• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Decembrie , 2021

Maramureșenii și-au dat mâna pentru organizarea unui eveniment de excepție: CONCERT EXTRAORDINAR DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

De-a lungul istoriei, maramureșenii au știut să dea mereu un exemplu de patriotism și curaj întregii țări. Iar anul acesta, când se împlinesc 103 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, Maramureșul a demonstrat din nou că ne putem cinsti identitatea și istoria chiar și în vremuri de pandemie.  


Anul acesta, se împlinesc 103 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Puțini știu, însă, că Marea Adunare de la Alba Iulia a avut loc în vremuri de pandemie, ca și astăzi. Pe atunci, în Europa „bântuia” gripa spaniolă, care a făcut peste 50 de milioane de victime.
Și, totuși, înaintașii noștri au reușit să se ridice deasupra provocărilor prezentului, pentru a privi spre vii­tor. Viitorul nostru, al celor de as­tăzi. Și pentru a ne dărui o Ro­mânie unită, liberă și independentă.

Nouă, celor de astăzi, vremurile ne impun doar datoria de onoare de a păstra și de a promova moștenirea înaintașilor noștri. Iar Mara­mu­reșul și maramureșenii au demonstrat și în acest an că pot îndeplini acest deziderat, pentru că își iubesc țara, istoria și identitatea.
Într-o perioadă în care cele mai multe manifestări culturale au fost anulate din cauza pandemiei, maramureșenii au dat un exemplu la nivel național, demonstrând că își poți cinsti Țara, respectând totodată regulile sanitare.
Autoritățile maramureșene și-au dat mâna într-un parteneriat de suflet, organizând împreună un spectacol extraordinar de 1 Decembrie.
Astfel, Ansamblul Folcloric Națio­nal „Transilvania”, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și Primăriei municipiului Baia Mare au organizat, în 1 Decembrie 2021, un concert extraordinar de folclor și cântece patriotice susți­nut de orchestra și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” şi Fanfara munici­piului Baia Mare.
Evenimentul s-a desfășurat în Piața Revoluției din Baia Mare, respectând toate regulile impuse de autorități. În deschiderea evenimentului, au rostit un scurt discurs prefectul interimar al județului Maramureș, Rudolf Stauder, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.  
La eveniment au fost invitați re­pre­zentanți ai provinciilor istorice: Oltenia - Ionuț, alături de Doinița Dolănescu și Marius Zorilă, Moldova - Viorica Macovei, Călin Brăteanu și Taraful Obcina, Transilvania – Lavinia Goste, Adriana Irimieș,  Petrică Mureșan, Georgiana Marina, Diana Cârlig și Dumitru Dobrican; Maramureșul Voievodal: Florentina și Petre Giurgi, Alexandru Pop, Ionuț Bledea și Voichița Nemeș; Corul Bărbătesc din Finteușu Mare - corul născut odată cu Unirea; Grupul Vocal Moștenitorii Maramu­reșului: Andreea Ghițiu, Natalia Cozma, Silvia Timiș, Florin Gherman, Bianca Latiș, Ionuț Teudan, Denis Cupșe, Gabriela Ardusătan, Andreea Cozneac, Monica Sandor, Livia Neag, Ghiță Breban, Sonia Rațiu, Ionuț Uivaroș, Diana Topan, Georgiana Marina, Cătălin Stan, Cornel Cupşa și Mariana Cușner. Astfel că evenimentul prezentat de Marilena Florescu și Andrei Ansary a „unit prin cântec” România și, mai ales, sufletele celor prezenți.
În finalul evenimentului, Iuliana Maria Dragoș, directorul Ansamblului Național Folcloric Transilvania, le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment de suflet și le-a urat tuturor „La mulți ani!”
„Vă mulțumesc tuturor  din suflet, în numele Ansamblului Național Folcloric Transilvania. Trăim vremuri grele, dar noi maramureșenii ne-am dovedit întotdeauna puternici și curajoși. Eu vă urez multă sănătate, să fiți la fel de înțelepți ca și cei care, în urmă cu 103 ani, au plecat la Alba Iulia și nu s-au sperit în fața greutăților, ci uniți, mână de la mână, au construit o Românie frumoasă pe care noi o moștenim astăzi. Le mulțumesc tuturor artiș­tilor care au ajuns astăzi în Baia Mare să sărbătorească Ziua Na­țională a României, sperăm, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, să ne revedem așa cum am fost obiș­nuiți, în urmă cu doi ani, cu sălile pline. Vă transmit toată dragostea și prețuirea din partea membrilor Ansamblului Național Folcloric Transilvania, mulțumesc CJ Mara­mureș, domnului Ionel Bogdan și domnului primar Cătălin Chere­cheș, pentru că au finanțat acest eveniment, mulțumesc celor doi prezentatori: Marilena Florescu și Andrei Ansary și celor care au dus astăzi greul: Orchestra Ansamblului Folcloric Național Transilvania. Sărbători frumoase, cu pace și bucurie. Doamne ajută”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.