• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 22 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 August , 2023

Hora la Prislop, ediția 51 - liant între comunități

Timp de două zile, la hotarul județelor Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud a răsunat voia bună. În perioada 19-20 august, cea de-a 51-a ediție a Festivalului Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop”ˮ a atras în cea mai înaltă trecătoare a Carpaților Orientali mii de oameni dornici să se bucure de natură, dar și de bogata ofertă culturală pregătită de organizatori.
 

Sunetul de motoare ambalate și acordurile folk-rock au caracterizat prima zi a evenimentului. Cluburile Rock N’ Road și Zimbrii Sighetului au dat startul festivalului prin organizarea unei spectaculoase parade moto, după care petrecerea a continuat pe scena amplasată în Pasul Prislop. Ziua s-a încheiat cu reprezentațiile de zile mari susținute de Bucovina, Scarlet Aura, CiviC RebeleS și Sukar Nation, dar și cu dans sub cerul înstelat.
Cea de-a doua zi a Festivalului Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop” 2023 a debutat cu oficierea slujbei religioase la Mănăstirea Prislop. După ce s-au îngrijit de suflet și s-au închinat într-una dintre cele mai frumoase mănăstiri ale zonei, participanții s-au îndreptat către scenă pentru a se bucura de ziua dedicată folclorului autentic. Parada cailor a precedat tradi­ționala întâmpinare cu pâine și sare, cu ceteraşi și trambițaşi, a reprezentanților județelor organizatoare. Apoi s-a lăsat cu  celebra horă, în care au fost invitați să se prindă toți cei prezenți.

 

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, președinții Consiliilor Județene Maramureș şi Suceava, Ionel Bogdan și Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, primarul orașului Borșa, Sorin Timiș, au mulțumit tuturor pentru contribuția adusă la păstrarea și transmiterea mai departe a tradițiilor moștenite din străbuni.

„Festivalul Interjudețean «Hora la Prislop» se remarcă prin modul tradițional în care este organizat an de an, într-un cadru natural de poveste, un loc încărcat de istorie, care ne aduce mai aproape de Divinitate. Prin intermediul acestui eveniment, Pasul Prislop îmbracă anual straie de sărbătoare, devenind un liant între comunități și un spațiu de manifestare a recunoș­tinței față de cei trei piloni care stau la baza județelor organizatoare: credința, respectul față de tradiții și dragostea pentru natură”  - a declarat Ionel Bogdan, pre­șe­dintele Consiliului Județean Maramureș.
Printre oficialii prezenți la cea
de-a 51-a ediție a festivalului s-au mai numărat ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache, senatori, deputați, primari şi con­silieri județeni.
A urmat mult așteptatul spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, grupuri tradiționale din Bucovina, Ansamblul „Cercănelul” Borșa, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului și Ansamblul profesionist „Dor Românesc” Bistrița.

 

Zestrea culturală tradițională s-a regăsit  nu doar la târgul meșterilor populari, unde și-au dat întâlnire făuritori de frumos din cele trei județe învecinate, ci și standurile pregătite de instituțiile de cultură din Maramureș.
Un alt punct de atracție l-a constituit tabăra dacică, unde au avut loc ateliere demonstrative și chiar s-au preparat, după rețete vechi, diverse feluri de mâncare în vase de lut.
La succesul acestei ediții au contribuit și  generoasa ofertă culinară, dar și oferta de suveniruri de la târgul artizanilor și comercianților. Aceste suveniruri vor fixa amintirile frumoase ale celor care s-au prins în Hora de la Prislop din acest an.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Bis­trița-Năsăud și Primăria orașului Borșa, alături de Organizația de Management al Destinației Jude­țene Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradi­ționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Revista „Nord Literar” și Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.