• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 25 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 21 Mai , 2019

„Liberalii știu cum să aducă bani europeni pentru dezvoltarea satului românesc și a agriculturii”

Europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru în Comisia Europeană pentru agricultură, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a fost prezent zilele trecute în Maramureș, unde a luat parte la „Tânjaua de la Hoteni”, un eveniment care promovează tradițiile și obiceiurile vechi din această zonă istorică, s-a întâlnit cu locuitorii din Dragomirești și Săcel și a discutat cu aceștia despre cum pot ajuta banii europeni la dezvoltarea agriculturii și a satului românesc.

Săcelenii au aflat de la europarlamentarul PNL că, începând din 2021, subvențiile pentru agricultură vor fi majorate. „Pentru România, în ge­neral, subvențiile vor crește începând cu 2021. Asta în condițiile în care pentru alte state din Uniunea Europeană vor scădea, deoarece știți foarte bine că iese Marea Britanie din Uniunea Europeană și, în aceste condiții, rămân bani mai puțini de împărțit. Cu toate acestea, pentru că am pus pe masa Comisiei Europene și a Parlamentului European pro­blemele din România, am reușit să creștem subvențiile în România. Pentru fiecare hectar de teren pe care-l aveți aici, la munte, aveți posibilitatea să primiți până la 500 de euro, pentru a compensa acea pierdere de producție din zonele montane. La asta mai adăugați încă până la 1.000 de euro, pe care puteți să îi obțineți dacă faceți o agricultură ecologică, adică fără îngrășământ chimic”, le-a precizat Daniel Buda locuitorilor din Săcel.
 

Bani europeni pentru tinerii care vor să facă agricultură
 

Membru în Comisia Europeană pentru agricultură și în cea de dezvoltare regională și urbană, europarlamentarul PNL Daniel Buda a reușit să convingă Parlamentul European să adopte un amendament prin care se oferă 100.000 de euro persoanelor de până în 40 de ani care doresc să facă agricultură.
„Tinerii care vor să se apuce de agricultură au posibilitatea să pri­mească până la 100.000 de euro, dacă au vârsta până în 40 de ani. S-a mărit suma de la 70.000 de euro la 100.000 de euro. Știm cum să aducem bani europeni pentru dezvoltarea satului românesc și a agriculturii”, a ținut să sublinieze europarlamentarul PNL.
De asemenea, tot în urma eforturilor depuse de Daniel Buda, statul român va putea fi obligat să plătească penalizări agricultorilor români, în condițiile în care nu plătește sub­vențiile la timp. „Daca statul român nu plătește la timp subvențiile, să plătească penalizări de întârziere pentru fiecare zi în care el întârzie plata subvenției. Pentru că și eu dacă merg la primărie și îmi plătesc mai târziu dările, îmi ia penalități. Nu e corect ca statul să fie egal cu mine? Să plătească și el penalități? Am cerut chestiunea asta și s-a aprobat”, a declarat europarlamentarul PNL.
Mai mult, în fața maramureșenilor prezenți la discuții, Daniel Buda a subliniat că: „Niciun stat membru nu mai are voie să adauge condiții suplimentare pentru ceea ce înseamnă accesul fondurilor europene peste regulamentele de la Bruxelles”.
Reprezentantul PNL în Parlamentul European a subliniat, de asemenea, nevoia ca fermierii să fie sprijiniți pentru a-și putea vinde produsele la prețuri competitive, pentru a fi stimulați să dezvolte afacerile pe care le au în agricultură. În opinia sa, România nu trebuie să mai fie o simplă piață de desfacere pentru produsele alimentare importate.
 

Accent pe competitivitatea agriculturii românești
 

Programul PNL pentru alegerile europarlamentare din 26 mai are printre priorități agricultura românească, cu accent pe creșterea competitivității acesteia.
Liberalii susțin atingerea unui echilibru între finanțarea fermelor mici și a celor de mari dimensiuni, obiectivul fiind menținerea viabilității econo­mice a marilor ferme, concomitent cu asigurarea unor condiții avantajoase pentru micii fermieri și fermele de familie.
PNL militează totodată pentru aso­cierea fermierilor în vederea realizării unor exploatări agricole de mare productivitate, prin exploatarea unor suprafețe mari de pământ, asocieri care să permită accesul fermierilor la piață, la credite, negocieri colective cu furnizorii de materii prime și combustibil.
De aceea, în viitorul buget european, reprezentanții PNL în Parlamentul European vor susține o distribuire echitabilă a subvențiilor la hectar, punând însă accent pe nevoia de relansare economică a mediului rural românesc.
Pentru fermele mari, PNL va propune sprijin pentru procesarea materiilor prime în vederea obținerii de produse cu valoare adăugată.
PNL propune ca în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală beneficiarii de fonduri europene să obțină finanțare europeană într-un timp mai scurt și cu costuri mai reduse. De aceea, PNL va propune înființarea unui birou unic pentru avize și lansarea unui ghid privind absorbția fondurilor europene pentru perioada 2021-2027.
Pentru agricultori, PNL va propune înființarea unui mecanism de stabilizare a prețurilor laptelui la nivel european. Acest mecanism, finanțat din fonduri europene, ar urma să inter­vină, în mod automat, de fiecare dată când acest sector agricol se confruntă cu variații semnificative ale prețului.
Pentru viitorii agricultori, PNL va propune înființarea Programului Prima Fermă – program adresat tine­rilor prin subvenționarea dobânzii aferente creditului necesar achizi­ționării de teren pentru dezvoltarea fermei.
De asemenea, PNL va propune Programul Prima Seră – program finanțat din fonduri europene și adresat fermierilor în vederea construirii de sere.
Nu în ultimul rând, europarlamentarii PNL vor propune înființarea unui program național de tip Rabla pentru utilajele agricole, destinat fermierilor care doresc să își reînnoiască parcul de utilaje agricole.
PNL susține dezvoltarea industriei ali­mentare și a zootehniei prin măsuri speciale pentru aceste ramuri în cadrul P.N.D.R., prin dezvoltarea structurilor asociative (asociații de cooperative), astfel încât gradul de absorbție a fondurilor europene să crească. Comisia Europeană finan­țează proiectele asociațiilor de coo­perative cu până la 90% din valoarea acestora. Prin încurajarea asocierii la o scară cât mai largă, industria alimentară și zootehnia ar putea fi dezvoltate foarte repede prin investiții minime. De aceea, PNL va susține investițiile în prelucrarea produselor agricole în țară.
 

Pact Național pentru satul românesc
 

Partidul Național Liberal consideră că nu pot exista două Românii sau categorii diferite de cetățeni. De aceea, liberalii consideră că anul 2019 este anul în care trebuie să înceapă relansarea și revigorarea economică și socială a satului românesc.

În acest sens, PNL susține elaborarea unui Pact Național pentru satul românesc, cu obiective și termene bine stabilite, precum și cu identificarea precisă a surselor de finanțare, folo­sind atât fonduri naționale cât și europene.
Pentru mediul rural, PNL va propune alocări de bani europeni pentru finalizarea procedurilor de cadastrare a tuturor proprietăților din România, cu accent pe proprietățile din mediul rural.
Sunt prevăzute, de asemenea, fonduri europene pentru dublarea numărului de comune din România racordate la rețeaua de gaze naturale până în 2024, precum și dublarea numărului de români din mediul rural care au acces la sistemul de alimentare cu apă.
Cadastrarea integrală a proprietăților din România este o prioritate pentru PNL. Uniunea Europeană a alocat, în perioada 2014-2020, peste 265 de milioane de euro în vederea îndeplinirii acestui obiectiv.
Pentru mediul rural, în viitorul mandat al Parlamentului European, PNL își propune dublarea fondurilor alocate României pentru finalizarea procedurilor de cadastrare a tuturor proprietăților din România, cu accent pe proprietățile din mediul rural.
 

Apel pentru prezența la vot
 

Prezent printre maramureșeni, Daniel Buda a lansat un apel pu­blic către cetățeni, îndemnându-i să meargă la vot pe 26 mai și să își aleagă repre­zentanții în Parlamentul European.
 

 

„Îi îndemn pe maramureșeni să meargă la vot în data de 26 mai, deoarece este extrem de important ca să-și exercite acest drept consti­tuțional de a-i vota pe cei care doresc ei să-i reprezinte în Parlamentul European. PNL are cea mai bună listă de candidați la aceste alegeri, deoa­rece avem oameni care s-au validat de-a lungul timpului, au performat în domeniile lor de activitate și care cu siguranță vor avea foarte multe de spus în Parlamentul European și vor putea face multe lucruri bune pentru români”.
Daniel Buda, candidat PNL la alegerile europarlamentare

 

 

Realizat la comanda PNL de NEW MEDIA SRL, Cod mandatar financiar 41190007

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.