• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Martie , 2023

Eveniment important în Senat

Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României : „România a fost un susținător ferm și deschis al agendei europene și euroatlantice a Georgiei, țară prietenă având capacitatea instituțională de a implementa și de a susține un proces de reformă cuprinzător și semnificativ”.

La sediul Parlamentului României a avut loc luni, 27 februarie a.c., un eveniment important la care au participat membri ai comisiilor pentru politică externă și pentru afaceri europene din cele două camere, precum și membrii Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului. Cu acest prilej, a avut loc întrevederea cu membrii Comisiei pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei, delegație condusă de președintele comisiei, doamna Maka Botchorishvili, șe­dința fiind  condusă de senatorul Cristian Niculescu- Ţâgârlaş, pre­ședintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități şi vali­dări a Senatului României.

Partea română a reiterat sprijinul puternic și de lungă durată al României privind  susținerea demersurilor Georgiei de integrare în Uniunea Europeană și NATO, subliniind necesitatea aprofundării și dezvoltării dialogului bilateral între cele două țări. La întâlnire au mai luat cuvântul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, și Radu Mihai Mihail, din partea Comisiei pentru politică externă, senatorii considerând că dialogul bilateral este foarte important menționând, totodată, că aderarea la UE implică un proces continuu de modernizare a instituțiilor politice și respectarea valorilor fundamentale ale unui regim democratic.
Doamna Maka Botchorishvili, în calitate de președinte al Comisiei pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei, a ținut să mulțumească pentru ajutorul dat de România, sprijin în susținerea parcursului său european. În încheiere, ambele părți au declarat că este necesară o schimbare a paradigmei relației bilaterale,  prin realizarea unor între­­vederi constante, atât la București, cât și la Tbilisi, la nivelul comisiilor de specialitate.
„În calitate de președinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, am  prezidat  ședința comisiilor reunite cu doamna Maka Botcho­rish­vili, președintele Comisiei pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei, prilej cu care am subliniat următoarele aspecte:
- Cu toate că în perioada 2021 - 2022 s-a înregistrat o stagnare a reformelor democratice în Georgia, în special în justiție și reforma în domeniul electoral, aspecte care au condus implicit la încetinirea procesului de apropiere de UE, România a fost singurul stat membru al UE care a transmis, în luna mai 2022, un punct de vedere complet, dublat de sugestii, recomandări pe text și sfaturi aplicate pentru completarea de către partea georgiană a chestionarelor aferente examinării cererii de aderare la UE.
- am evidențiat faptul că anul 2022 a fost marcat în planul relațiilor bilaterale, în primul rând, prin semnarea Declarației Comune privind stabilirea unui Parteneriat strategic România - Georgia.
Apreciez că, prin astfel de întâlniri, se realizează aprofundarea rela­țiilor și  cooperării celor două sta­te, în interesul păcii generale și pentru binele tuturor cetățenilor”, a concluzionat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.