• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Iunie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe

Acneea constituie cea mai importantă manifestare clinică a sindromului seboreic, întâlnită cu precădere în adolescenţă (80% dintre adolescenţi au cel puţin 1 episod de acnee). Pe fondul revoluţiei hormonale, un puseu de acnee în adolescenţă poate duce la stări de anxietate, cu reducerea respectului de sine şi, în cazuri severe, la depresie. De aceea e important să înţelegem cauzele acneei şi modul în care o putem trata şi ţine sub control.
 

Cauza primară a acestei afec­ţiuni este predispoziţia ge­netică (dacă amândoi pă­rinţii au avut acnee, riscul copilului de a face boala este mai mare. La aceasta se adaugă factorul hormonal (în adolescenţă există o creştere a nivelului hormonal, mai ales a testosteronului), infecţios (pe pielea noastră avem anumite bacterii, P. acnes fiind implicată în leziunile inflamate din acnee), dieta (de tip fast-food, grăsimile şi lactate în exces, fu­matul), stresul, medicamente (cortizonice, anticonvulsivante, vitamina B12.).

Acneea debutează la 11-13 ani la fete şi 13-15 ani la băieţi, cu maximul ma­nifestărilor clinice la 16-19 ani.
Dacă acneea persistă după vârsta de 20 de ani la femei, trebuie luată în consi­derare existenţa unor tulburări hormonale sau a abuzului de cosmetice.
Sub aspect clinic, cele mai frecvente forme sunt de acnee comedogenică (coşuri albe şi negre) şi papulopus­tu­loasă (coşuri inflamate, roşii, unele cu puroi). Este important să ne prezentăm din timp la medic, pentru a primi tratamentul corect, deoarece leziunile inflamate se pot vindeca cu cicatrici (care se pot trata mult mai greu decât acneea în sine). Alte forme de acnee, mai grave, sunt acneea conglobata şi acneea fulminans, caracterizate prin prezenţa de noduli profunzi, din care se exprimă puroi urât mirositor şi care se vindecă cu cicatrici largi.

Acneea este o boală cronică a unităţii pilosebacee, care se dezvoltă prin blocarea foliculului pilos (ca şi un horn deasupra căruia o pasăre îşi face cuib). La blocarea foliculului contribuie 4 factori: „grăsimea” (sebumul) cutanat, descuamarea deficitară a pielii, colonizarea foliculului de către bacteria P. acnes şi inflamaţia. Prin urmare, tratamentul are în vizor rezolvarea acestor 4 mecanisme declanşatoare.

Primul pas în tratarea acneei este de a reduce sebumul cutanat, prin evitarea alimentelor cu indice glicemic crescut şi folosirea produselor de curăţare speciale pentru tenul acneic (geluri sau spumă de curăţare, apă micelară). În cazul acneei comedogenice (cu coşuri albe şi negre) este suficient tratamentul local cu creme, geluri sau soluţii care descuamează pielea şi „destupă” foliculul (retinoizi, AHA, acid azelaic) sau folosirea de proceduri dermato­cos­metice (microdermabraziune, pee­lin­guri superficiale, OxiGeneo, micro­needling). Dacă leziunile sunt inflamate (bacterie + inflamaţie), atunci adăugăm schemei de tratament anti­bio­ticele local (sub formă de gel sau soluţie) sau antibiotice oral (dar nicio­dată aceste două terapii nu se aso­ciază!).
Peelingurile superficiale cu acid salicilic sau acid mandelic ajută la ameliorarea aspectului clinic al acestei forme de acnee. Trebuie înţeles faptul că tratamentul antiacneic este de minim 3 luni şi nu trebuie să renun­ţăm la el dacă vedem că după 1 lună de tratament efectul nu este specta­culos.

Cheia în tratamentul acneei este răbdarea! Deoarece majoritatea tratamentelor usucă faţa, va fi necesară o cremă hidratantă special concepută pentru tenul acneic, dar şi o cremă cu factor de protecţie solară antiacneică, cu factor de protecţie 50+ , deoarece majoritatea tratamen­telor sunt fotosensibilizante (pot determina apariţia de pete mai închi­se la culoare, dacă ne expunem la soa­re). De asemenea, se pot folosi fon­duri de ten (obligatoriu non-comedogenice) pentru a ameliora aspectul neplăcut al acneei, cu rezerva demachierii obligatorii în momentul în care am ajuns acasă/ cel mai târziu seara.

 

 

Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.