• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Ianuarie , 2018

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Hidradenita supurativă (acneea inversă)

Impactul psihosocial al acestei afecțiuni este crescut, din cauza durerii pe care o provoacă, a stigmatizării, a depresiei pe care o poate provoca și chiar și a perturbării activității sexuale.
Există o serie de alte afecțiuni asociate acestei boli cutanate, cum ar fi: obezitate, amiloidoza sistemică, artopatie sau carcinom scuamos, pe zonele cu in­fla­mație cronică și cicatrici.
Hidradenita supurativă extinsă ar putea sugera asociere cu alte boli sistemice, precum sindromul metabolic (hiper­tensiune, obezitate, diabet zaharat), boala Crohn, spondilartropatie. Fumatul a fost asociat cu hidra­denita supurativă (88,9% dintre cei cu hidradenită supu­rativă sunt fumători). De asemenea, stresul meca­nic poate accentua apa­riția leziunilor (haine strâmte).
În funcție de severitate, boala are trei stadii: abcese simple, abcese recurente, care for­mea­ză traiecte între ele și abcese difuze, cu traiecte între ele și cu formare de cicatrici.
Diagnosticul se pune pe baza aspectului clinic și a recurenței bolii. Chiar dacă leziunile supurează, această boală nu este una infecțioasă (leziunile sunt adesea sterile). Cultura bacteriană sau micotică din puroiul leziunii poate, totuși, să evidențieze prezența unor germeni, dar acest lucru se datorează ori contaminării puroiului, în momentul recoltării, ori datorită unei suprainfecții secundare.

Tratamentul acestei boli începe prin aplicare de măsuri generale, precum slăbitul (dacă suntem supraponde­rali) și a renunțării la fumat.
Deoarece secreția din aceste leziuni este sterilă, nu necesită aplicarea de comprese cu dezinfectanți. Pot fi aplicate bandaje absorbante (leziunile elimină o secreție urât mirositoare), specific zonei afectate.

Din punct de vedere medical, avem mai multe variante de tratament. Deoarece această afecțiune este dată de ocluzia folicului, putem folosi subs­tanţe exfoliante, care determină un peeling al zonei afectate. Printre ace­­stea enumerăm rezorcina 15%, ada­palene, acid azelaic, peroxid de benzoil.
­Printre antibioticele aplicate cutanat, se numără clindamicina și acidul fusidic, aplicate de două ori pe zi, minim 3 luni.  Aceste metode de tratament se aplică doar stadiilor incipiente ale bolii. Pentru stadiile avansate, se pot ad­minis­tra antibiotic din clasa tetraciclinelor, clindamicina şi rifam­pi­cina, dapsona, ciclosporina A, corticoizii sistemici sau intralesional, te­rapie hormonală (antiandrogenică), și în ultimă instanță, terapie biologică cu anticorpi monoclonali de tipul adalimumab, infliximab.
Administrarea de suplimente cu zinc pot să ajute la reducerea inflamației, precum și administrarea de antiinfla­matoare. Deoarece hidradenita supu­­rativă se mai numește și acnee inversă, se poate administra tratamentul sistemic cu isotretinoin sau acitretin, dar care are multiple efecte adverse.

Printre metodele de tratament non-medicamentoase se numără excizia chirurgicală a întregului nodul și traiect sinuos (deşi cu o rată de rea­pariție a leziunilor de până la 70%), excizia cu laser cu dioxid de carbon, epilarea definitivă cu laser Nd:YAG (boala fiind data de inflamația folicu­lului firului de păr), IPL.

 

 

Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.