• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Mai , 2023

În capitala Austriei a avut loc evenimentul „Ziua Românilor la Viena”

 Județul Maramureș a dăruit o Poartă Maramureșeană capitalei Austriei, care a fost inaugurată în luna mai 2006. Simbolul maramureșean a fost realizat de marele meșter Teodor Bârsan, cetățean de onoare al județului Maramureș, care, în 2022, a trecut în eternitate, lăsând moștenire adevărate opere de artă.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, a transmis: „În Maramureș, avem o moștenire culturală bogată, tradiții, port popular, folclor și peisaje unice în lume, iar pe porțile maramureșene, pe care le mai găsim și astăzi la intrarea în gospodării, meșterii populari redau cu măiestrie cele mai importante elemente specifice județului nostru. Motivul crucii, funia împletită, soarele, pomul vieții, toate aceste motive redau cele mai importante principii după care maramureșenii se ghidează: credința în Dumnezeu, iubirea pentru natură și păstrarea tradițiilor cu sfințenie”.

Simbolul maramureșean amplasat în Parcul Laeer Wald din Viena reprezintă o promisiune către comunitatea românească pentru păstrarea legăturilor cu țara și un semn de prețuire pentru comunitatea austriacă.

Excelența Sa, Domnul Ambasador Emil Hurezeanu, domnul primar al sectorului 11 din Viena, Steinhart Thomas, domnul viceprimar al sectorului 10 din Viena, Blöschl Gerhard, doamna viceprimar a sectorului 11 din Viena, Ramona Mileti, Preacucernicul Părinte Nicolae Dura, consilierii județeni Bogdan Zaharia, Ioan Muntean, Dorin Lucaci și Ioan Pop au fost, de asemenea, prezenți la Poarta Maramureșeană din Viena.

 

La Ambasada României din Austria a fost inaugurată expoziția intitulată: „Maramureș, poartă spre un ținut de poveste”

Fotografiile realizate de Ștefan Bela prezintă peisajele unice ale Maramureșului surprinse în toate anotimpurile, civilizația lemnului transformată în biserici de lemn și porți cu simboluri ancestrale.

Prezent la inaugurarea expoziției în cadrul Ambasadei României în Viena, Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a vorbit despre bogăția culturală, tradițiile, locurile de poveste, oamenii frumoși ai Maramureșului, elemente care dau unicitate județului. „Mulțumesc Excelenței Sale, domnul Ambasador Emil Hurezeanu, pentru că ne-a oferit această oportunitate de a prezenta Maramureșul în cadrul Ambasadei României din Viena. Susținerea și prietenia sa ne onorează”, a transmis Ionel Bogdan.

Expoziția de fotografie a fost realizată cu ajutorul implicării Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și a Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan”.

La inaugurarea expoziției au fost prezenți și domnul Blöschl Gerhard, viceprimar sector 10 Viena, doamna Ramona Miletic, viceprimar sector 11 Viena, doamna Sylvia Rotter, director Teatrul de stat pentru copii, consilierii județeni Ioan Muntean, Bogdan Zaharia, Ioan Pop, Dorin Lucaci.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.