• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Septembrie , 2021

Festivalul Medieval „Eternul Maramureș”

În perioada 18-19 septembrie, Primăria şi Consiliul Local Sighetu Marmaţiei prin Centrul cultural Sighet, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș au organizat, în centrul vechi al municipiului, a X-a ediţie a Festivalului Medieval „Eternul Maramureș”.


Pe parcursul celor două zile, publicul a putut admira parada de des­chidere, cu cavaleri, domnițe, menestreli și scutieri, a interacționat cu membrii asocia­țiilor de reconstituire istorică în taberele militare și atelierele amplasate în centrul orașului, a re­trăit istoria în cadrul confrun­tărilor care au prins viață în zonele special amenajate și s-a putut bucura de farmecul muzicii și al dan­surilor medievale.
„Festivalul Eternul Maramureș ilustrează identitatea orașului nostru, care, pe lângă a fi un oraş al datinilor, al poeziei, are şi o dimensiune istorică, Sighetu Mar­mației fiind o așezare se­culară care, anul acesta, împli­nește 695 de ani de atestare do­cumentară. Reconstituirea isto­rică este unul dintre momentele cele mai apreciate ale oricărui festival medieval, în cadrul căruia sunt prezentate tactici şi tehnici de luptă, arme, ateliere de tras cu arcul şi aruncat cu lancea, iar publicul este invitat să adere la valori istorice precum: vitejia, curajul, ca­va­le­rismul, iubirea de neam. Poate de aceea iubim acest Festival. Poate de aceea rezonăm cu acest gen de eveniment cultural”, Vasile Mol­do­van, primarul municipiului Sighetu Marmației.
Festivalul Medieval, devenit deja o tradiție pentru municipiul Sighetu Marmaţiei, a fost des­chis oficial sâmbătă 18 septembrie, cu o paradă a trupelor de reconstituire istorică, trupe care au susținut apoi o serie de repre­zentații pentru participanți. Paladinii de Mediaș, Castelanii de Bistrița, trupele Nosa și Sirius, Cnejii de Maramureș, și Mara­morus Barbarorum sunt doar câteva dintre trupele de reconstituire istorică care și-au expus armele în fața publicului și au pus, totodată, în scenă adevărate de­monstrații de bătălie.
Tot sâmbătă, a avut loc proiecția filmului „Argintarul”, urmată de două concerte de excepție: Adrian Naidin, alături de Ansamblul Folcloric „Mara şi concertul „Morbid Tales”.
Şi cea de-a doua zi a Festivalului a fost una încărcată cu evenimente interesante: demonstrații de lupte cavalerești, dansuri medievale și spectacole la scenă. La Muzeul Maramureșean a fost ver­ni­sată expoziția „Bresle şi meș­teșuguri uitate” în cadrul căreia au putut fi văzute o serie de documente, obiecte și unelte ce au apar­ținut Breslei cizmarilor și Breslei tăbăcarilor, aflate în patrimoniul Muzeului Maramureșean. De asemenea, secția de Istorie și Arheologie a pregătit  o expoziție care a surprins cu siguranță pu­blicul iubitor de arme autentice vechi.
Seara de duminică a fost dedicată muzicii de bună calitate, pe scena Festivalului urcând mai întâi o trupă de tineri talentați din Sighetu Marmației (Camelia Trifoi & MM Band), după care Alternosfera, una dintre cele mai în vogă trupe de muzică rock, a sus­ținut un concert de excepție.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.