• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Februarie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Noiembrie , 2022

Județul Maramureș, parte din Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”

În cadrul ediției de toamnă a Târgului de Turism al României 2022, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”, demers prin care sunt promovate și meșteșugurile tradiționale maramureșene.

La baza includerii județului Mara­mureș în această rută au stat eforturile Consiliului Județean Ma­­ra­mureș de promovare a iden­ti­tății culturale și a valorilor tradiționale, prin elaborarea rutei „Meșteri și meșteșuguri”, care a obținut, în primăvara anului 2021, certificarea din partea ministerului de resort.
În ruta elaborată de Consiliul Județean Maramureș au fost incluși 33 de meșteri populari din județ, reprezentativi pentru meșteșuguri precum: țesutul, olăritul, lemnăritul, pielăritul, împistritul ouălor, iconografia pe sticlă, confecțio­narea măștilor și a pălăriilor de paie. Având în vedere valoarea inestimabilă și diversitatea mește­șugurilor promovate, parcurgerea acestei rute constituie o veritabilă lecție de tradiție, cultură, istorie, artă și creație populară.
Cei 33 de meșteri din județul Mara­mureș sunt: Daniel Leș, Dumitru Tincu Pop, Vasile Chira, Petru Codrea, Alexandru Arvai, Antonela Ciocan, Dana Dobrai, Dan Avram, Florica Vâț, Florin Teleptean, Gheorghe Mihuț, Gheorghe Popovici, Gheorghe Roman, Gheorghe Uță, Ileana Bizău, Ileana Erdeli, Ileana Părasca Toma, Ioachim Rus, Ioana Creț, Ioana Mihuț, Ioan Sabo, Maria Demian, Maria Georgeta Iuga, Mihaela Tibil, Nicoale Șerban, Nicu Pop, Olga Keller, Reghina Cozma, Rodica Sabadîș, Ștefan Fărcaș, Vasile Șușca.
Și pentru că ruta „Meșteri și meș­teșuguri” a fost elaborată în anul 2021, au fost incluși doi meșteri populari, care, din păcate, anul acesta au decedat, și anume: Toader Bârsan și Victoria Berbecar.

Alături de județul Maramureș, în Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradițio­nale din România” mai sunt cuprinse județele: Botoșani, Iași, Suceava și Neamț.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.