• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Februarie , 2022

Facturile la utilități „ard” bugetele instituțiilor publice

Creșterea alarmantă a prețului la energie și gaze nu afectează doar populația, ci și instituțiile publice și societățile comerciale. Primăriile, școlile și spitalele au înregistrat creșteri semnificative ale costurilor la utilități, de câteva ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, la un consum similar I În aceste condiții, primarii spun că banii pentru dezvoltare vor merge pe plata facturilor la utilități, iar comunitățile vor avea de suferit. Mai mult, în lipsa unor soluții urgente, multe primării maramureșene riscă să intre la mijlocul anului în incapacitate de plată. Pe de altă parte, creșterea masivă a prețului la energie și gaze se reflectă în prețul produselor finite, făcând necompetitive firmele  românești. Acest lucru ar putea duce la un val de concedieri colective.

Creșterea alarmantă a facturilor la energie și gaze nu a adus la sapă de lemn doar cetățenii, ci și instituțiile publice și societățile comerciale! Primăriile, școlile, spitalele, instituțiile de cultură s-au trezit cu facturi de câteva ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, deși consumul a rămas cam la fel și bugetul asemenea. Astfel că, pentru a acoperi costurile imense la întreținere, vor fi nevoiți să mute bani de la alt capitol bugetar. Practic, dezvoltarea va avea de suferit serios în acest an și, nici așa, nu se știe dacă banii vor fi suficienți în lipsa unei rectificări de buget.

De exemplu, la Tăuții-Măghe­răuș, factura la gaz pe o singură lună a ajuns acum la valoarea pe care primăria o plătea pe un an întreg. Primarul orașului Tăuții-Măgherăuș, Dumitru Ma­rinescu spune că: „Facturile au crescut foarte mult și afectează foarte mult bugetele locale. De exemplu, pentru 11 luni, facturile la gaz adunate au însemnat 62.000, iar pe luna decembrie o singură lună se ridică la 52.000, pentru tot ce înseamnă clădiri publice. Toată lumea e afectată de povestea asta și nimănui nu-i convin asemenea prețuri. Deja am avut mai multe întâlniri cu repre­zentanți ai unor societăți comerciale pentru a găsi soluții de optimizare a consumului, am văzut un model de bune practici la Mireșu Mare, care a reușit să reducă foarte mult cheltuielile și vom începe și noi să implementăm un sistem de economisire”.

La Cavnic, facturile la energie electrică au crescut de opt ori. Primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț: „Noi avem șapte puncte de consum la primărie pe iluminatul public și, de exemplu, la un punct de consum aveam 1500 - maximum 2000 de lei pe lună și acum a venit 15.000 de lei. La gaz nu pot să îți spun, că nu a venit încă factura nouă, dar la curent, prețul a crescut de 8 ori. Să zicem că a fost și iluminatul festiv, dar asta înseamnă o creștere de maximum 20%. Oricum, așteptăm să vedem și factura pe februarie. Soluțiile nu ne putem imagina care vor fi, din previzionarea bugetului pe 2022 am pus deja cu 800% mai mulți bani la gaz, curent și combustibil. Toată lumea speră la plafonarea prețurilor, la bani de la guvern. Acum avem bani, că e început de an, dar dacă continuă să crească facturile în acest ritm, la jumătatea anului riscăm să ajungem în incapacitate de plată. Normal, 15-20 % din buget e pentru dezvoltare, 80% pentru funcționare, dar dacă cresc așa mult cheltuielile de func­ționare nu mai rămân bani pentru dezvoltare. Ne dorim să facem investiții în energie verde, dar e un proiect pe termen lung, durează 4-5 ani și noi avem nevoie de soluții urgente”.

Și spitalele din întreaga țară sunt afectate de creșterile de preț, iar Maramureșul nu face excepție. Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare ne-a informat că ultima factură la gaze naturale a fost de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, la un consum similar și că, după aplicarea măsurilor de compensare, vor plăti cu 100% mai mult decât anul trecut. Nici în privința energiei electrice lucrurile nu arată mai bine, deoarece previzionările arată costuri duble și aici. Evident, acest lucru va influența bugetul spitalului, care a rămas la fel. Astfel că s-au impus măsuri de optimizare și au fost numiți responsabili care să urmărească implementarea lor.
Impactul creșterii prețurilor la utilități este semnificativ pentru economie. Societățile comerciale s-au trezit cu facturi enorme care măresc costurile de producție și influențează prețul final. Singura soluție ar fi revenirea la piața reglementată.


Deputatul Gabriel Zetea a spus că: „haosul generat de liberalizarea pieței energiei are o singură solu­ție: revenirea la piața reglementată, în sensul în care statul poate să intervină în ceea ce privește prețul stabilit pentru energie electrică sau gaze naturale direct la producător, iar apoi să stabilească  un cuantum maxim al profitului pe întreg lanțul de circuite până la consumatorul final. Măsurile luate de guvern, respectiv de plafonare a prețului și de compensare a facturilor, sunt binevenite dar întârziate și reprezintă doar o picătură din necesar. Fără revenirea la piața reglementată nu vom putea asigura prețuri decente raportate la câștigurile românului simplu și, în același timp, nu vom putea asigura prețuri decente pentru societățile comerciale românești, pentru ca ele să poată să redevină competitive în ceea ce privește prețul produselor pe care le vând.
Dacă luăm de exemplu din județul Maramureș, industria prelucrătoare a lemnului, cel mai important contributor la PIB-ul județului, anul trecut am văzut o creștere de trei ori a prețului în domeniu, adică avem un preț al lemnului pe picior de trei ori mai mare decât acum un an. Prețul energiei electrice, al gazului, care reprezintă o pondere importantă în prețul final al produselor pe care societățile din această industrie le vând, de exemplu mobilă pentru export, s-a scumpit extrem de mult. Asta înseamnă că societățile comerciale din acest domeniu extrem de important, pentru că vorbim de Maramureș ca fiind patria lemnului, nu mai sunt competitive ca preț cu cei care importau astfel de produse în UE sau China. Am semnale că multe dintre fabricile de prelucrare a lemnului din Mara­mureș se pregătesc să închidă și să genereze zeci de mii de șomeri, dacă statul nu va interveni și nu va avea înțelepciunea necesară să revină la piața reglementată”. Legat de problema facturilor uriașe primite de instituțiile publice, deputatul Gabriel Zetea spune că soluția va fi rectificarea bugetară: „îi asigur pe primari că, în momentul în care cheltuielile vor fi mai mari decât cele din bugetele locale pe care unitățile administrativ teritoriale le aprobă zilele acestea, vor fi rectificări pozitive în care li se vor aloca sumele necesare”.

În acest tablou sumbru, există însă și excepții. Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare, a reușit să implementeze un sistem de optimizare, care a generat economii importante la bugetul local. Acum acest model de bune practici va fi preluat cu siguranță și de alte primării. „Noi am făcut cercetare la Mireșu Mare și am găsit soluția de a plăti mai puțin. Am făcut o eficientizare a consumului de gaz în funcție de spațiile din școală și primărie. Concret, o echipă de specialiști a venit la fața locului și a făcut niște măsurători, după care s-au adus niște robinete speciale și s-a echilibrat căldura din fiecare sală, în funcție de necesarul de căldură pe care noi îl dorim. Așa am ajuns că avem economie de peste 50%. Da, într-adevăr este model de bune practici. Nu am făcut doar expertiză, ci, pe lângă expertiză, am făcut și execuție pentru Școala Mireșu Mare care ne-a costat 38 mii lei, iar suma am amortizat-o deja din economia la factura de gaz. În luna octombrie, am avut la școală factură de 770 lei. În luna ianuarie, am avut 1600 lei pentru toată școala, în condițiile în care sunt oameni care pentru un apartament cu trei camere au plătit 1000 de lei. Nu a venit mai scump cu mult față de factura din decembrie. Eficientizarea maximă se face atunci când afară-i cald și, de exemplu, la mine-n birou, pentru că bate soare, mi s-au răcit caloriferele de tot. Principiul este: cea mai ieftină energie este energia economisită. M-au sunat deja mai mulți primari să mă întrebe ce am făcut și tuturor le-am spus cum am făcut, pentru că și ei vor să implementeze acest demers.
Sunt firme care fac eficientizare energetică, iar metoda poate fi aplicată și la locuințe. Prima dată am făcut la noi acasă și, după ce am văzut că funcționează, mi-am permis să fac și în instituțiile publice. S-a redus consumul cu mai mult de jumătate. La gaz este sigur că funcționează, la curent nu știu. De exemplu, la noi avem consum de 40 kW pe an, iar la o școala din Sighet sunt 156 kW, pentru că am făcut comparație cu mai multe școli”, a spus primarul din Mireșu Mare.
Începând cu 1 februarie, a intrat în vigoare OUG nr. 3/ 2022, care cuprinde noile măsuri privind compensarea facturilor la energie. Schema de sprijin rămâne valabilă până la 31 martie 2022
și vizează plata facturilor la energie și gaze atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.

În cazul facturii la curentul electric, „nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kWh pentru energie electrică, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică, se vor plăti 0,68 de lei pentru kWh la energia electrică”, potrivit afirmațiilor premierului Nicolae Ciucă.

În plus, va fi acordată o com­pen­sație în valoare de cel mult 0,29 lei/kWh, în cazul în care consumul nu depășește 514,9 kWh, potrivit Anexei din Ordonanță, compen­sația fiind acordată până la un nivel al prețului de 0,68 lei/kWh.
În cazul facturii la gaze, „nimeni nu va plăti mai mult de 0,31 lei/ kWh pentru kWh pentru gaze naturale indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 300 metri cubi gaze naturale, se va plăti circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse”, a spus Ciucă.

Suplimentar, dacă va avea un consum, în februarie, de cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) și, în martie, de 325,71 metri cubi (sau 3452,49 kWh), va primi și compensație de 40% aplicată doar la prețul gazului-marfă din factură, se arată în anexa Or­donanței.

În cazul companiilor

Principala modificare se referă la plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze pentru aproape toate companiile, noile plafoane fiind de 1 leu/KWh în cazul energiei electrice și 0,37 lei/kW în cazul gazelor, prețuri finale, cu toate tarifele și taxele.

Pentru consumul realizat în perioada 1 februarie-31 martie 2022, prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții noncasnici, excepție făcând clienții noncasnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019, cei prevăzuți la art. III din Legea nr. 259/2021, după cum urmează:
a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Plafoanele prevăzute reprezintă prețul final facturat pentru clientul final, având incluse:
a) pentru energie electrică - componenta de preț al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, con­tribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, costurile de furnizare și TVA;
b) pentru gaze naturale - componenta de preț al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA, se arată în textul Or­donanței.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.