• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Noiembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 13 Octombrie , 2021

Episcopii Maramureșului și Europei de Nord au sfințit biserica și biblioteca românească din Bergen

Biserica și biblioteca românească din Bergen, Norvegia, au fost sfințite duminică, 3 octombrie, de episcopii Maramureșului și Europei de Nord. Parohia Bergen este păstorită de Părintele Marius Andrei Pop, originar din Maramureș, iar biblioteca de 3.000 de volume a fost realizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Duminică, 03 octombrie 2021 (a XIX-a după Rusalii - Predica de pe munte - iubirea vrăj­ma­șilor), la invitația Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord și a părintelui Pop Andrei Marius, paroh al comunității române din Bergen, Preasfințitul Părinte Ius­tin, Episcopul Maramureșului și Săt­marului, împreună cu o delegație eparhială alcătuită din Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Pr. Andrei Emil Pop, inspector bi­sericesc și Arhid. Vlad Verdeș, ins­pector eparhial pentru catehizarea tineretului, s-a aflat în mijlocul comunității românești a Parohiei Ortodoxe Române cu hramurile „Sfintele Mucenițe Filof­teia de la Curtea de Argeș Argeș, Tatiana de la Craiova și Sunniva din Bergen”, Norvegia.

Cu acest prilej, cei doi ierarhi au târnosit lăcașul de închinare, după care au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind încon­jurați de un sobor de preoți și diaconi, în prezența  numeroșilor credincioși care au venit din Bergen și din împrejurimi pentru a participa la acest eveniment duhovnicesc.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a conferit părintelui paroh Pop Andrei Marius Ordinul Omagial „Justinian Arhiepisco­pul”, iar pentru Biblioteca inaugu­rată, Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord a conferit delegației maramureșene „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincție pentru clerici și mireni a Episcopiei Europei de Nord.

Parohia Ortodoxă Bergen este păstorită de părintele Marius Andrei Pop, originar din comuna Recea, județul Maramureș. Așeză­mântul pastoral-cultural cuprinde biserica parohială, paraclisul de iarnă, sala socială și biblioteca inaugurată cu această ocazie - „Mitropolit Bartolomeu Anania și Justinian Arhiepiscopul”.
Amintim faptul că această bi­bliotecă a fost înființată printr-un proiect comun al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Biblio­teca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prin implicarea domnului dr. Teodor Ardelean, directorul acestei biblioteci. Biblioteca însumează aproximativ 3000 de volume, iar Proiectul Eparhial se numește „Cartea - lumină pentru comunitate”.

 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.