• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Mai , 2024

În numele Libertății. Maramureșul, între „Marele războiˮ și „Decembrie însângerat”

  În acest an, se împlinesc 110 ani de la izbucnirea Primului Război Mondial și 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, un bun prilej pentru a ne reaminti și a-i cinsti pe cei care au trăit și au murit pentru ca noi astăzi să putem fi liberi. . Acesta a fost și motivul pentru care Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș și GAZETA de Maramureș au derulat un proiect complex, numit sugestivÎn numele Libertății. Maramureșul, între «Marele război» și «Decembrie însângerat»ˮ. Proiectul, coordonat de domnul academician Emil Burzo și finanțat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, a cuprins realizarea a două volume și organizarea a două simpozioane.

 

 Libertatea de care noi ne bucurăm astăzi și pe care uneori n-o prețuim suficient nu este un dar. Ea a fost plătită cu sânge și jertfă de înaintașii noștri. Libertatea, înainte de a fi o valoare sau un drept, reprezintă o stare de spirit și o taină. De aceea, pentru a o înțelege pe deplin, uneori trebuie să o personificăm. În cei 110 ani de istorie și jertfă, noi, maramureșenii, și noi, românii, am avut de multe ori în față chipul libertății, dar uneori am știut să o recunoaștem, alteori nu. Libertatea este chipul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, al acelor feciori încălțați în opinci, care, în 1 august 1914, lasă sapa și coasa și pun mâna pe baionetă și pleacă pe front, iar acolo, în tranșee, când aveau moartea în față, găsesc puterea să se roage. Iar Armata Română avea o rugăciune extraordinară care, printre altele, spunea așa: „și nu le da, Doamne, vrăjmașilor noștri după faptele lor, ci după mare mila Ta”. Oare câte dintre armatele care au luptat în Primul Război Mondial au avut puterea să se roage pentru cei care îi puteau ucide? Nu știm, dar Armata Română a avut-o. De aceea, Libertatea, care înseamnă deopotrivă și moralitate, și bunătate, are chipul ei.

 

Dar Libertatea are și chipul sutelor de maramureșeni și a zecilor de mii de români care s-au opus regimului comunist, în munți, cu arma-n mână, în lagăre și închisori, spălând obrazul și demnitatea acestei țări. Și chipul celor cinci tineri maramureșeni care au murit la Revoluția din Decembrie 1989. Părinții îi așteptau să se întoarcă acasă de Crăciun, în permisie. Și s-au întors, dar în sicriu. Iar unul dintre ei nici măcar așa, pentru că trupul lui a fost la crematoriu și aruncat într-o gură de canal. De atunci au trecut 35 de ani, iar părinții lor, cei care mai trăiesc, nu pot nici astăzi să vorbească despre acele evenimente fără să se înece în lacrimi. Și la fiecare Crăciun, sărbătoarea bucuriei, când noi toți sărbătorim alături de cei dragi, ei își plâng copiii. Și se întreabă dacă nu cumva sacrificiul lor a fost în zadar. Să nu fie!

 

Singurul mod în care noi, cei de astăzi, putem prețui jertfa lor este să-i cinstim, trăind frumos și demn libertatea pentru care ei au murit, așa cum ar fi trăit-o ei.

 

Acesta a fost motivul pentru care, în acest an special, în care se împlinesc 110 ani de la izbucnirea Primului Război Mondial și 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș și GAZETA de Maramureș au derulat un proiect complex, numit În numele Libertății. Maramureșul, între «Marele război» și «Decembrie însângerat»ˮ. Proiectul a fost coordonat de domnul academician Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj, și finanțat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș.

 

Proiectul a cuprins realizarea a două volume: „În numele Libertății. Maramureșul și Marele război”, dedicat participării județului Maramureș la Primul Război Mondial și „În numele Libertății. Maramureșul și Decembrie însângerat”, dedicat rezistenței anticomuniste din Maramureș și participării Maramureșului la Revoluția din Decembrie 1989. Fiecare volum  cuprinde două părți: una istorică, realizată de istorici consacrați, profesori și academicieni, dintre care amintim acad. Emil Burzo, acad. Vasile Pușcaș, acad. Ana Blandiana, prof. univ. dr. Ioan Chirilă, dr. Vasile Todincă, lector univ. dr. Ilie Gherheș, prof. univ. dr. Nicolae Iuga, prof. Marius Voinaghi, prof. Cristina Gherheș, dr. Andrea Dobeș și alții, și o parte de istorie și istorie orală, scrisă de elevii de gimnaziu și de liceu din județul Maramureș. Au participat la concurs elevi din toate zonele județului, iar lucrările lor au fost selectate de un juriu, coordonat de doamna director Cristina Gherheș, iar cele mai bune au fost publicate în cele două volume. Cele două cărți au fost distribuite gratuit tuturor școlilor și bibliotecilor din județul Maramureș.

 

De asemenea, proiectul a cuprins organizarea a două simpozioane. Primul a avut loc în 9 mai, la Catedrala Episcopală „Sf. Treimeˮ din Baia Mare, la care au participat circa 300 de elevi și profesori. Evenimentul a debutat cu un parastas săvârșit de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin și un sobor de preoți, în memoria eroilor care s-au jertfit în Primul Război Mondial și în timpul regimului comunist. Apoi, talentatul Paul Coza a emoționat participanții cu intonarea magistrală a Imnului Național.

 

Evenimentul a continuat în aceeași notă emoționantă, deoarece Arhidiaconul Vlad Verdeș, moderatorul evenimentului, a recitat într-un mod impresionant poezia „O scrisoare de la Muselim-Selo” a lui George Coșbuc.

 

Apoi, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a ținut un bogat și emoționant cuvânt despre jertfa maramureșenilor și a românilor în „marele război” și despre rezistența anticomunistă. A urmat cuvântul organizatorilor. Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, a avut un discurs emoționant despre Libertate: „«Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine», zicea Ion Rațiu în anii ’90. Pentru noi e foarte greu să înțelegem asta astăzi. Viața și rețelele de socializare ne dau posibilitatea să ne exprimăm cum dorim, fără să răspundem pentru asta cu libertatea și chiar cu viața, cum au plătit înaintașii noștri.

 

Este foarte greu să ne imaginăm cum în anii ’50 mureau oameni doar pentru că nu erau de acord cu regimul. Bunicii și străbunicii noștri și-au dat viața pentru ca noi, astăzi, să putem vorbi liber!”. Apoi, din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, a luat cuvântul Dan Filip, inspector școlar general adjunct.

 

Din păcate, domnul academician Emil Burzo nu a putut fi prezent la eveniment, din cauza unei probleme de sănătate, însă a transmis salutul domniei sale.

 

Lucrările simpozionului au fost deschise de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, un apropiat al Maramureșului și unul dintre cei mai importanți teologi din țară.  A urmat Pr. Gavril Burzo – fost deținut politic, duhovnicul mănăstirii Breaza, care a fost condamnat la 6 ani de închisoare corecţională pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale, 209 cod penal, de Tribunalul Militar regiunea 3 Cluj prin sentinţa 528/1959. A trecut prin închisorile Satu Mare, Jilava şi Gherla şi colonia de muncă Salcia.

 

A fost eliberat după aproape 6 ani de detenție, în urma grațierii generale din 1964, cu puţin timp înainte de expirarea pedepsei. Părintele Burzo le-a vorbit participanților despre momentele cumplite trăite în timpul detenției comuniste, dar și despre puterea lui Dumnezeu care l-a salvat.

 

Apoi a luat cuvântul lector univ. dr. Ilie Gherheș, unul dintre cei mai prestigioși istorici ai Maramureșului, și dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfuˮ, care au  vorbit despre Revoluția din Decembrie 1989. La final, câțiva dintre elevii maramureșeni participanți la concurs și-au prezentat lucrările:

 

1)      Secțiunea „Marele Război”

 

Pop Carina - Eroii Maramureșului, eroii mei, de la Școala Profesională Dumbrăvița, clasa a 7 a, profesor coordonatoe Dancu vasile Lucian

Crișan Darian - Drapelele Maramureșului la Marea Adunare de la Alba Iulia (1 Decembrie 1918), de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, clasa a 8 a, profesor coordonator Gherheș Mihaela-Cristina

Coman Andrei Ionut  - Moisei - vatră de jertfă, prezentat în al Doilea  Război Mondial, de la Scoala Moisei, profesor coordonator Tomoioagă Cristina.

 

2)      Secțiunea „Decembrie însângerat”

 

Dale Raluca - Comunismul și viața în zona codrului în acea perioadă , de la Școala Gimnazială „Mihai Olos ” Ariniș, clasa a 8 a, profesor coordonator Mureșan Andra Diana

Draghiș Irina - Pove(știri) din...Comunism, de la C.N. „Gheorghe Șincai” Baia Mare, clasa a 10 a, profesor coordonator, Dancu Natalia 

 

Vineri, 10 mai, a avut loc cel de-al doilea simpozion din proiect, de această dată la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighetu Marmației, fiind moderat de dr. Andrea Dobeș și prof. Marius Voinaghi. La eveniment au participat peste 150 de elevi și profesori.

 

În deschiderea evenimentului a fost citit cuvântul doamnei Ana Blandiana. Apoi au luat cuvântul  lector univ. dr Ilie Gherheș, care a vorbit despre Maramureșul și Primul Război Mondial, prof. Marius Voinaghi - profesor, inspector școlar – Consiliul Dirigent și învățământul românesc din Ardeal, prof. Cristina Gherheș - Aniversarea Marii Uniri și consilierul județean Adrian Vlad. Au urmat elevii:

 

* Danci Adrian - Maramureșenii în Primul Război Mondial, de la Școala Gimnazială „Ilie Lazăr” Giulești, clasa a 6 a, profesor coordonator Boșca Maria

*Roman Larisa Adriana - Ecouri de durere: Maramureșul în amintiri de război, de la Liceul Borșa, clasa a 10 a, profesor coordonator Ștețco Roman Ioana

  

În cea de-a doua secțiune, dedicată Revoluției din Decembrie 1989 a luat cuvântul prof univ. dr. Nicolae Iuga, profesor universitar, doctor în filosofie, scriitor și jurnalist, care a vorbit despre Revoluția din decembrie 1989 la Sighetu Marmației și revoluționarul Sebastian Vălean.  Au urmat elevii:

 

 * Veciunca Vasilena - Povestea străbunicului meu, Liceul pedagogic ,,Taras Șevcenko” Sighetul Marmației, clasa a 11 a, profesor coordonator Maria Lauruc

Ștețco Yassmyna - Strigătul Munților: Maramureșul și eroii libertății, Liceul Borșa, clasa a 10 a, profesor coordonator Ștețco Roman Ioana

 

Cele două volume au fost distribuite gratuit, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, tuturor școlilor și bibliotecilor din județul Maramureș.

 

Mulțumim partenerilor noștri: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, arhidiaconului Vlad Verdeș, părinților de la Catedrală și Seminarul Teologic, domnului președinte Ionel Bogdan și Consiliului Județean Maramureș, Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, colegilor de GAZETA de Maramureș, Maramureș TV și Trinitas TV, tuturor personalităților care ne-au trimis lucrări pentru cele două volume și care au participant la eveniment, în special domnului acad. Emil Burzo și mai ales tuturor școlilor participante, profesorilor îndrumători și elevilor.

 

     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.