• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 20 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Mai , 2024

Florian Sălăjeanu, candidatul PSD la Parlamentul European și Consiliul Local Baia Mare: Candidez pentru a fi util comunității. Maramureșul inspiră Europa!

Florian, ai ales să te implici din spațiul societății civile, al activității din domeniul ONG, în cel al politicii. Ce sensuri ai da acestei decizii?

Candidez, deopotrivă pentru un post de europarlamentar și de consilier local în Baia Mare. Implicarea mea politică mă va ajuta să aduc mai mult în acest domeniu, subiecte și realități din spațiul social, din spațiul ONG; de altfel, am mai activat, anterior, în serviciul public – la Primăria Baia Mare, la Consiliul Județean, Ministerul Muncii, dar și la Universitatea Tehnică din Cluj, Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Cea mai importantă contribuție a mea o consider pe cea care a dus la reglementarea profesiei de asistent social în țara noastră – mă număr printre cei care au contribuit, la nivel de legislație, în această direcție. Îmi place să aduc politica aproape de oameni, de realitatea vieții și îmi mențin propria mea viziune, orientată spre ceea ce sunt, ce știu să fac și ce am energie să fac, în continuare. Consider că aș putea fi util. O să-mi păstrez felul meu de muncă și voi lupta pentru idei. Este prima mea participare într-o competiție electorală, până acum dedicându-mi timpul asistenței sociale și Asociației ASSOC.

 

Sloganul „Maramureșul inspiră Europa” poate fi considerat îndrăzneț de unii, dar mi-am dorit să subliniez două dintre principiile mele care m-au adus în postura de candidat: oferirea de oportunități egale tuturor cetățenilor, indiferent de origine, religie, gen sau condiție socială, și protejarea valorilor naționale prin conservarea moștenirii noastre culturale. Cred că este esențial să protejăm și să respectăm valorile fiecărui stat membru,  fără însă a compromite celelalte principii europene. Maramureșul poate inspira oricând Europa pentru că, aici, oamenii au reușit cu bunătate și dragoste să-i ajute pe refugiați, de aici au pornit bazele asistenței sociale în România și tot aici implementăm programe care vin în sprijinul comunității.

 

Ce valori consideri că ai în comun cu partidul din partea căruia candidezi? De ce PSD și nu alt partid?

Sunt social prin definiție, este ceea ce fac. Sunt și antreprenor – latura mea antreprenorială, pe care mă mândresc a o fi moștenit de la bunicul meu, tot în zona socială am dezvoltat-o. Am fost mereu dispus la efort, la a munci. Eu, prin ceea ce am făcut, de-a lungul vieții, am arătat o apropiere de valorile umane, o aplecare spre a ajuta oamenii, dar și a vedea în ei tot potențialul de care sunt capabili. Consider că doctrina social-democrată promovează valori similare cu ale mele.

Decizia implicării în politică a venit ca o provocare și am acceptat-o. Recent, am fost ales în funcția de vicepreședinte al PSD Maramureș, unde consider că mă aflu alături de o echipă de prieteni și profesioniști care pot genera idei menite a contribui la modernizarea sistemului, mai ales din punctul de vedere al programelor sociale. Am încredere că, pe termen lung, pot fi de mai mare folos oamenilor din postura de membru de partid, chiar dacă unii ar putea considera că voi fi limitat de constrângeri politice. Independența poate fi potrivită, dar nu când vine vorba de construcția unor proiecte de anvergură.

Ai inovat în domeniul asistenței sociale, intenționezi să vii cu o viziune „fresh” și în politică?

Împreună cu prieteni și foști colegi de facultate, am fondat ASSOC, ca să oferim susținere persoanelor vulnerabile - persoane cu dizabilități, vârstnici singuri, copii proveniți din familii cu probleme. Sunt un practician și, prin intermediul ASSOC, am inovat în asistența socială și am dezvoltat proiecte de succes. Am creat modele de bune practici pentru sectorul nonprofit și am contribuit la îmbunătățirea condițiilor de viață, îndeosebi cu proiecte de economie socială care au dus la crearea de locuri de muncă chiar și pentru persoane cu dizabilități.

Acum, vreau să „export” câteva dintre valorile personale în mediul politic, pe care l-aș dori mai responsabil, mai empatic, chiar mai inovator. Experiența în asistența socială mi-a arătat cât de important este să asculți oamenii și, astfel, să le cunoști nevoile reale. În același timp, e nevoie de multă eficiență, iar dorința mea este să contribui la optimizarea procesului decizional. Prin această viziune „fresh”, vreau să demonstrez că empatia poate coexista cu politica. Suntem în momentul celei mai serioase schimbări în domeniul asistenței sociale din ultimii douăzeci de ani din România și consider că putem, în echipă cu PSD, să producem o schimbare pozitivă la nivelul tuturor persoanelor care au nevoie.

Dacă ar fi să descrii în câteva concepte proiectul pe care-l propui, care ar fi acestea

Aș vedea demersul meu politic în interesul oamenilor, dar și în direcția susținerii oferite domeniului asistenței sociale atât la nivelul Parlamentului European, cât și la nivelul politicii locale sau naționale. Sloganul meu, care este o profesiune de credință vizavi de candidatura la PE, este „Maramureșul inspiră Europa”. Îmi doresc să inspirăm prin politici publice care să ajute oamenii. Astfel de politici ar putea să contribuie la a asigura oamenilor o bătrânețe demnă. E nevoie de legislație care să ofere sprijin asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități, iar, aici, vom milita pentru a oferi suport oamenilor în nevoie, astfel punând persoana înaintea dizabilității, sprijinind-o pentru a deveni autonomă.

Maramureșul este esențial în Europa și din punctul de vedere al identității culturale, al tradițiilor; de aceea, parte din proiectul meu vizează promovarea artizanilor locali, a identității acestor ținuturi și a oamenilor extraordinari de lângă noi.

În calitate de consilier local, de asemenea, consider că voi putea fi util. Intenționez să mă dedic dezvoltării de soluții care să rezolve problema romilor în Baia Mare, o chestiune care acum așteaptă răspunsuri cât mai eficiente din partea noastră, ca societate. Trebuie văzute oportunitățile în generarea de soluții – romii reprezintă un extraordinar potențial de resurse umane pe care trebuie să-l valorificăm. O altă problemă căreia intenționez să mă dedic este cea a bătrânilor; trebuie să avem în vedere că mulți dintre seniorii noștri au nevoie de suportul nostru pentru a face față provocărilor economice (mulți au pensii foarte mici ceea ce le face traiul foarte dificil), dar și provocărilor din viața de zi cu zi (o formă de intervenție a comunității, prin care li se poate oferi suport, este cea a îngrijirii la domiciliu).

Este 9 mai. Ce simbolistică specială consideri că trebuie atribuită acestei zile a Europei în anul de grație?

Ziua de 9 mai a însemnat, încă de la fondatorii Europei Unite, un apel la unitate, armonie, pace. Cred că, în acest an special, trebuie să fim și mai uniți în a apăra valorile ce ne definesc, valorile care susțin cultura noastră comună fascinantă, iar toate acestea au nevoie de idealul păcii, care să le pună în valoare. În acest an, cred că trebuie să punem unitatea noastră sub semnul a două valori de esență: pacea și democrația.

 

Cod mandatar financiar PSD Maramureș  21240002

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.