagnosticul şi tratamentul infecţiilor cutanate
- Diagnosticul şi tratamentul erup­ţiilor, eczemelor, psoriazisului şi seboreei
- Diagnosticul şi tratamentul alergiilor
- Diagnosticul şi tratamentul le­ziu­nilor genitale
- Consultanţă pentru probleme estetice
- Tratamente laser folosind apa­rate de ultimă generaţie
- Peelinguri chimice.
 

Injecţii pentru corecţia ridurilor şi liniilor:
- Toxină botulinică
- Acid hialuronic
- Biorevitalizare cu aminoacizi esenţiali
- Mezoterapie.

TRATAMENTE LASER:

- Rejuvenare cutanată (laser Nd:Yag)
- Epilare definitivă pentru toate fototipurile (laser Alexandrite, laser Nd: Yag, IPL)
- Închiderea dilataţiilor vasculare de pe faţă sau membrele inferioare (laser Nd: Yag)
- Tratamentul hiperpigmentărilor (laser Alexandrite)
- Tratamentul cicatricilor, vergeturilor
- Excizii laser.

 

Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.