• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Septembrie , 2019

Gabriel Zetea: „Ministerul Muncii a oferit soluția pentru rezolvarea revendicărilor pensionarilor de la fostul IPEG”

Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan și directorul Casei Județene de Pensii, Lucica Pop s-au întâlnit miercuri, 11 septembrie 2019, în Sala „Maramureș” a Palatului Admi­nistrativ, cu pensionarii maramureșeni care au lucrat la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG). Această întâlnire a reprezentanților administrației județene cu pensionarii fostului IPEG a adus vești bune.
 

Șeful administrației județene a arătat că în urma întâlnirii din luna iulie cu Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, problemele pensionarilor ar putea fi rezolvate în cel mai scurt timp printr-o Ordonanță de Urgență. „Vom face o echipă comu­nă cu specialiștii departamentului juridic din minister și împreună cu reprezentanții Casei Județene de Pensii Maramureș vom lucra până vor fi identificate soluţiile necesare”, a precizat Marius Budăi în cadrul întâlnirii la care a participat în luna iulie, în Maramureș.
Atât în la discuțiile cu ministrul Muncii, cât și la întâlnirea din 11 septembrie, Vasile Leș, reprezentantul pensionarilor IPEG a prezentat istoricul problemelor cu care se con­fruntă grupul pe care-l repre­zintă. Acesta a menționat multiplele aspecte generate de aplicarea succe­sivă a legislaţiei din domeniul pen­siilor, reglementări care au dus la inechități și discriminare între diverse categorii profesionale în func­ție de data pensionării, deși aceștia au prestat activități comune în subteran, cu stagii de lucru identice, în aceleași condiţii de risc profesional și având aceeași valoare a contri­buțiilor sociale. Foștii angajați IPEG au contestat modul de acordare a pensiilor, exprimându-și îngrijorarea față de excluderea de la recalcularea pensiilor, conform Legii 221/2018, a foștilor angajați IPEG, care deși au prestat activități în subteran, asemenea angajaților din exploatările miniere, nu beneficiau de aceleași drepturi.
Președintele Gabriel Zetea a subli­niat faptul că, în ultimele două luni a avut discuții repetate cu ministrul Marius Budăi, iar în cursul zilei de marți, 10 septembrie 2019, a arătat că s-a găsit și soluția pentru ca pensionarii IPEG să beneficieze de ace­leași pensii ca și ceilalți care au muncit în subteran.
„Doresc să subliniez faptul că nu protestul făcut de angajații IPEG în fața Palatului Administrativ m-a determinat să insist la ministrul Budăi să rezolve această problemă, ci faptul că am promis că voi face tot ce îmi stă în puteri să vă ajut. Și pentru că îmi doresc ca și atunci când nu voi mai fi în funcție, să pot să mă întâlnesc cu domniile voastre pe stradă și să ne salutăm cu respect și înțe­legere, fără să fie animozități între noi. În luna iulie, ministrul Muncii a promis că va analiza situația și va căuta soluțiile legale, însă acest lucru nu s-a putut realiza peste noapte. Trăim într-o țară europeană care are nevoie de un nivel de trai decent și acestea sunt motivele care m-au determinat să insist atât la ministrul Marius Budăi, cât și la premierul României, Viorica Dăncilă, pentru a oferi soluția în cazul pensionarilor IPEG. Și soluția este adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care va fi elaborată în perioada următoare de Ministerul Muncii și care va preve­dea ca, în noua Lege a Pensiilor, să fie cuprinse și categoriile de pensi­onari cum este cazul celor de la IPEG. Mai mult, se dorește ca re­vendicările pensionarilor să fie sa­tisfăcute inclusiv retroactiv”, a ară­tat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Pensionarii de la fosta Întreprindere de Prospecţiuni şi Explorări Geolo­gice s-au arătat mulțumiți de soluția găsită, solicitând Casei Județene de Pensii Maramureș să recalculeze pen­siile lor cât mai curând după adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.