• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Noiembrie , 2022

Egida Academiei Române a fost acordată Muzeului Memorial GHEZA VIDA din Baia Mare

 Un mesaj de suflet am primit la redacție de la academicianul Marius Porumb. Efortul acestuia de a edifica Muzeul Vida Gheza în Baia Mare a fost încununat de Academia Română, care a acordat Egida Academiei muzeului băimărean.


Zoe Vida–Porumb
Acad. Marius Porumb


Baia Mare este un oraș al artelor, în care s-a născut marele sculptor român Gheza Vida, autorul unor valoroase monumente de for public: Monumentul Ostașului Român de la Carei, Monumentul Martirilor de la Moisei sau Sfatul bătrânilor din Baia Mare, dar și al numeroaselor opere de artă aflate în colecții și muzee din țară și străinătate. Muzeul de Artă Centrul artistic Baia Mare, împreună cu Muzeul Memorial Gheza Vida din Piața Libertății nr. 17, tezaurizează  un mare număr de sculpturi în lemn, precum și alte opere de artă ce poartă semnătura marelui artist. Muzeul Memorial s-a născut în urma donației făcute de familia sculptorului, cu ocazia Centenarului Vida din anul 2013. Anul viitor, se împlinește un deceniu de la inaugurarea la Baia Mare a Muzeului Memorial Gheza Vida.

Sub semnătura președintelui Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, a fost transmisă următoarea înștiințare:
„Vă aducem la cunoștință, cu un sentiment de mare satisfacție, că Biroul Prezidiului Academiei Române a decis, în data de 1 noiembrie 2022, să acorde egida  Academiei Române prestigiosului așezământ de cultură care este Muzeul Memorial Gheza Vida.  
Marele artist Gheza Vida a fost membru al Academiei Române și a lăsat în urmă  o operă care învinge timpul. Lucrările artistului împodobesc mai multe locuri  ale memoriei din România, de la Moisei până la Carei, altele se află în muzee și colecții particulare din toată lumea , dar nucleul lor de suflet sălășluiește  în Baia Mare. Acest nucleu trebuie păstrat cu sfințenie.
Salutăm din inimă preocuparea Asociației «Ars Transsilvaniae» România pentru protejarea și perpetuarea acestei importante moș­teniri lăsate de marele artist, precum și grija Primăriei Baia Mare de a asigura buna funcțio­nare a Muzeului, devenit adevărat loc de cultură pentru băimăreni, pentru iubitorii de artă din țară și din străinătate. PREȘEDINTE, acad. Ioan-Aurel POP”.

Cu bucurie și recunoștință, adresăm calde mulțumiri Academiei Române, președintelui acad. Ioan Aurel Pop.

Un mare artist

Vida Gheza s-a născut în Baia Mare, în 28 februarie 1913. Între 1928-1931, a frecventat atelierul de pictură care aparținea lui Martin Katz, Sarolta Kahan şi Lidia Agricola. În 1942, a fost admis la Academia de Belle-arte din Budapesta. A reluat cursurile acestei instituții în anul 1944. În 1937, a fost cooptat în conducerea unei noi asociații a artiștilor din Baia Mare şi a participat la prima expoziție de grup, în Baia Mare. În luna octombrie, a plecat din România spre Spania, unde s-a înrolat voluntar în Brigăzile Internaționale pentru a lupta în războiul civil spaniol împotriva forțelor conduse de generalul Franco şi sprijinite de Germania nazistă.
Între 1943 și 1973, a expus în țară și în multe țări de pe întreg mapamondul. La 1 martie 1974, este ales membru corespondent al Academiei Române. În cursul aceluiași an, expune la Haga şi Bruxelles.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.