• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Mai , 2023

Manifestarea „De la Înviere, la Înălțare” 2023

 Pr. Prof. Florin Hoban

Inspector pentru Religie în cadrul ISJ Maramureș

 

 Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare, în prezența preacuviosului părinte arhimandrit Casian Filip, vicar eparhial, delegat al ierarhului, a domnului inspector școlar general din Ministerul Educației, conf. univ. dr. Vasile Timiș, a cadrelor didactice, joi 25 mai 2023, s-a desfășurat ediţia a XX-a a manifestării cultural-religioase „De la Înviere la Înălțare”, organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, prin inspectorul școlar pentru religie, Pr. prof. Florin Hoban.

În cadrul mai larg al manifestării va avea loc etapa județeană a Olimpiadei Naționale de meșteșuguri artistice tradiționale.

Secțiunile manifestării sunt: țesut, cusut/ brodat, confecţionat port popular, confecţionat păpuşi, confecţionat poboabe, împletit, artă decorativă, prelucrare lemn, os, fier; olărit; modelat ceramică; confecţionat măşti, creație literară, proză și poezie.

La secțiunile pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn și pictură naivă, concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice: pictat icoane pe sticlă, teme la alegere: punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos, Prohodul Domnului, Vinerea Mare sau Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor.

Pentru pictat icoane pe lemn, teme la alegere: Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina sau Sfânta Mare Cuvioasă Parascheva; pentru pictură naivă, teme la alegere: copilăria în interiorul casei tradiţionale şi bucuria activităților în mijlocul familiei. Elevul trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpâneşte practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei.

Lucrările prezentate pentru concurs trebuie să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă manifestate în deplin respect pentru spiritul tradiției populare.

La secțiunea creație literară, proză și poezie, concurenții se vor prezenta în concurs cu teme legate de chipul vrednicilor bunici și străbunici, având în vedere Anul Omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română.

Sunt implicate în realizarea proiectului 36 de unităţi şcolare din întregul judeţ, elevii fiind coordonaţi de către 26 de cadre didactice care predau disciplina religie, în colaborare cu alte cadre didactice, profesori care predau alte discipline.

  

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.