• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2020

Forța de muncă, cea mai mare provocare din 2020

Criza forței de muncă, accentuarea inflaţiei, perspectivele deprecierii monedei naţionale şi extinderea blocajului financiar vor reprezenta, în 2020, cele mai importante provocări pentru mediul de afaceri. 2020 este văzut de majoritatea investitorilor drept un an în care măsurile reale de reformă vor fi, din păcate, înghețate, cu consecințe directe în înrăutățirea cadrului macro-economic. Acestea sunt, în esență, concluziile celei de-a IX-a ediții a „Barometrului privind starea economiei”, realizat de compania de consultanţă Frames.

 

 

După ce, la precedentul barometru de opinie, din luna iulie 2019, inflația și deprecierea leului se aflau în prim-planul temerilor investitorilor, în 2020 criza forței de muncă tinde să revină în prim-plan.
Întrebaţi care ar putea fi principalele provocări cu care se va confrunta mediul de afaceri în anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema forței de muncă, 53% dintre res­pondenţi au menționat accentuarea blocajului financiar, 49% - creş­terea inflaţiei, iar 36% s-au arătat îngrijoraţi de o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb.

„Criza forței de muncă s-a accentuat în 2019, iar importul de muncitori străini nu a reușit să compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, creșterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piața muncii. În 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se află în stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care, din păcate, statul întârzie să vină cu soluții, cea mai solicitată de investitorii fiind o necesară scădere a impozitelor pe salarii. În plus, este nevoie de un plan de măsuri pentru reîntoarcerea românilor, mai ales a celor tineri, în țară, vezi modelul polonez”, arată concluziile Ba­rometrului.
Dincolo de criza forței de muncă, investitorii estimează că economia va continua să se confrunte cu aceleași probleme structurale ca și în 2019.
„Într-un an cu două runde de ale­geri, este puțin probabil să asistăm la măsurile de restructurare necesare echilibrării cadrului ma­cro-economic, având în vedere potențialul impact negativ din punct de vedere electoral. În aceste condiții, problemele din 2019 precum blocajul financiar se vor accentua în anul viitor, mai ales în condițiile în care finanțarea business-ului va continua să fie o adevărată misiune imposibilă pentru majoritatea investitorilor”, afirmă experții.
Combinaţia fatidică între depre­cierea leului şi creşterea preţurilor în economie a afectat semnificativ economia reală în 2019, iar acest fenomen tinde să se accentueze în 2020.
21% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,85-4,9 lei, iar 11% văd cursul sub 4,85 lei/euro.

„Presiunile pe cursul de schimb vor continua să fie semnificative, în condițiile accentuării dezechilibrului balanței comerciale. Stimularea consumului va determina creșterea, în continuare, a importurilor, iar presiunea inflaționistă se va accentua. BNR, cel mai probabil, va lăsa leul să evolueze pe un culoar mai amplu, în tentativa de a echilibra deficitele”, afirmă analiştii de la Frames.
Într-o economie aflată sub zodia consumului, cei mai mulți dintre investitori (61%) estimează că afa­cerile din comerț vor genera cel ridicat nivel de interes. Serviciile (47%), construcțiile (37%), transportul și depozitarea (28%) și activitățile profesionale, științifice și tehnice (23%) se vor afla, de asemenea, în topul investițiilor interesante.
De remarcat scăderea semnificativă a apetitului pentru agricultură, silvicultură și pescuit față de ediția precedentă a Barometrului Frames, de la 27% la 12%, un semn că provocările din zona de costuri de producție, pricing, distribuție și vânzare s-au accentuat.
„Importurile alimentare au ajuns, din păcate, să ocupe mare parte din piață. Coroborat cu alte probleme, precum seceta, gripa aviară, cea porcină, business-ul agricol, în principal cel din zona micilor ferme, a devenit unul extrem de riscant, iar apetitul investitorilor a scăzut semnificativ”, afirmă experții.
Acest fapt este dovedit de datele de la Registrul Comerțului care arată că, în 2019, numărul firmelor noi din acest sector a scăzut cu peste 50%.
„Stimulat de creșterile salariale, consumul va continua să genereze cel mai ridicat interes și în 2020, cu un tot mai puternic accent în zona de online. Sectorul de transport și depozitare, strâns legat de acest segment, va aduce, de asemenea, o profitabilitate optimă, iar serviciile dedicate firmelor și populației, vor înregistra, în continuare, un interes major.
Sectorul construcțiilor va continua să crească, iar presiunea pe prețuri se va accentua în zona marilor orașe, acolo unde cererea de spații de locuit și de birouri este semnificativă. Investiţiile în zona de IT (software) vor reprezenta, de asemenea, un punct de interes, grevate însă de criza de personal, extrem de puternică în acest sector”, mai arată concluziile barometrului.
Dincolo de provocările economice și de investițiile cu potențial din 2020, oamenii de afaceri au fost chestionați și în privința măsurilor pe care le consideră necesare dez­vol­tării un cadru economic stabil.
Predictibilitatea fiscală (73%) s-a aflat în topul mențiunilor. Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără modificări peste noapte (în genul propunerii privind scăderea TVA, fără fundamente economice), se află de câțiva ani în topul solicitării oamenilor de afaceri, din păcate neonorate de autorități.
Digitalizarea administrației publice (56%), investițiile în infrastructură (45%), reducerea aparatului bugetar (38%) și un plan național de reconversie profesională (24%) se află, de asemenea, în topul măsu­rilor considerate prioritare de investitori.
„Informatizarea ANAF, a întregului sector public, o simplificarea a procedurilor administrative în re­lația dintre mediul public și privat, implementarea unei Agende Digitale reale reprezintă unul dintre pașii care pot fi realizați începând din 2020, dacă există voință po­litică. Emiterea tuturor facturilor din economie, de exemplu, sub supra­vegherea Fiscului, va elimina, cu siguranță, o bună parte din economia subterană, iar plata taxelor și impozitelor online va eficientiza co­lectarea veniturilor bugetare. În plus, va determina o creștere a nivelului de credibilitate a României pe piețele interna­ționale”, afirmă managerul Frames, Adrian Negrescu.
Barometrul semestrial privind starea economiei a fost realizat de Frames în perioada 1 – 15 decembrie 2019, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare şi agricultură.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.