• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 22 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Martie , 2023

Județul Maramureș, prezent la întâlnirea Comitetului Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră

 Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Lazăr, a participat la prima reuniune a noului Comitet Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR), care a avut loc în Germania, la Kleve, în 10 martie 2023. 

Actuala conducere a AEBR își desfășoară activitatea în perioada 2022-2024, fiind alcătuită din președintele Karl-Heinz Lambertz, membru al Parlamentului comunității germane din Belgia, 10 vicepre­șe­dinți, precum și din Comitetul Executiv, compus din 38 de repre­zentanți din regiuni și euroregiuni membre AEBR. 
 
Pe agenda noului CE al AEBR s-au aflat subiecte privind organizarea și funcționarea acestei aso­ciații, care reunește în jur de 100 de regiuni de frontieră din Uniunea Europeană și din afara granițelor UE, cu scopul de a promova cooperarea transfrontalieră în Europa și pe alte continente, cu respect deplin pentru diversitate.
 
În prima parte a întâlnirii, Secretarul general al AEBR, Martin Guillermo-Ramírez, a supus analizei și aprobării strategia și statutul AEBR și, de asemenea, a prezentat proiectele derulate de AEBR și activitățile preconizate pentru anul 2023. Discuțiile s-au axat și pe analiza unor bune practici în implementarea proiectelor transfrontaliere prin programul Interreg VI, dar și pe teme europene de interes pentru regiunile europene, în ceea ce privește consecințele războiului din Ucraina asupra cooperării transfrontaliere, aderarea de noi membri, dar și orientările strategice ale Comitetului european al Regiunilor și Alianța pentru Coe­ziune. În ceea ce privește iniția­ti­vele active ale organizației, mem­­brii conducerii AEBR au analizat impactul Programului de Voluntariat Interreg pentru Tineri și prelungirea Programului B-solutions 2.0 - inițiativa AEBR pentru rezolvarea problemelor administrative între frontierele interne ale UE.
 
Un punct de interes în cadrul reuniunii membrilor Comitetului Executiv al AEBR l-a constituit pla­­nificarea activităților pentru anul 2023. Referitor la organizarea întâlnirilor de lucru ale Comitetului Executiv, a fost prezentată propunerea ca județul Maramureș să fie gazda următoarei întâlniri a Comitetului Executiv al AEBR. 
 
Cu acest prilej, Doru Lazăr, vicepreședinte al Consiliului Ju­dețean Maramureș, a reafirmat deschiderea Maramureșului de a găzdui o întâlnire a AEBR și a reiterat invitația către membrii CE de a vizita județul Maramureș: „În numele președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, precum și al meu personal, suntem onorați să găzduim o reuniune a membrilor marcanți ai AEBR și să vă prezentăm provocările cu care se confruntă Mara­mureșul ca urmare a poziționării noastre la granițele externe ale UE. Dorim să vă facem cunoscute acțiunile pe care le derulăm de mai bine de un an pentru gestionarea crizei refugiaților și pentru sprijinirea vecinilor noștri din Ucraina. Deși ne aflăm în această perioadă dificilă cauzată de conflictul armat din Ucraina, dorim să vă prezentăm și rezultate concrete ale unor proiecte transfrontaliere pe care le implementăm împreună cu parteneri din regiunile înfrățite Transcarpatia și Ivano-Frankivsk, dar și alte eforturi și inițiative ale județului Maramureș pentru promovarea și dezvoltarea cooperării transfrontaliere”. 
 
Întâlnirea de la Kleve a fost găzduită de Euroregiunea Rhine-Waal, care este un organism public olandez-german cu 55 de organizații membre, inclusiv municipalități, guverne regionale și camere de comerț din regiunea de graniță. Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, este singurul reprezentant al unei regiuni din România, ales în Comitetul Executiv al ABER, iar Doru Lazăr, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, este mem­bru supleant.­
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.