• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Aprilie , 2019

Lecție „altfel” despre cactuși

„Colecția Vida Gheza” este îngrijită în cadrul Serviciului Public Ambient Urban, unde este director Eleonora Ghețe, și numără peste 10 mii de plante, dintre care circa 3 mii pot fi admirate în Pavilionul expozițional.

 

În cadrul Programului „Școala Altfel”, elevii claselor a VI-a și a VIII-a de la Școala Profesio­nală Dumbrăvița au avut parte de o lecție interactivă despre cactuși și plante suculente. Cu ajutorul Companiei UACE Dumbrăvița care le-a asigurat transportul, aproape 50 de elevi au ajuns în Pavilionul cu cactuși din Parcul Public Central al Băii Mari. Elevii au fost însoțiți de profesorii Liana Morar, Paula Bonaț, Vasile Dancu și Monica Cozma. Excursia elevilor a fost cu atât mai interesantă cu cât în Baia Mare este amenajată cea mai mare expoziție publică de cactuși din România, cu acces gratuit. Colecția de cactuși din Baia Mare, cunoscută și sub numele de „Colecția Vida Gheza” este îngrijită în cadrul Serviciului Public Ambient Urban, unde este director Eleonora Ghețe, și numără peste 10 mii de plante, dintre care circa 3 mii pot fi admirate în Pavilionul expozițional.
Elevii din Dumbrăvița au fost în­tâm­pinați de inginerul Istvan Lorincz, cel care se îngrijește de 30 de ani de creșterea și înmulțirea Colec­ției „Vida Gheza”. Tinerii au avut parte de o adevărată lecție de cultură generală, șușotind între ei că cel care le-a făcut ghidajul printre cactuși este „o adevărată enciclopedie”. Și au spus asta pe bună dreptate, pentru că ing. Istvan Lorincz i-a purtat cu explicațiile prin America de Sud și fel de fel de țări exotice, le-a arătat cactuși comestibili, care sunt folosiți în industria farmaceutică, dar și plan­te de care trebuie să se ferească pentru că au seva toxică, le-a arătat agava din care se produce în Mexic celebra Tequila, și le-a spus o multi­tu­dine de detalii privind creșterea cactușilor – cum ar fi că aceștia au ne­voie de lumină, căldură și apă pu­ți­nă pentru a se dezvolta armonios.
Iar pentru ca lecția de îngrijire a cactușilor să fie completă, la finalul vizitei toți elevii s-au așezat la mese și au avut parte de o surpriză: fiecare a primit câte o plantă, ghiveci și pă­mânt și au învățat cum se plantează. Inginerul Istvan Lorincz ajutat de Ioan Nevezi (cunoscut și sub titulatura de „Ambasadorul Cactușilor”, pentru că duce o muncă intensă de voluntariat pentru îngrijirea și promovarea cactușilor) le-au arătat ele­vi­lor cum trebuie să pună în ghiveci plăntuțele și le-au spus cum să le îngrijească. S-a lansat și un concurs, mai exact, fiecare își va fotografia planta când ajunge acasă, iar în toamnă elevii ale căror plante se vor dezvolta cel mai frumos, vor fi pre­miați, pentru că aceasta va fi dovada că tinerii sunt responsabili și și-au îngrijit plantele cum se cuvine.
Toți participanții au făcut la des­părțire o poză de grup în care au stat cu mâinile ridicate (asemeni cactu­șilor din filme), pentru că acesta este salutul cactusiștilor din Mexic, iar fotografia cu tinerii din Dumbrăvița va fi trimisă colecționarilor de cactuși din Mexic drept dovadă că la mii de kilometri depărtare există mulți iubitori ai plantelor cu spini.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.