• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Decembrie , 2015

Inspecţia fiscală în 2016: Controalele la firme se vor desfăşura după noi reguli

Conform noilor reguli cuprinse în Codul de procedură fiscală care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, inspecţia fiscală se va desfăşura, de la anul, în mod diferit faţă de în prezent. Astfel, va apărea o nouă metodă de control, se va modifica perioada supusă inspecţiei fiscale, iar inspectorii vor putea să emită decizii de impunere provizorii. Pentru a implementa noutăţile legislative, Fiscul va introduce şi un nou formular, iar un altul, deja existent, va fi modificat.

 

 

Codul de procedură fiscală aflat în vigoare conţine un titlu dedicat exclusiv inspecţiei fiscale. Spre deosebire de acesta, Noul Cod de procedură fiscală, care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, cuprinde, în titlul VI – Controlul fiscal, un capitol dedicat inspecţiei fiscale.

Alături de structura actului normativ, urmează să se modifice şi măsurile care le vor fi aplicate contribuabililor. Mai exact, din prima zi a lui 2016, regulile de desfăşurare a inspecţiei fiscale vor fi schimbate.

 

Actul normativ care va intra în vigoare peste câteva săptămâni prevede extinderea aplicabilităţii inspecţiei fiscale. Mai precis, această măsură va fi aplicată atât contribuabilului, la fel ca în prezent, cât şi plătitorului, adică acelei persoane care, în numele contribuabilului, are obligaţia de a plăti sau de a reţine şi de a plăti ori de a colecta şi plăti, după caz, impozite, taxe şi contribuţii sociale. Mai mult, plătitor este şi sediul secundar obligat să se înregistreze fiscal ca plătitor de salarii şi de venituri asimilate salariilor, lucru care nu este specificat în Codul de procedură fiscală aplicabil în 2015.

 

În ceea ce priveşte formele de inspecţie fiscală, acestea sunt de două feluri: generală şi parţială. Organul de inspecţie fiscală poate decide să efectueze o inspecţie generală sau parţială numai după realizarea unei analize de risc.

 

De la 1 ianuarie 2016, pentru efectuarea inspecţiei fiscale vor fi folosite trei metode de control, dintre care doar ultima este nouă, şi anume:

- verificarea prin sondaj, care constă în activitatea de verificare selectivă a documentelor şi operaţiunilor semnificative, care stau la baza modului de calcul, de evidenţiere şi de plată a obligaţiilor fiscale;

- controlul electronic, care constă în activitatea de verificare a contabilităţii şi a surselor acesteia, prelucrate în mediu electronic, utilizând metode de analiză, evaluare şi testare asistate de instrumente informatice specializate;

- verificarea exhaustivă, care constă în activitatea de verificare a tuturor documentelor şi operaţiunilor, care stau la baza modului de calcul, de evidenţiere şi de plată a obligaţiilor fiscale.

 

Ce perioadă poate fi supusă inspecţiei fiscale

 

Noul Cod de procedură fiscală prevede faptul că perioada supusă inspecţiei fiscale începe de la sfârşitul perioadei controlate anterior.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.