• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 30 Iulie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Mai , 2021

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” deschide apelul de idei și proiecte civice în Baia Mare

 

Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Baia Mare. Aflat la ediția a II-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.230.000 lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.
În plan local, programul este coordonat prin Fundația Comunitară Oradea, care va aloca 172.200 de lei pentru amenajarea primului spațiu public de joacă și fitness adaptat persoanelor cu dizabilități din Baia Mare în Parcul Central. Totodată, 73.800 de lei vor fi oferiți sub formă de microgranturi pe baza unui concurs de proiecte pe teme de educație și mediu. Cei 246.000 de lei cu care vor fi sprijinite toate proiectele din Baia Mare sunt oferiți de către Lidl România.     

Sunt eligibile pentru finanțare pro­iecte ale organizațiilor negu­­vernamentale, instituțiilor de în­­vă­țământ sau grupurilor de ini­ția­­tivă, care oferă soluții la temele propuse. Toți cei interesați își pot înscrie proiectele până pe 9 iunie 2021, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe pa­gina web a programului.     
Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de joacă și învă­țare, acțiuni de încurajare a im­plicării comunitare, ateliere de eco-școală, grădini urbane de le­gume și alte idei pot primi finan­țare și mentorare pe parcursul implementării.
Direcțiile de intervenție locală ale programului la Baia Mare au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă, în urma unui proces de cercetare cu o durată de aproape două luni. Pornind de la oportunitățile și provocările locale identificate în urma acestui proces, Fundația Comunitară Oradea a stabilit că, prin intermediul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, vor fi finanțate proiecte care ajută la activarea și revitalizarea comunității băimă­rene prin diverse activități educa­ționale non-formale, inclusiv prin cultură și/sau acțiuni de mediu, destinate unei palete cât mai largi de beneficiari.

Pe perioada înscrierilor, potențialii aplicanți pot beneficia la cerere de sesiuni de consultare și mentorat în vederea întocmirii aplicațiilor. Această etapă are ca scop transformarea unor idei cu potențial în proiecte care aduc plus-valoare co­munității. Toate ideile de proiecte primite vor parcurge o etapă de preselecție efectuată de echipa executivă a Fundației Comunitare Oradea și una de selecție finală a proiectelor câștigătoare, prin jurizarea propriu-zisă.
Echipa de jurizare este alcătuită din reprezen­tanți ai sectorului nonguvernamental și privat și va puncta proiectele pe baza criteriilor stabilite local, ce pot fi consultate în Ghidul de finanțare.

Detalii despre programul de finan­țare și alte materiale necesare procesului de aplicare se pot accesa pe https://fondulpentruunviitormaibun.ro,  cât și pe pagina locală de Facebook a programului.

Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comu­nități” vine ca un răspuns la ne­voile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung.  La prima ediție, programul desfășurat simultan în alte 6 orașe din țară (Brașov, Brăila, Buftea, Cluj, Oradea și Vaslui) a finanțat 49 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă, care au însumat peste 700 de acțiuni civice, mii de ore de voluntariat și zeci de mii de cetățeni implicați direct sau indirect, ca urmare a  rezultatelor ediției pilot.
„De mai bine de 9 ani, am văzut cum se transformă comunitățile atunci când oamenii pun la un loc idei și fapte. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități din ediția pilot a demonstrat că există un potențial de schimbare și implicare «la firul ierbii», care așteaptă să fie cartat și activat. Mergem mai departe, în 5 orașe noi, cu încre­derea că fundațiile comunitare din rețeaua federației vor juca, așa cum ne-am obișnuit, un rol cheie în activarea de soluții civice noi și relevante pentru comunitățile locale”, a declarat Ciprian-Mihai Păiuș, Director executiv - Federația Funda­țiile Comunitare din România.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale, stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.  

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.     

Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel național interesele fundațiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor co­­mu­nități
conș­tiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 16 fun­dații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 30 de milioane de lei în  investiții comunitare. În prezent, mai bine 46% din populația Ro­mâniei are acces la o fundație co­munitară și rețeaua este în continuă creștere.Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătățirea vieții locui­torilor din județul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru inițiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de respon­sabilitate socială al organizațiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de inițiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.
 

Contact:  Teodora Albiter
Manager Proiecte  Fundația Comunitară Oradea
E-mail: teodora@fundatiacomunitaraoradea.ro

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.