• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Ianuarie , 2021

Educația românească, în haos!

Școala românească este în haos. Cu trei săptămâni înainte de începerea semestrului al II-lea, elevii, profesorii și părinți nu știu încă în ce formă va începe școala din 8 februarie.  

Școala online este ine­ficientă, dar autoritățile nu se grăbesc să redes­chidă instituțiile de învă­țământ. Până la ora închiderii edi­ției, nu se știe cu certitudine cum va reîncepe școala în 8 fe­brua­rie, când începe semestrul al II-lea din acest an școlar. Un studiu recent al World Vision
Romania demonstrează ceea ce e evident pentru toată lumea: peste 70% dintre copii, respectiv peste 80% dintre profesori consideră că școlile ar trebui redeschise ori că pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare. De asemenea, peste jumătate (52%) din copii au nevoie ca, atunci când revin în bănci, recuperarea materiei să se facă într-un ritm care să nu îi suprasolicite.
„Continuarea școlii online pentru toți elevii, neluând în considerare rata de infectare sau accesul real al copiilor la educație, va duce la creșterea nivelului de abandon școlar și va crea lacune majore în educația unei întregi generații de elevi. În septembrie anul trecut,
s-a decis descentralizarea deciziei în educație în funcție de rata de infectare. Solicităm ferm să se țină cont de această hotărâre și, în plus, solicităm reluarea orelor în format fizic pentru toate categoriile vulnerabile de elevi care nu au avut acces la educație”, afirmă studiul. De asemenea, peste jumătate (52%) din copii au nevoie ca, atunci când revin în bănci, recupe­rarea materiei să se facă într-un ritm care să nu îi suprasolicite.
De parcă haosul generat de învă­țământul online nu ar fi fost suficient. Recent, mii de directori și directori adjuncți au fost înlocuiți din funcție. Motivul? Le-a expirat contractul de management, situație în care, legal, se putea decide fie prelungirea mandatului până în vară, fie înlocuirea cu alți directori, numiți prin detașare. Decizia de prelungire sau schimbare a stat în „pixul” inspectorilor școlari gene­rali, care în unele cazuri au decis că e „albă”, în altele că e „neagră”, fără să explice de ce. Evident că schimbarea managementului în mijlocul anului școlar, pe criterii discutabile, a perturbat și mai mult actul educa­țional. Dacă adaugăm în acest puzzle și decizia de a îngheța salariile profesorilor, dar și schimbarea metodologiei, care ar putea duce la comasarea unor discipline importante, ca istoria și geografia, avem tabloul complet al dezastrului din învățământul din România.
Și, în timp ce școala are șanse să rămână online, protestele care se anunță vor fi offline. Membrii Federaţiei Sindicatelor din Edu­caţie „SPIRU HARET” au solicitat conducerii organizaţiei sindicale să înceapă demersurile pentru organizarea de acţiuni de protest, în cazul în care Guvernul nu va decide majorarea salariilor angajaţilor din învăţământ.
„Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului şi Parlamentului României că au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condiţiile în care până atunci nu vor veni cu o poziţie pu­blică privind salarizarea din sistemul de învăţământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea ac­ţiunilor de protest”, se men­ţio­nează într-un comunicat semnat de preşedintele FSE „SPIRU HA­RET”, Marius Nistor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.