• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iunie , 2016

Guvernul a adoptat ordonanţa privind salariile bugetarilor. 650.000 de persoane vor beneficia de creşteri salariale

Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru. Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, de prevederile ei beneficiind 650 de mii de persoane, iar impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

 

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că OUG elimină inechităţile din sistemul salarizării bugetarilor. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017.

 

„Prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă încercăm să rezolvăm nişte inechităţi strânse de ani de zile”, a spus ministrul. El a precizat că prin această ordonanţă nu se rezolvă toate problemele, dar 650 de mii de persoane vor beneficia de creşteri salariale. Referitor la sectorul de Sănătate, Pâslaru a spus că s-a observat faptul că mii de cadre părăsesc ţara din cauza veniturilor scăzute, de aceea ordonanţa rezolvă inechităţile, egalizează salariile persoanelor încadrate pe aceeaşi funcţie şi acordă un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebită.

Referitor la informaţiile potrivit cărora angajaţii Administraţiei Prezidenţiale ar beneficia de cele mai mari creşteri salariale, ministrul Muncii a precizat că sunt doar „zvonuri” şi în textul ordonanţei aprobată miercuri „nu există vreo prevedere în afara aparatului operativ al ministerelor” din cauză că resursele financiare nu permit aşa ceva.

 

În ceea ce priveşte sistemul educaţional, prin OUG se aşază grila pe aceleaşi principii şi se face un pas pentru o lege unitară a salarizării. „70% din grila Secretariatului General al Guvernului şi am folosit-o pentru şapte ministere, pentru a aduce la aceeaşi motivare şi pentru a crea şansa de ocupare a posturilor vacante”, a spus ministrul Muncii.

 

Impactul bugetar, conform celor spuse de Dragoş Pîslaru, este de aproximativ 870 de milioane de lei în acest an şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

 

Astfel, un medic dintr-o unitate clinică va avea un salariu de încadrare de la 2.364 până la peste 2.900 de lei, în funcţie de vechime, în timp ce asistentul medical va porni de la 1.960 de lei. Medicii primari de la ambulanţă sau de la primiri urgenţe vor avea salarii de la 4.371 de lei până la peste 5.400 de lei.

 

 

Şi profesorii vor fi plătiţi mai bine. Un debutant va avea cel puţin 1.700 de lei pe lună, dar poate trece de 2.100 de lei, în timp ce un profesor cu grad şi vechime de 6 ani, poate ajunge la 2.361 de lei.

În învăţământul superior, un profesor cu vechime de zece ani poate ajunge la 3.465 de lei, în timp ce unul cu vechime de 40 de ani va câştiga peste 6.900 de lei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.