• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2015

Guvernul a suplimentat plafonul pentru Prima Casă cu 200 milioane lei

Guvernul a aprobat miercuri suplimentarea cu 200 milioane lei a plafonului pentru Prima Casă, existând foarte multe cereri pentru garanţii, iar modificarea programului pentru 2016 va fi discutată în şedinţa de săptămâna viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt Dan Suciu.

 

 

Astfel, Executivul a aprobat proiectul de hotărâre prin care majorează plafonul de garantare pentru programul Prima Casă cu 200 milioane lei (44 milioane de euro) în acest an, faţă de cele 2,6 miliarde lei existente. Suciu a precizat că modificările programului pentru anul viitor vor fi discutate în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat vineri seară că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă la 1,5 miliarde lei. Totodată, creditele se vor acorda în condiţii actualizate de cost.

 

Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, faţă de 2,5% în prezent, restul condiţiilor rămânând neschimbate. Hotărârea aprobată mai arată că anul următor se pot emite garanţii şi din diferenţa rămasă nealocată din plafonul anului curent, precum şi din diferenţa neutilizată până la 31 decembrie 2015 din sumele alocate băncilor. Suma reprezentând diferenţa rămasă nealocată, precum şi cea alocată şi neutilizată din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finanţelor şi al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) până la 31 ianuarie 2016 şi se utilizează cu prioritate de către bănci.

 

Programul guvernamental „Prima Casă“ va continua şi în 2016, însă acesta va fi modificat. Plafonul de garanţii va fi mai mic decât cel alocat în acest an, dobânzile vor fi ajustate la nivelul pieţei, iar cei care au luat deja un împrumut „Prima Casă“ nu vor mai putea contracta altul nou cu scopul achiziţionării sau construirii unei locuinţe mai mari sau mai scumpe. Guvernul urmează să schimbe actualul sistem prin care se acordă creditele „Prima Casă“, astfel încât o persoană să poată contracta un credit prin programul guvernamental doar o singură dată, potrivit Profit.ro.

 

În prezent, o nouă locuinţă poate fi cumpărată sau achiziţionată cu împrumut „Prima Casă“ dacă finanţarea acordată iniţial prin program este rambursată până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau este refinanţată printr-un al doilea credit „Prima Casă“. În plus, noua locuinţă trebuie să fie mai mare sau mai scumpă. Transformarea „Prima Casă“ şi în „A doua casă“ a fost începută la începutul acestui an de Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor, însă noile reglementări au intrat în vigoare de-abia la 1 octombrie 2015. Posibilitatea refinanţării creditului „Prima Casă“ va fi eliminată de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă. „Eliminarea refinanţării creditului este făcută la sugestia finanţatorilor, care au arătat că, în practica bancară, creditul de refinanţare este acordat în vederea actualizării şi adaptării tuturor elementelor ce ţin de structura unui împrumut (perioada de rambursare, monedă, costuri şi nevoi) cu noul profil al beneficiarului, răspunzând unei cereri stringente de diminuare a costurilor şi modificând acele componente care au contribuit la plata unei rate mai mari, fapt cu efect negativ în derularea programului «Prima Casă», arată Guvernul, în proiectul citat de Profit.ro.

 

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat vineri seara că împrumuturile „Prima Casă“ se vor acorda anul viitor în condiţii actualizate de cost. Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, faţă de 2,5% în prezent. De asemenea, Guvernul va suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul de garantare pentru programul „Prima Casă“ pentru acest an, faţă de cele 2,6 miliarde de lei existente, iar pentru anul viitor intenţionează să coboare nivelul maxim la 1,5 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor a afirmat vineri seară că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ la 1,5 miliarde de lei.

Având în vedere că valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ este de aproximativ 178.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) şi că statul garantează 50% din valoarea împrumutului, rezultă că plafonul de garanţii avut în vedere de Guvern pentru anul viitor va fi disponibil pentru acordarea a circa 16.850 de credite. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că modificările programului pentru anul viitor vor fi discutate în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare. Potrivit datelor publicate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri la sfârşitul lunii septembrie, de la demararea programului „Prima Casă“, în iulie 2009, s-au acordat 157.000 de astfel de credite, cu o valoare a garanţiilor oferite de stat de peste 13 miliarde de lei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.