• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Ianuarie , 2016

Intabularea gratuită a terenurilor va începe în acest an!

Cinci comune maramureşene vor beneficia de înscrierea gratuită a proprietăţilor imobiliare în Cartea Funciară. Licitaţia pentru atribuirea contractului a fost reluată, iar autorităţile spun că intabularea ar trebui să înceapă în acest an şi în maxim doi ani să fie finalizată!

 

 

În acest an, locuitorii din Recea, Satulung, Săcălăşeni, Dumbrăviţa şi Fărcaşa îşi vor putea intabula gratuit proprietăţile. Ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei 8/2014, toate fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitare Imobiliară nu se mai constituie venit la bugetul statului, ci venit propriu al agenţiei, care va fi destinat integral realizării cadastrului sistematic pe întreg teritoriul ţării noastre.

 

Ca urmare a acestui aspect, în fiecare judeţ se va începe realizarea cadastrului sistematic într-un număr de comune aleatoriu ales astfel încât, până la sfârşitul anului 2023 să se realizeze cadastrul sistematic pe întreg teritoriul ţării.

În prima etapă, din judeţul Maramureş au intrat 5 comune: Recea, Satulung, Săcălăşeni, Dumbrăviţa şi Fărcaşa. Licitaţia pentru atribuirea contractului a fost organizată anul trecut, dar în urma contestaţiei s-a reluat zilele acestea. Ovidiu Ştefan, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureş explică: „Pentru că lotul în care e prins judeţul Maramureş, respectiv localităţile din Maramureş, Satu Mare, Bistriţa şi Sălaj, a fost anulată licitaţia, se reia procedura de licitaţie. În prima etapă au rămas cele 5 comune şi în acest an vor mai fi adăugate alte 3 sau 4 localităţi. E greu de spus care vor fi acestea, pe baza unui act normativ s-a realizat un clasament al localităţilor din judeţ şi pe baza informaţiilor pe care le am vor avea prioritate municipiile şi oraşele. În mod cert, proiectul va începe în acest an. Termenul de finalizare depinde de firma care câştigă licitaţia. Dacă îşi canalizează eforturile, pot termina într-un an, dacă nu, în maxim 2 ani trebuie terminat”.

 

PNCCF se desfăşoară în perioada 2015-2023 şi are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în 2337 UAT- uri situate în mediul urban şi rural. PNCCF a fost instituit în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi al eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale.

Finanţarea pentru lucrările de cadastru general va fi asigurată din veniturile proprii ale ANCPI.

Aşa cum se arată în Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, primarii localităţilor în care se fac cadastrări trebuie să informeze deţinătorii de imobile (prin afişare sau prin alte mijloace de publicitate) că sunt obligaţi:

- să permită accesul specialiştilor să execute măsurătorile;

- să prezinte actele juridice referitoare la imobile;

- să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate;

- să verifice informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.

 

În situaţia în care cetăţenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autorităţile, identificarea limitelor imobilelor se va face în lipsa acestora. Mai precis, specialiştii vor afla de la primărie toate informaţiile necesare pentru lucrările de cadastrare.

 

Practic, începând din acest an, toate persoanele fizice şi juridice (inclusiv instituţiile publice) vor beneficia gratuit de înregistrarea imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, conform HG nr. 294/2015. Concret, prin program se vor înregistra gratuit imobilele, se va realiza planul cadastral al acestora şi se vor deschide cărţile funciare la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. În acelaşi timp, autorităţile se vor ocupa şi de digitalizarea cărţilor funciare şi a planurilor cadastrale existente în prezent.

Conform datelor ANCPI, în prezent în România doar 20,83% dintre imobile sunt cadastrate.

 

Procentul de intabulare - între 2 Şi 15%

 

În cele cinci administraţii, procentul mediu de intabulare a proprietăţilor nu depăşeşte 10% (în Recea, de exemplu este de 15%, în timp ce în Dumbrăviţa de doar 2%). Aplicarea cadastrului sistematic va aduce economii însemnate cetăţenilor având în vedere că o astfel de lucrare costă între 700 şi 1.000 de lei/imobil, în funcţie de tarifele practicate de topografi, pe baza concurenţei şi a liberei înţelegeri. La acestea se adaugă taxele percepute de OCPI pentru înscrierea în Cartea Funciară de 120 de lei/imobil, în intravilan (în extravilan înscrierea este gratuită).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.