• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 13 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Iunie , 2023

Ședința Comitetului Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR), desfășurată în Maramureș

 Județul Maramureș a găzduit, în perioada 8-10 iunie 2023, ședința Comitetului Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR). Peste 25 de reprezentanți din regiunile de frontieră din Europa au participat la lucrările Comitetului Executiv în cadrul căruia au fost prezentate și activitățile județului Maramureș în gestionarea și sprijinirea refugiaților din Ucraina.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, în calitate de membru în Comitetul Executiv al AEBR a subliniat importanța evenimentului pentru Maramureș: „o mare onoare pentru mine să găzduiesc Comitetul Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră, o asociație care, de 52 de ani, susține întărirea legăturilor dintre cetățenii aflați în regiunile de frontieră. Maramureșul este membru în Comitetul Executiv al AEBR și din această poziție susțin constant proiectele care pot aduce dezvoltare județului nostru”.

Pe agenda întâlnirii s-au aflat chestiuni organizatorice de interes, schimburi de informații despre consecințele războiului din Ucraina asupra cooperării teritoriale europene, implicații generale pentru CBC la frontierele externe ale UE și IPA, cazurile particulare ale frontierelor externe cu Federația Rusă și regiunile de pe ambele părți ale frontierei UE-Ucraina, prezentări și discuții cu privire la implementarea noilor programe și închiderea celor vechi, fonduri pentru proiecte mici și alte probleme europene de interes pentru regiunile de frontieră.

În contextul ședinței Comitetului Executiv, s-a discutat și despre proiectele transfrontaliere. Cele implementate de către CJ Maramureș au fost prezentate de Claudia Breban, directorul Direcției Dezvoltare și Implementare Proiecte. Membrii AEBR au apreciat informațiile și au vizitat Centrul de terapii alternative „Althera”, un centru unic în România, dezvoltat în parteneriat cu vecinii noștri din regiunea Ivano-Frankivsk, din Ucraina.

În cadrul discuțiilor, președintele CJ Maramureș a propus ca sumele care se acordă pentru proiectele transfrontaliere să fie crescute, pentru a obține rezultate mai bune pe acest palier. Totodată, acesta a mulțumit președintelui Karl-Heinz Lambertz, secretarului general Martin Guillermo-Ramirez, colegilor din Comitetul Executiv al AEBR, pentru deschiderea arătată față de problemele ridicate, pentru susținerea acordată și pentru faptul că ne-au prilejuit onoarea de a găzdui această întâlnire, astfel încât toți colegii din cadrul Comitetului Executiv al AEBR să se bucure de frumusețile și de ospitalitatea Maramureșului.

În a doua partea a zilei, membrii Comitetului Executiv, împreună cu vicepreședintele CJ Maramureș, Doru Alexandru Lazăr, și prefectul Rudolf Stauder s-au deplasat la Sighetu Marmației pentru a se întâlni cu reprezentanții ucraineni din Transcarpatia, consulul României la Solotvino, reprezentanții Primăriei Sighet și reprezentanții ONG-urilor partenere cu CJ Maramureș, de la care au aflat amănunte privind activitățile cu refugiații din Ucraina. Delegația s-a deplasat la punctul de frontieră Sighet/ Solotvino pentru a cunoaște modul de desfășurare a activității în Centrul de suport și asistență pentru refugiați „Blue Dot” și reglementările Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș.

La finalul zilei, membrii Comitetului Executiv au avut prilejul să viziteze și câteva din atracțiile turistice ale Maramureșului, cum ar fi Cimitirul Vesel de la Săpânța și Biserica din Patrimoniul UNESCO de la Budești. Toți reprezentanții regiunilor de frontieră din cadrul asociației s-au arătat încântați de programul desfășurat în Maramureș și - impresionați de frumusețile locului - au promis să revină și ca simpli turiști.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.