• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Noiembrie , 2020

La pas, spre o nouă carantină

Fără testare masivă și fo­losind doar vechile me­tode care s-au dovedit deja ineficiente, România „tratează” pandemia de corona­virus... din pix. Mai exact, din scăderea ratei de incidență cumu­lată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii în toate spațiile publice des­chise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori. Practic, masca devine obligatorie în aproape toate jude­țele țării. Oricum, Maramureșul a depășit deja rata de 3%. Conform ultimei situații epidemiologice prezentate de Direcția de Sănătate Publică Maramureș, „topul” negativ al ratei de infectare în județul nostru se prezintă cam așa:

1. Comuna Groși care, la o populație de 3.167 de locuitori are 27 de cazuri de Covid, însemnând o rată de 8,53%
2. Comuna Petrova, cu 20 de infectări la 2.436 de locuitori, adică 8,21%
3. Comuna Sălsig, cu 16 cazuri de îmbolnăviri la 1.785 de locuitori, adică 6,72%
4. Comuna Coaș, cu 8 infectări la 1.538 de locuitori - 5,2%
5. Comuna Săcălășeni, cu 13 bolnavi la 1.513 locuitori, adică 5,17%
6. Municipiul Baia Mare, cu 686 de infectări la 145.406 locuitori, adică 4,69%
7. Comuna Coltău, cu 13 cazuri la 3.143 locuitori, adică 4,14%
8. Comuna Dumbrăvița, cu 18 cazuri la 4.392 de locuitori, adică 4,1%
9. Comuna Băița de sub Codru, cu 8 cazuri la 1.953 locuitori, adică o rată de 4,1%
10. Comuna Asuaju de Sus, cu 5 cazuri de îmbolnăvire cu Covid la 1.276 locuitori, adică o rată de 3,92%.

Prezent la ședința de Guvern de joi seara, președintele Klaus Iohannis a anunțat noi restricții. Pe scurt, toate școlile trec online, toți angajații vor lucra de acasă (unde e posibil), magazinele se închid la 21:00, circulația pe timpul nopții restricționată, toate petrecerile interzise, piețele și târgurile se în­chid, masca va fi obligatorie peste tot, în toată țara, iar toate firmele decalează programul de începere a zilei de lucru. Măsurile ar urma să intre în vigoare luni. Deja, pe surse a apărut Hotărârea CNSU nr. 52, care cuprinde aceste prevederi.

Şi Comitetul Județean pentru Si­tuații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a decis mai multe măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu noul coronavirus, a declarat preșe­dintele CJSU Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu Ungur. Având în vedere valoarea ratei de inci­dență peste limita de alertă în județul Maramureș, au fost adoptate următoarele decizii: se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spațiile publice des­chise din județ, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Administratorii/proprietarii spa­țiilor publice deschise stabilite afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații. De asemenea, s-a interzis în județ activitatea cu publicul a operatorilor economici licen­țiați în domeniul jocurilor de noroc, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Centrele comerciale din mu­nici­piul Baia Mare (VIVO MALL, VALUE CENTER și AUSHO­PPING) își vor suspenda activitatea în zilele de sâmbătă și du­­minică, pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția Hypermarket Cora, Hypermarket Carrefour și Hypermarket Auchan. Vor putea comerciali­za în sistem cate­ring / „take-away” agenții economici din cadrul acestor centre, care pre­pară hrană și comer­ciali­zează produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice (zona fast food).
Farmaciile din cadrul celor trei centre comerciale băimărene vor rămâne deschise în zilele de sâm­bătă și duminică.
O altă măsură prevede limita­rea în municipiul Baia Mare, pentru o perioadă de 14 zile, a programului de lucru cu pu­blicul a magazi­nelor / agenților eco­nomici / operatorilor econo­mici, care comer­cia­lizează bu­nuri alimentare și nealimentare în intervalul orar 8.00-22.00, cu excepția farmaciilor și a sta­țiilor de distribuție carburanți.

Programul de lucru în insti­tuțiile publice va fi adaptat în schimburi, prin reducerea nu­mă­rului de anga­jați în fiecare birou, prin telemuncă - primi­rea și transmiterea documen­telor prin email, poștă sau cu­­rierat; fiecare conducător de instituție va evalua activitatea și va dispune măsurile necesare.

Pentru a evita aglomerarea de persoane va fi modificat programul mijloacelor de transport în comun, pentru o perioadă de 14 zile în zona metropolitană și în munici­piul Baia Mare.

 

 

Măsuri de siguranță sanitară pentru băimăreni în magazinele comerciale

Pentru desfășurarea activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul economiei și evitarea producerii aglomerării de persoane, pentru o perioadă de 14 zile, în toate magazinele comerciale / agenți economici din municipiul Baia Mare, se va asigura pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată (de rafturi, mobilier) de minim 4 mp (numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața magazinului/agentului economic și va fi afișată la intrare). Accesul se va realiza, acolo unde este posibil, unidirecțional, cale/flux de acces pentru intrare, respectiv cale/flux de acces pentru ieșire, iar acolo unde nu este posibil se vor amplasa linii/bariere
de separare.


Acces interzis fără mască de protecție în zonele aglomerate din spațiile deschise

Administratorii piețelor agroalimentare, târgurilor, expozițiilor, locațiilor de comercializare a produselor tradiționale și alte bunuri în aer liber, obiective tu­ristice, pelerinaj nu vor permite, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, accesul cetățenilor în aceste zone fără purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul. Sunt exceptate de la această măsură persoanele care nu au împlinit vârsta de 5 ani. Se interzice în municipiul Baia Mare, pentru o perioadă de 14 zile, accesul în bazele/sălile de sport din cadrul unităților de învățământ preuniversitar a persoanelor care nu sunt legitimate în cadrul unor cluburi sportive și care nu participă la competiții derulate sub egida federațiilor sportive de specialitate.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.