• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 August , 2022

Hramul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia

 Luni, 15 august 2022, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu începere de la ora 9.30, Întâistătătorul Episcopiei ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Iustin, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, cu ocazia hramului lăcașului monahal.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”


A fost o sărbătoare deosebită atât pentru Ierarh, cât şi pentru credincioşii care au venit la întâlnirea cu Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, pentru a-i asculta cuvintele de învăţătură rostite cu această ocazie. Mănăstirea a fost pregătită pentru marele praznic cu două zile înainte, când au fost scoase la închinare Icoana Maicii Domnului Îndurerată, scăpată dintr-un incendiu chiar în ziua unui hram, care de 96 de ani este la întâlnire cu credincioşii care urcă la mănăstire, şi noua icoană, Maica Domnului Paramythia (Mângâietoarea), pictată pentru Rohia la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, pe cheltuiala unei familii din Cluj-Napoca.


Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul a fost ca de praznic mare şi sfânt, alcătuit din Arhim. dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia şi exarhul mănăstirilor, Arhim. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. prof. univ. dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie din Oradea, Pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc al Lăpuşului, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie” Dealu Mare, Pr. Mircea Filip din Paris, Franţa, Pr. Ioan Ropan, din Groşii Ţibleşului, Pr. Vasile Hatos, paroh în satul Rohia, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Eugen Burzo din Suciu de Sus, Pr. Vasile Tuns din Cerneşti, Pr. Marian Bilţ din Baia Mare, Pr. Mădălin Fangli din Trestia, Pr. Ciprian Bud Tâmbuş din Fânaţe, Pr. Augustin Tuns din Ciocotiş, alţi preoţi, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos”al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Arhid. Teodosie Bud, Arhid. Vlad Verdeş şi Arhid. Lucian Burnar, precum şi Maria Gheduţiu, elevă în clasa a VII-a, şi fratele ei mai mic, Ştefan, preşcolar.
Dintre oficialităţi amintim prezenţa dr. Vlad Severus Paşca, medic de familie, membru supleant al Adunării Eparhiale, prefectului de Maramureş – Robert Stauder, a senatorului Dan Ivan, a domnului Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a domnului Mitru Leşe, prima­rul oraşului Târgu Lăpuş, a domnului Nicolae Burzo, primarul din Groşii Ţibleşului, a domnului Florea Poienar, primarul din Botiza.


Cuvântul de învăţătură
Bogatul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut referire la praznicul Adormirii Maicii Domnului, la lucruri ştiute mai mult sau mai puţin despre Maica Domnului, Maica noastră a tuturor, la ce a însemnat Maica Domnului pentru neamul omenesc, la învăţămintele creştineşti pe care le desprindem din viaţa ei.
„Este praznic mare şi sfânt al Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare mult iubită de poporul lui Dumnezeu din România creştină, care, timp de două săptămâni, împreună cu păstorii lor de suflete, împreună cu părinţii şi maicile din sfintele mănăstiri, s-a pregătit, participând în fiecare seară la slujba Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Iată, a început pelerinajul cel mare din România, unic, care adună multe sute de mii de pelerini la toate mănăstirile şi schiturile din Biserica Ortodoxă Română. Este un pelerinaj care, în Ardeal, are un specific deosebit. Noi suntem în «Muntele cel Sfânt» de la Rohia şi avem impresia că cerul şi pământul s-au unit în rugăciune, în cântare de laudă, de preamărire a Maicii Domnului. Fiii şi fiicele Bisericii noastre, tineri şi maturi, au urcat în Muntele cel Sfânt ca să fie sub iubirea, ocrotirea şi purtarea de grijă a Maicii Domnului. De altfel, poporul român a traversat toată istoria sub streaşina Bisericii Ortodoxe Române, care este corabia în care s-a salvat, din punct de vedere identitar şi creştin, de toate războaiele care au fost asupra lui. Maica Domnului ne-a fost mereu ocrotitoare şi Mamă bună, sfântă şi în braţele ei şi-a găsit poporul român liniştea şi pacea, binecuvântarea şi ocrotirea, zâmbetul de mamă şi toate darurile cu care este înzestrat, iar Sfânta Cruce a fost arma cu care am luptat împotriva văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi”.


Dar de suflet
O icoană în mozaic cu Maica Domnului „Rugătoarea” (Oranta), deoarece este Anul Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, a dăruit preacuviosul Arhim. Macarie Motogna Preasfinţitului Părinte Iustin, cu ocazia slujirii la acest hram. Un dar de suflet pentru muzeul Episcopiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.