• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Octombrie , 2023

Medici pentru cabinetele școlare

Cristian Niculescu-Țâgârlaș: „Prezența medicilor  în unitățile de învățământ reprezintă o necesitate reală pentru a se asigura asistența medicală și prevenirea îmbolnăvirilor în rândul populației școlare. De aceea am promovat împreună cu colegii mei liberali o propunere legislativă care completează OG nr. 18/2009 și prin intermediul căruia  absolvenții facultăților de medicină, de după anul 2005, care nu au promovat examenul de rezidențiat, pot fi încadrați în cabinetele de medicină școlară”

La nivel național, există 3.370 de cabinete medicale şcolare, din care 3.237 în unitățile de învățământ în masă şi 133 în unitățile de învățământ special, precum şi 501 cabinete stomatologice, din care 484 în unități de învățământ în masă şi 17 în unități de învățământ special. Potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete medicale sunt încadraţi doar 2.082 de medici şi 4.320 de asistenţi medicali.

Medicina şcolară reprezintă un obiectiv important în asigurarea asistenţei medicale şi a prevenirii îmbolnăvirii în rândul copiilor, iar acest proiect de lege inițiat de senatorii liberali va crește nivelul asistenței medicale de calitate în cabinetele medicale școlare.

Proiectul de lege prevede introducerea unui nou alineat la articolul 22, după alineatul 1, indice 2, care prevede că medicii de medicină generală, absolvenți ai facultăților de profil după anul 2005, care nu au promovat examenul de rezidențiat, pot fi încadrați ca medici în cabinetele de medicină școlară.

Acest demers legislativ are nevoie și de sprijinul autorităților locale, care vor contribui la  angajarea medicilor și a asistenților medicali din cabinetele școlare, prin finanțarea și organizarea de cursuri de instruire, în parteneriat cu factorii implicați din sistemul de sănătate.

„Sper ca după aprobarea proiectului în Senat, actul legislativ să fie adoptat și de Camera Deputaților astfel încât medicina școlară să devină un element important în prevenirea, tratarea  și asigurarea unei noi calități în activitatea de medicină școlară” a concluzionat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice  de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.