• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Noiembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Ianuarie , 2017

Întronizarea Preasfinţitului Părinte Justin ca întâistătător al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de un sobor de 17 arhierei
 

Importantul moment al instalării a fost precedat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească oficiată de un sobor de 17 Arhierei, alcătuit din Î.P.S. Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­re­şului şi Sălajului şi locţiitor, până azi, la întronizare, de Episcop al Mara­mu­reşului şi Sătmarului, Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Î.P.S. Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Î.P.S. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Î.P.S. Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, P.S. Corneliu, Episcopul Huşilor, P.S. Sofronie, Epis­copul Oradiei, P.S. Justin, Episcopul Maramureşului şi Sătmaruluii, P.S. Andrei, Episcopul Covasnei şi Har­ghitei, P.S. Petroniu, Episcopul Săla­jului, P.S. Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, P.S. Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, P.S. Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, P.S. Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timi­şoarei, P.S. Emi­lian Lovişteanul, Epis­cop-vicar al Arhiepiscopiei Râmni­cu­lui, P.S. Igna­tie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Epis­copiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. După citirea Sfintei Evan­ghelii, ÎnaltPreasfinţitul Părinte Mitro­polit Andrei a rostit un cuvânt de în­văţătură cu titlul „La Crăciun se redeschide Raiul”, pornind de la citirea Apostolului duminicii, din Faptele Apostolilor 7, 56, unde se vorbeşte des­pre moartea mucenicească a Sfântul Arhidiacon Ştefan şi se reproduc cuvintele lui² „Şi a zis² Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!”
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corurile reunite „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” şi corala preoţească „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopie, dirijate de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu.
 

Înmânarea însemnelor păstoririi episcopale

ÎnaltPreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop Justin mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja.

„Primiţi această cârjă episcopală spre a păstori turma cuvântătoare a lui Hristos din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, cea în­credinţată Preasfinţiei Voastre. Pentru cei ascultători să le fie toiag de sprijin şi de întărire, iar pentru cei neascultători şi nestatornici toiag de deşteptare şi de îndreptare”. A urmat aşezarea în tronul de Episcop al Episcopiei Ortodoxe Ro­mâne a Maramureşului şi Sătmarului.


Mesaje adresate Preasfinţitului Părinte Justin
 

Primul citit dintre mesaje a fost cel al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat ierarhilor, clerului, demnitarilor şi credincioşilor prezenţi la solemnitatea întronizării P.S. Justin al Mara­mureşului şi Sătmarului. A fost citit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieş­teanul, Episcop-vicar patriarhal.
Mesajul s-a intitulat „Preasfinţitul Părinte Episcop Justin, noul păstor al Maramureşului şi Sătmarului, un Ierarh dinamic şi misionar”.
P.F. Patriarh Daniel i-a trimis P.S. Justin, ca semn al aprecierii activităţii îndelungate şi rodnice, ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, o cruce pectorală şi engolpionul patriarhal. Secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a transmis mesajul statului adresat P.S. Justin, pe care îl consideră cea mai potrivită alegere pe care a făcut-o Sfântul Sinod, asta şi pentru că noul Episcop al Maramureşului şi Săt­marului este unul dintre cei mai apreciaţi ierarhi ai Sfântului Sinod. Un frumos mesaj a transmis pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ al Epis­copiei Maramu­reşului şi Sătm­arului, în numele clerului, protopopilor din Epar­hie şi a truditorilor din Centrul Eparhial şi i-a dăruit o icoană cu Sfântul Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Părin­tele Mitropolit Andrei s-a referit în cuvântul său la 4 dintre îndatoririle episcopului, din multele câte există² să primească pe absolut toţi credincioşii cu aceeaşi receptivitate³ să-i iubească pe toţi³ să se roage pentru toţi³ să poarte sarcinile la toţi. La acestea se adaugă o mare virtute² să aibă multă răbdare cu toţi.

 

Solemnitatea întronizării Preasfinţitului Părinte Justin ca Episcop al Maramureşului şi Sătmarului
 

Ceremonia întronizării a început cu citirea Gramatei Mitropolitane de către Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Române a Spaniei şi Portugaliei, în care, printre altele, se spune:

„Facem cunoscut tuturor această Gramată Mitropolitană şi dăm alesului Episcop, Preasfinţitului Părinte Justin, împuternicirea canonică de păstorire ca Episcop al păzitei de Dumnezeu Epis­copii a Maramureşului şi Sătmarului ca toate oraşele şi satele care ţin astăzi şi vor ţine şi în viitor de această Sfântă Episcopie drept mărturie că Preasfinţia Sa, dobândind demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, are dreptul şi puterea de a aşeza, după rânduielile Sfintei noastre Biserici şi după legile ţării, cântăreţi, citeţi, ipodiaconi, diaconi, preoţi şi protopopi la toate bisericile din Episcopia Preasfinţiei Sale, precum şi stareţi şi stareţe, egumeni şi egumene, la mănăstiri şi schituri, şi de a rândui toate câte i se cuvin ca Ierarh eparhiot spre folosul duhovnicesc al Eparhiei pe care o păstoreşte pe calea mântuirii, precum şi de a exercita drepturile şi a îndeplini toate îndatoririle prevăzute de Sfintele Canoane, de tradiţia bisericească şi de legiuirile Bisericii noastre ca Episcop al Mara­mureşului şi Sătmarului”.
 Cuvântul Preasfinţitului Părinte Justin
 

Primul cuvânt ca eparhiot instalat în tronul episcopal adresat credincioşilor, clerului, monahilor şi monahiilor de Preasfinţitul Părinte Justin a fost vast şi a cuprins toate laturile activităţii cu care se confruntă un întâistătător, al cărui temelie este istoria Episcopiei de-a lungul celor peste şase secole de existenţă, trecută prin trei mari încercări, dar re­făcută cu voia lui Dumnezeu din ce­nuşă.
„Suntem chemaţi să nu dăm somn ochi­lor noştri şi chem la o lucrare împreună de neodihnă”, a spus P.S. Justin.
„Îndrept un gând către clerul de mir şi cinul monahal şi-i chem să slujim po­porul lui Dumnezeu aşa cum a slujit Hristos. Îi chem pe părinţii din mă­năstiri să se roage mult. Soluţia pentru a construi este dialogul, respectul reciproc. Ne uneşte creştinismul. Să dăm semnal Europei toţi creştinii că vrem să rămânem creştini”, a mai spus Prea­sfinţitul Părinte.
„Azi, când primesc acest dar sfânt, Episcopia Maramureşului şi Sătma­rului, cel mai valoros cadou sunt tine­rii”, a spus P.S. Iustin, îndemnându-i să nu se lase manipulaţi.
„Suntem foarte preocupaţi să cultivăm un tineret creştin. Soluţiile pe care nu le are societatea, le are Hristos”.
Apoi a adus mulţumiri tuturor celor care i-au netezit drumul în viaţă, până a ajuns la această demnitate, de la mama sa şi dascălii din satul natal şi până la marii profesori universitari şi academicieni.

 

Peste 7.000 de credincioşi prezenţi la întronizare

 

De dimineaţă devreme, biserica de la primul nivel al Catedralei Episcopale era plină de credincioşi în aşteptarea începerii Sfintei Liturghii, iar în scurt timp ea a devenit neîncăpătoare. Pentru cei care nu au încăput în interior, în bi­­serica de sus, aflată în roşu, s-a montat un ecran uriaş ca să poată fi urmărite Sfânta Liturghie şi Întronizarea. Au fost peste 7.000 de credincioşi în Catedrală şi în afara ei. Între cei veniţi la cuprinzătorul eveniment s-au aflat² academicieni, oameni de cultură, generali şi ofiţeri activi şi în rezervă ai diferitelor arme, foşti miniştri şi parlamentari, deputaţi şi senatori, parlamentari europeni, administraţii judeţene, mu­nicipale şi comunale din Maramureş şi Satu Mare, protopopii din Eparhie în frunte cu aproape toţi preoţii, teologi şi seminarişti, elevi de la toate formele de învăţământ. Au fost prezenţi sute de ti­neri din toate cele 8 protopopiate, pentru că Sfântul Ştefan este ocrotitorul lor.
A fost o sărbătoare mare, care se în­tâmplă la câteva zeci de ani într-o co­munitate. O sărbătoare a continuităţii, pentru că Episcopul nu este ales politic, nu este om politic, şi nu este schimbat la un ciclu de ani, ci continuă ceea ce a moştenit de la înaintaşi, continuă, prin Sfânta Tradiţie, învăţătura primită de la Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos şi o răspândeşte în rândul credincioşilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.