• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Februarie , 2021

După 20 de ani… Teodor Ardelean

Se împlinesc 20 de ani de când, pe harta destinului cultural al bibliotecii,
și-a pus amprenta un om cu un parcurs profesional de excepție și cu o vocație culturală rară, Teodor Ardelean. 20 de ani… în care s-a dedicat trup și suflet acestei instituții. Este de necontestat faptul că aproape tot ceea ce reprezintă Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare astăzi i se datorează.
Până în anul 1999, biblioteca județeană a funcționat într-un spa­țiu neadecvat, un cămin stu­dențesc al universității băimărene, de unde urma să fie evacuată, iar noul sediu era tot în construcție, din cauza bugetului auster, ajungând sa fie „refugiul vagabonzilor”, un peisaj urban arid și trist.
Cu toate că managementul insti­tuției și inimosul colectiv al bi­bliotecii făceau eforturi mari pentru a menține flacăra culturii aprinsă, lucrurile nu stăteau deloc bine. În luna mai a anului 2000, situația bibliotecii era „încă… incertă”
Acesta era contextul în care, în februarie 2001, vine în fruntea instituției, în calitate de director, Teodor Ardelean, iar biblioteca primește un suflu nou și o nouă direcție.

Având o atitudine spirituală înaltă, într-o permanentă combustie inspirațională, ferm și destoinic, Teodor Ardelean reușește, în  scurt timp, să-i mobilizeze și să-i moti­veze pe cei din jurul său, fă­cându-i părtași evoluției și trans­for­mărilor continue ale instituției.
Lucrurile au luat-o, în sfârșit, în direcția potrivită, visul a început să prindă contur, iar ideile ce germinau în mintea sa deveneau rea­litate, cu efort și dăruire, cu in­vestire personală până în detaliu, cu multă creativitate și o forță ca de „buldozer”, cum îi place să se autoironizeze uneori.
Până la momentul în care fiecare spațiu a fost finisat, mobilat și dotat, și apoi fiecare carte, publi­cație, CD, hartă sau fotografie a fost așezată la locul său, a fost necesară o continuă implicare și dedicare. Inegalabilul său spirit organizatoric a făcut ca fiecare colț și metru pătrat al bibliotecii să aibă rolul și rostul său, construind în final o bibliotecă cu o arhitectură instituțională remarcabilă.

20 de ani… în care faptele vorbesc de la sine:
- un fond de carte impresionant - pornind de la 320.000 u.b. (unități biblioteconomice) - la fondul actual de aproximativ 750.000;
- Brevetoteca, singura găzduită într-o bibliotecă din țară;                                       
- 11 biblioteci constituite pentru comunitățile de români din străi­nătate: în Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Spania, Scoția, Polonia, Canada, Portugalia, Elve­ția sau Norvegia;
- revista Familia română, o pu­blicație cu o răspândire interna­țională;
- American Corner și Colțul Korean;
- Colecția Iosif Herțea, un mic muzeu organizat în incinta bi­bliotecii în memoria compozitorului maramureșean de renume inter­național;
- Anticariatul donatorilor, sub sintagma „din dar, dar se face”;
- constituirea unui fond documentar al Academiei Române;
- programe culturale de excepție.

El însuși un autor cunoscut, a fost coordonator și prefațator la zeci de volume, a participat la mii de evenimente organizate de și în bibliotecă, unde, de cele mai multe ori, le-a fost amfitrion, cum ar fi: lansări de carte, vernisaje, mese rotunde sau proiecte. Înzestrat cu darul oratoriei, a dat consistență evenimentelor la care a participat, prin valoarea și greutatea argumentelor prezentate.

20 de ani… în care a reușit să dea instituției vizibilitate, atât cultu­rală, cât și managerială, devenind model de leadership și autoritate în materie, unanim recunoscut în breasla bibliotecarilor, impunând respect și având prestanță la cel mai înalt nivel.
Cu o biografie culturală uriașă, cu o capacitate proiectivă impresio­nantă, Teodor Ardelean se dove­dește a fi un apostol al cuvântului, care știe să dăruiască din zestrea cunoașterii sale, transmițând-o generos tuturor celor cu care vine în contact, reprezentând un model prin tot ceea ce a realizat, fiind, totodată, un apărător al valorilor culturale și identitare.
Cu o atitudine profesională cons­truc­tivă, cu o gândire vizionară și un management inovațional, Teo­dor Ardelean a construit nu doar o instituție, ci și o echipă, carac­terizată prin eficiență, competență și profesionalism, devenind mentorul atâtor generații de bibliotecari și un antreprenor cultural recunoscut.

Ridicând voalul timpului, azi, la ceas aniversar, am dorit să reliefăm parcursul de constant și impresionant progres al bibliotecii sub managementul Domniei Sale, conștienți fiind că nimeni nu va putea disocia vreodată numele lui Teodor Ardelean de renumele și destinul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.  

Valorile, fie că e vorba despre lucruri, fapte sau oameni, au întotdeauna timpul lor și nu se de­modează nici azi, nici mâine, niciodată!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.