• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Iunie , 2022

Dublă sărbătoare în Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Joi, 23 iunie, a fost zi de aleasă sărbătoare în eparhia noastră, având loc un dublu eveniment: sărbătorirea a 61 de ani de viață a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin și ședința de constituire a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului şi Sătmarului, mandatul 2022-2026.


Ziua de 23 iunie a fost una de aleasă binecuvântare și sărbătoare în Eparhia Ma­ra­mureșului și Sătmarului. Prea­sfin­țitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului – „Ierarhul tinerilor” – a împlinit vârsta de 61 de ani de viață.
Cu acest prilej, cu începere de la ora 8.00, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu Preasfin­țitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, au liturghisit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, încon­ju­rați de un sobor de preoți și diaconi.
După Sfânta Liturghie, Preasfin­țitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat, în prezența Întâistătătorului Eparhiei noastre, Slujba Tedeumului de mulțumire pentru toate binefacerile și darurile duhovnicești care s-au revărsat asupra Preasfințitului Părinte Episcop Iustin și peste întreaga noastră Eparhie, prin slujirea jertfelnică și propovăduirea cu fidelitate a Cuvântului lui Dumnezeu.

La final, au fost adresate mesajele de felicitare din partea autorităților centrale și locale. Preasfințitul Iustin a primit din partea CJ Mara­mureș o plachetă aniversară și o diplomă, iar din partea instituțiilor publice, Prefectură, Spitalul Ju­dețean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Ansamblul Național Folcloric „Transilvania”, primăriile din județ, instituții deconcentrate, parlamentari, aso­ciații, protopopiate, mănăstiri, permanența eparhială, credincioși etc, buchete și coșuri cu flori.

Tot joi, 23 iunie 2022, sub pre­ședinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, a avut loc ședința de constituire a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Ma­ra­mureșului şi Sătmarului, man­datul 2022-2026.
Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Epar­hială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei, compusă din reprezentanți aleși ai clerului și ai credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, aleși pe termen de patru ani, dar nu mai mult de două mandate (Art. 90 – 91).

În cadrul ședinței de constituire, s-au confirmat membrii aleși (zece clerici şi douăzeci de mireni) ai Adunării Eparhiale, care s-au constituit în cinci comisii de lucru.

De asemenea, au fost aleși membrii Consiliului Eparhial (trei clerici şi șase mireni) şi au fost desemnați cei trei membri (un cleric şi doi mireni) care vor reprezenta Episcopia Maramureșului și Sătmarului în Adunarea Națională Bisericească. Un alt punct de pe ordinea de zi a fost alegerea membrilor Consistoriului Eparhial şi Monahal (câte trei membri titulari şi doi supleanți) şi desemnarea, din partea Eparhiei Maramureșului și Sătmarului, a clericilor care vor face parte din Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Preasfințitul Părinte Iustin s-a născut la 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, județul Maramureș din părinți creștini ortodocși, Ștefan şi Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei.
A urmat primele opt clase la Școala Generală „Octavian Goga” din localitate, iar în 1976, la vârsta de paisprezece ani, a intrat în obștea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, ca frate. Treapta întâi de liceu a frecventat-o în satul natal, petrecând vacanțele în mănăstire.
În anul 1979, a fost transferat, cu aprobarea Înaltpreasfințitul Părinte Teofil Herineanu, la Seminarul din Cluj-Napoca pe care l-a absolvit în anul 1983.
În anul 1983, a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Rohia. A fost tuns în monahism în anul 1985 și l-a avut ca naș de călugărie pe PS Justinian Maramureșeanul primind numele „Iustin”, iar ca ocrotitor ceresc pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
În anul 1988, s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1992.
În anul 1990, a devenit protosinghel, iar în 1993, la propunerea PS Justinian, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aprobă ridicarea sa la rangul de arhimandrit.
În 22 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR aprobă alegerea sa în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului şi Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar în 17 aprilie 1994 a avut loc, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, hirotonia în arhiereu, oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu al Clujului şi PS Justinian al Maramureșului şi Sătmarului.
Din anul 2011, este Doctor în Teologie în cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, catedra de Studii Biblice, avându-l ca îndrumător științific pe Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană. Subiectul tezei de doctorat este: „Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul între profeție și mesianism iudaic în descrierea Evangheliilor și a tradiției precreștine”.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preasfințitul Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureșului şi Sătmarului în ședința din 16 decembrie 2016. Întronizarea a avut loc în 27 decembrie 2016, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia-Mare.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.