• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Martie , 2023

Luna martie este dedicată conștientizării endometriozei

 Martie este o luna dedicată Femeii, dar poate deloc întâmplător, luna martie mai are o semnificație aparte: este luna conștientizării endometriozei, o lună aleasă simbolic într-o luptă a femeilor, de ani, cu această boală. Endometrioza este o boală dureroasă, deseori cu simptome invalidante asociată cu menstruația lunară. 

Deși fiecare a 10-a femeie are endometrioză și trebuie să trăiască organizându-și viața în jurul acelor zile, noi toți ceilalți vorbim prea puțin despre această boală cronică. Tratamentele pot ameliora și pune sub control, într-o măsură mai mare sau mai mică, simptomele, dar susținerea celor din jur le este esențială.

Diagnosticarea corectă a endometriozei este primul pas spre tratamentul adecvat, personalizat și unica soluție prin care se poate încheia un armistițiu de lungă durată cu această boală gravă, complicată, dureroasă și invalidantă. Una dintre cele mai perfide caracteristici ale ­endo­metriozei este că simptomele sunt complexe și amăgitoare. Oboseala cronică, durerile pelvine și sângerările abundente pot fi semne ale endometriozei. Este foarte important să le investighezi, chiar dacă pot părea banale, pentru a afla cauza lor înainte ca afecțiunea să se agraveze.

Deși este fabulos să fii femeie, uneori este extrem de dureros, iar cel mai bine o știu cele care trec prin experiențele traumatizante ale endometriozei. Pentru ele, suportul și înțelegerea celor din jur este una dintre nevoile esențiale. Le scutește de expli­cații, de justificări și le ajută să-și aline suferința. Le face bine să fie ajutate și susținute. Le eliberează de o parte din povară. Le calmează stresul și emoțiile. Când corpul transmite mesaje că ceva nu este în bună regulă (durere, oboseală, letargie), prima reacție este negarea sau „lasă că trece”. Mai mult, unele subiecte sunt considerate tabu și cu greu ne facem curaj să investigăm cauza. 

Corpul comunică cu fiecare din noi în diverse forme, trebuie doar să fim deschiși și să îi înțelegem limbajul. Ascultați-vă corpul și mergeți la medic! Lupta cu orice boală este pe jumătate câștigată atunci când doctorul care te sprijină în aceste eforturi ți-a câștigat pe deplin încrederea. Cu atât mai mult atunci când diagnosticul descoperit este unul complex, sensibil și intim, cum este endometrioza. Însă, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să vă informați corect și să cu­noașteți mai în profunzime medicul la care urmează să apelați.

O femeie sănătoasă este o femeie fericită. Spitalul Județean de Urgență Baia Mare se alătură campaniei de conștientizare a endometriozei. Vocea dumneavoastră va fi ascultată, iar răs­punsul nostru este gestul de responsabilitate în a vă oferi mai mult decât un interlocutor, un mesager implicat într-o misiune a binelui pacientelor noastre. Mesajul nostru este simplu și direct: alegeți-vă responsabil medicul ginecolog și programați-vă pentru un consult ginecologic. Primăvara începe cu grija față de dumneavoastră și față de cei dragi!

Manager,

Oros George Alexandru

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.