• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Noiembrie , 2022

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”

Cinci inițiative comunitare mobilizate de Fundația Comunitară Oradea și finanțate de Lidl România s-au concretizat, în mai puțin de 7 luni, în zeci de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat mii de băimăreni.

 

Fundația Comunitară Oradea anunță finalizarea cu succes a 5 inițiative comunitare prin care s-au implementat soluții civice creative la provocări locale în domeniile: educaţie inter-generațională, mediu / spaţiu urban comun şi reconectare a locuitorilor orașului. Inițiativele au beneficiat de mentorare din partea fundației comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare de 246.000 RON oferite de Lidl România. Program național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” s-a desfășurat simultan în mai multe orașe din țară şi este coordonat de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR.

 

Cele două direcții strategice ale programului - educație și mediu - au fost traduse la Baia Mare în activităţi de educație civică, prin și pentru mișcare, acțiuni artistice, ecologice, cât și de de îmbunătățire a spațiului urban comun. În același timp, prin program, s-a dorit şi creșterea capacităţii grupurilor și organizațiilor de a adresa mai bine nevoile comunității locale. Dintre numeroasele acțiuni, s-au remarcat:

·       School Bike: Inițiativa School Bike a cercetat timp de 3 luni cum ar arăta diminețile în care perimetrele școlilor din Baia Mare nu ar fi dominate de mașini și ar fi încurajată intens deplasarea zilnică a copiilor la școală cu bicicleta. În cadrul proiectului s-au derulat mai multe sesiuni de informare, un dialog activ cu organizații locale de bicicliști, sesiuni demonstrative pe biciclete și trotinete spre școalăîn urma cărora s-a obținut marcarea și înființarea de noi piste pentru bicicliști, care să se interconecteze cu cele existente deja. În același timp, s-a promovat mai intens stilul de viață sănătos și educarea copiilor încă de la vârste fragede pentru un comportament eco-friendly.

  • Artă-mă: Proiectul a conectat oamenii din oraș cu patrimoniul local din perspectivă artistică prin organizarea unor activități care au îmbinat noile tehnologii cu moștenirea culturală artistică. Concret, atât cei mici, cât și cei mari au avut ocazia să descopere arta prin activități experiențiale precum ARTelierele de pictură, spectacole de magie, animație muzeală sau proiecție multimedia cu muzică live, toate încadrându-se într-un concept actual de prezentare a patrimoniului muzeal.
  • Laboratorul de creație și grădinărit implementat de Asociația Autism Baia Mare a prezentat o abordare inovativă de terapie prin creație pentru persoanele cu tulburări de dezvoltare. S-au derulat 10 ateliere de grădinărit pentru tineri și copii din Maramureș, Sălaj și Satu-Mare, lucru ce a adus un plus-valoare serviciilor de recuperare clasică. Aceste activități au contribuit la dezvoltarea motricității, a personalității, dar și a empatiei persoanelor implicate în proiect.
  • Joaca e pentru toți: Acest proiect s-a focalizat pe componenta incluzivă a persoanelor cu dizabilități atât prin organizarea mai multor activități educative în grădinițe și școli din Baia Mare, cât și prin crearea unui spațiu de joacă și recuperare destinat persoanelor cu nevoi speciale. La începutul lunii iunie, 2022 s-a reușit inaugurarea primului spațiu public de joacă și fitness adaptat persoanelor cu dizabilități din Baia Mare, în arealul Parcului Central situate lângă Catedrală.
  • Băimărenii compostează: Prin acest proiect s-au pus bazele know-how-ului pentru înțelegerea activității de compostare și de viață sustenabilă. S-au desfășurat ateliere utile pentru cei care au dorit să învețe despre procesul de compostare și să se implice activ în acest sistem. Pentru a pune în practică toate cele discutate, s-au creat în oraș 3 mici spații de colectare a deșeurilor vegetale pentru compost pe care doritorii pot sa le folosească urmând reguli clare. S-a conturat astfel o comunitate de peste 70 de familii din Baia Mare care folosesc aceste spații și au reușit deja să producă o primă cantitate de compost. Acesta îmbunătățește fertilitatea solului, fie că vorbim de grădina de legume, peisagistică sau agricultura urbană.

 

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, desfășurat la Baia Mare, a venit ca un răspuns pentru nevoile reale ale comunității în domeniile mediu și educație şi din dorinţa de reconectare comunitară, acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Oradea pe parcursul unui dialog cu administrația locală și societatea civilă. Pentru o relatare detaliată a rezultatelor celor 5 proiecte finanțate de Lidl România și implementate la Baia Mare, dar și pentru a fi la curent cu evoluția proiectului în alte orașe din țară, cei interesați sunt invitați să acceseze website-ul: www.fondulpentruunviitormaibun.ro, sau pagina Facebook a programului.

 

Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității. Pentru mai multe informații, vizitați https://fundatiacomunitaraoradea.ro/ .

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent 12.000 de magazine și peste 200 de centre logistice și depozite în 31 de țări.

 

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm.

 

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

 

Contact coordonator comunicare: Alexandra Lazăr

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.