• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Decembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Noiembrie , 2019

Măsuri stabilite pentru salvarea Casei de Cultură din Baia Mare

Prin ordinul prefectului nr. 421/2019, o comisie mixtă de verificare alcătuită din reprezentanți ai Instituției Prefectului - Județul Maramureș, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș, Direcția de Sănătate Publică, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș, Primăria Munici­piului Baia Mare, societăți de utilități publice (alimentare energie electrică, gaz metan și apă) s-a deplasat la Casa de Cultură. Acțiunea de verificare a clădirii a fost coordonată de prefectul Vasile Moldovan.

 

Din punct de vedere juridic, Casa ­de Cultură nu se află în domeniul pu­blic sau privat al Municipiului Baia Mare. Este înregistrat pe rolul instanței de judecată dosarul nr. 3432/100/2014, un litigiu juridic având ca obiect acțiunea civilă prin care Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor, prin lichidator judiciar în calitate de reclamantă solicită constatarea dreptului de proprietate asupra imobilului, în suprafață de 7986,67 mp, care include și platforma pavată, spațiile verzi interioare, alei interioare, platformă laterală de acces și alveole spații verzi, constatarea unui drept de superficie al terenului în favoarea reclamantei și înscrierea în Cartea Funciară a drepturilor constatate în contradictoriu cu Municipiul Baia Mare. Este de menționat faptul că prin Hotărârea Consiliului Local Baia Mare nr. 293/2013 s-a dispus trecerea în domeniul public al Municipiului Baia Mare a imobilului în natură construcție, cu teren aferent cu destinația Casa de Cultură.

Tribunalul Maramureș și Curtea de Apel Cluj au respins ca neîntemeiat/nefondat acțiunea/apelul declarat de Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România. Decizia Civilă nr. 170/A2019 nu este definitivă, fiind atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Casa de Cultură are nevoie de o reabilitare complexă a clădirii și te­renului adiacent. Este necesară prin proiecte refacerea instalațiilor de
alimentare cu energie electrică, de încălzire, a sistemului de preluare și evacuare a apelor pluviale, reamenajarea sălii de spectacol. Realizarea acestor lucrări vor permite organizarea de evenimente culturale sau alte activități. Celelalte spații din imobil care sunt închiriate cores­pund activităților care se desfășoară. Casa de Cultură nu are nevoie conform prevederilor legislației în vi­goare de obținerea autorizației de securitate la incendiu, fiind construită anterior anului 1992 (HG nr. 51/1992). Având în vedere situația juridică actuală și existența unui proces pe rolul instanței de judecată pentru stabilirea proprie­tarului, am solicitat măsuri punctuale pentru remedierea de­fi­ciențelor constatate de către fiecare instituție din comisie. După stabilirea proprietarului și înscrierea obiectivului în cartea fun­ciară se va impune efectuarea lu­cră­rilor de întreținere și reparații capitale pentru reabilitarea și mo­dernizarea clădirii și terenului afe­rent”, a spus preșe­dintele CJSU, prefect Vasile Mol­dovan.
 
Casa de Cultură Baia Mare repre­zintă un edificiu reprezentativ la nivelul județului, parte a patrimo­niului cultural și identității noastre comune, care trebuie salvată de la degradare și distrugere, a mai precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.