• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Mai , 2024

Gabriel Valer Zetea candidează pentru un nou mandat de președinte al CJ Maramureș: „Cu încredere în Maramureș și în maramureșeni, vom continua dezvoltarea Maramureșului”

Candidați pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean. Această decizie vine la pachet cu o probabilă renunțare – la un al doilea mandat de parlamentar... Este dificilă o astfel de decizie?

 

Consider că am servit Maramureșul, cu onoare și devotament, în Parlamentul României, obținând rezultate concrete pentru maramureșeni, dintre care aș menționa: majorarea salariilor, pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor; plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază; reducerea TVA la 5% pentru lemne de foc și derivate de lemne (inițiativă a parlamentarilor PSD Maramureș); construcția magistralei de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa .

Am fost mândru să reprezint Maramureșul în Parlamentul României, însă, pentru mine, Maramureșul este esența României, este credință, este „acasă”. Vreau să revin la Consiliul Județean, pentru a continua lucrurile bune începute în perioada 2016-2020.

 

Este vorba de proiecte de infrastructură rutieră și edilitară, de finanțări pentru domenii importante, precum Sănătatea, Educația, Turismul, Cultura, Sportul, domenii care merită susținerea noastră pentru a se dezvolta. Candidez cu încredere că pot să aduc plusvaloare, cu încredere în Maramureș și în maramureșeni. Cu mine, președinte al CJ, nu a contat și nu va conta vreodată culoarea politică a primarului: oricine propune proiecte de dezvoltare a  Maramureșului va avea tot suportul meu.

 

Care sunt proiectele din mandatul 2016-2020 pe care le considerați reprezentative pentru viziunea dvs. de dezvoltare a Maramureșului?

 

Din start, vreau să spun că nu sunt de acord cu politicienii care promit luna și soarele de pe cer și nu livrează nici 3% din ce se angajează în fața maramureșenilor că vor face. Noi, la PSD, candidăm cu proiecte realiste, proiecte pe care le realizăm într-un mandat, cu o abordare pragmatică.

 

De aceea, în legătură cu primul mandat de la CJ, pot să indic clar proiecte pe care le-am realizat, obiective de finanțare concrete, care se pot arăta, nu sunt doar pe hârtie, frumos desenate. Lapidar, îmi vin în minte următoarele proiecte realizate în timpul primului meu mandat de președinte al CJ Maramureș:

Ø 

     Reabilitare VALEA IZEI DJ186, Vadu Izei (DN18) – Oncești - Nănești - Bârsana (DJ185);

Ø  Reabilitare VALEA RUSCOVEI DJ 187, Leordina – Ruscova – Repedea – Poienile de sub Munte;

Ø  Reabilitare DJ 182B Șomcuta Mare (int. DN 1C) - Mireșu Mare - Remeți pe Someș (int. DJ108E);

Ø  Reabilitarea Drumului Nordului DJ108D, limită județ Sălaj – Gârdani – Ardusat DJ193, limită județ Satu Mare – Hideaga; DJ182B, Șomcuta Mare - Coaș; DJ182C, Coaș – Copalnic – Copalnic Mănăștur – Șurdești;

Ø  Reabilitarea tronsonului DJ 109F, Rogoz – Târgu Lăpuș – Coroieni – Baba;

Ø  Reabilitarea și prelungirea pistei Aeroportului Internațional „Maramureș” și demararea proiectului noului terminal;

Ø  Modernizarea și dotarea Spitalului Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare;

Ø  Extindere Ambulatoriu de specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare Modernizarea Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus;

Ø  Construirea telegondolei și a pârtiei olimpice de schi din Borșa;

Ø  Finalizarea „Circuitul Bisericilor de lemn din Maramureş”.

 

În același fel, vom aborda guvernarea județului, în mandatul 2024-2028, cu obiective clar definite și cert-realizabile, în decurs de 4 ani.

 

Condiții de viață la standarde europene în fiecare comunitate, pentru a readuce ACASĂ maramureșenii plecați în afara granițelor țării! Îmi doresc ca, în patru ani, fiecare maramureșean să spună cu mândrie:

„De acum, avem drumuri bune peste tot!”

 

Care sunt principalele obiective ale programului dvs. de guvernare locală, dacă veți reveni în fotoliul de președinte al Consiliului Județean?

 

Obiectivele mele sunt ancorate în viziunea mea, care este una orientată spre maramureșeni, inclusiv cei plecați în afara granițelor. Dezideratul meu este de a reîntregi marea familie a Maramureșului este proiectul meu de suflet. Pentru a aduce înapoi acasă maramureșenii plecați trebuie să avem o infrastructură de calitate. Acesta este un obiectiv important. Avem nevoie de drumuri reabilitate, dar și de școli, de grădinițe, de spitale moderne! Vreau ca toți cei care se decid să revină în Maramureș să se simtă acasă, să aibă condiții de trai și de muncă similare cu țările din Vest. Făcând toate acestea, investim în viitor, de fapt.

 

Vorbind de viitor, nu putem să nu considerăm Educația un obiectiv strategic, chiar. Pe de-o parte, voi promova un mediu școlar sigur, axat pe programe școlare menite a preveni și combate violența și consumul de droguri în școli; pe de altă parte, voi investi în infrastructura necesară pentru ca Educația să performeze – construire de creșe și grădinițe, reabilitare a unităților de învățământ, dotarea cu mobilier și tot ce este necesar pentru un act educațional performant.

 

Sănătatea este, de asemenea, un obiectiv pe care ne vom focusa. În calitate de viitor președinte al Consiliului Județean Maramureș, mă angajez să susţin investiţiile în Sănătate, prioritizând tratamentul local al pacienţilor și dotarea adecvată a spitalelor din judeţ. Scopul nostru este ca bolnavii să fie trataţi aici, iar spitalele să ajungă acolo unde le e locul: pe primele poziţii în rândul unităţilor sanitare din ţară. Vom îmbunătăţi dotarea secţiilor, facilitând chirurgia minim invazivă și optimizând gestionarea sălilor de operaţii pentru a asigura servicii medicale de înaltă calitate. De asemenea, voi milita pentru reducerea timpilor de așteptare în Ambulatoriu pentru a reuși să creștem accesul rapid la servicii medicale performante și gratuite.

 

Turismul este una dintre cele mai importante activități economice ale județului, fiind o carte de vizită pentru maramureșeni. Este cel mai bun mod prin care Maramureșul își poate valorifica tradițiile, istoria, peisajele, produsele, dar, mai mult decât orice, omenia și ospitalitatea. Turismul se regăsește printre obiectivele foarte importante din proiectul nostru de guvernare locală 2024-2028.

 

Proiecte pentru turismul de agreement, pe care le propun:

Ø 

Centru SPA la Dragomirești, astfel vor fi puse în valoare apele sulfuroase cu proprietăți curative unice în Europa de Est;

Ø  Reabilitarea Băilor de sare de la Coștiui - un alt proiect extrem de important care va fi redat comunității și turiștilor;

Ø  Dezvoltarea turismului pe Valea Vaserului, prin reabilitarea căii ferate și dezvoltarea infrastructurii de cazare. 

 

Ce optică aveți în ceea ce privește locurile de muncă în Maramureș? Se știu problemele legate de acest domeniu, în ce fel veți putea aduce o schimbare în bine?

 

Locurile de muncă sunt un alt obiectiv extrem de important în proiectul nostru de guvernare locală. Vom milita pentru a crea condițiile care să ducă la salarii mai mari pentru maramureșeni. În acest sens, vom construi parcuri industriale, care să atragă investitori și vom susține parteneriatele public-private, ceea ce ar trebui să ducă la creșterea numărului locurilor de muncă și la salarii mai bune pentru maramureșeni. Această strategie se va conecta foarte bine cu viziunea de ansamblu, aceea de a aduce înapoi maramureșenii plecați în străinătate, ce vor putea să fie corect plătiți pentru competențele profesionale pe care le au.

 

În încheiere, care ar fi conceptele-cheie ce vor defini un eventual nou mandat al dvs. la Consiliul Județean?

 

Vom munci pentru a continua dezvoltarea Maramureșului, avem încredere în Maramureș și în maramureșeni! Vom promova o administrație eficientă și proiecte pragmatice, nu promisiuni nerealizabile într-un mandat. Maramureșul va sta sub semnul unității, al rațiunii și al pragmatismului: nu, patimii politice; da, lucrului împreună și prosperității Maramureșului și maramureșenilor!

Gabriel Zetea - Deputat PSD 

CMF: 21240002

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.