• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Noiembrie , 2015

Din decembrie, salariile mai multor categorii de bugetari vor creşte cu 10%

Salariile mai multor categorii de bugetari, care nu au beneficiat de nicio creştere salarială în anul 2015, vor fi majorate cu 10% de la 1 decembrie, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi de deputaţi. Practic, aceştia au oferit azi votul final actului normativ care, în forma adoptată de Senat, prevedea doar creşteri salariale cu 25% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Schimbările au fost incluse în amendamentele admise la propunerea legislativă.

 

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a fost adoptat pe 25 octombrie de Senat, ca primă Cameră, iar astăzi s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, cea care a dat votul final.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat documentul, cu 319 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi şapte abţineri, ceea ce înseamnă că, pentru a se aplica, actul mai are nevoie de semnătura preşedintelui ţării şi de publicarea în Monitorul Oficial.

 

Concret, potrivit proiectului de lege, mai multe categorii de bugetari, printre care cei din sectoarele administraţie publică centrală şi locală, cei din siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi din unităţile de cultură şi teatru, vor beneficia, începând cu 1 decembrie, de salarii majorate cu 10% faţă de nivelul acordat în luna noiembrie, cu condiţia să nu mai fi beneficiat anul acesta de vreo creştere salarială.

 

„Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin (1), începând cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiilor de bază / salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul prevăzut în Anexa nr. 1 - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Administraţie», Capitolul II - Unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare din Anexa nr. II - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Învăţământ», Anexa nr. IV - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Cultură», Anexa nr. V - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Diplomaţie», Anexa nr. VI - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Justiţie», Anexa VII - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională» şi Anexa nr. VIII - Reglementări specifice personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015”, scrie în documentul amintit.

 

Pentru creşterea salarială au votat favorabil astăzi şi deputaţii liberali, cei care solicitaseră la începutul dezbaterilor retrimiterea documentului la comisiile de specialitate, solicitând ca Ministerul Finanţelor să vină în Parlament pentru a prezenta impactul bugetar al măsurii.

 

„După cum aţi observat, grupul parlamentar PNL, în spiritul principiilor sănătoase pe care le practică, a susţinut majorarea salariilor bugetarilor. Vă atrag atenţia însă că pentru acest proiect de lege nu a existat niciun punct de vedere serios din partea Guvernului. Mă refer aici la faptul că nu există un studiu de impact, că nu se ştie în ce măsura bugetul pe anul viitor va reuşi să acopere această cheltuială. Noi nu trebuie să îi minţim pe cetăţeni”, a transmis astăzi Eugen Nicolaescu, liderul deputaţilor liberali, citat de HotNews.ro.

 

În forma adoptată de Senat, proiectul de act normativ stabilea o creştere cu 25%, de la 1 octombrie, doar pentru personalul din sistemul public sanitar şi sistemul de asistenţă socială, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.

 

„Începând cu 1 decembrie 2015, prin excepţie de la prevederile alin.(1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015”, este precizat în forma în care documentul a fost supus votului în plen.

 

 

Salariile asistenţilor sociali vor creşte cu 25%

 

Şi asistenţii sociali urmează să beneficieze de o creştere salarială, potrivit proiectului de lege adoptat astăzi de deputaţi, aceasta fiind de 25%.

„Începând cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din cadrul sistemului public de asistenţă socială (...) se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015”, scrie în documentul amintit.

 

În motivarea acestei propuneri, membrii Comisiei de muncă din cadrul Camerei Deputaţilor au explicat că personalul din sistemul public de asistenţă socială primeşte în prezent venituri nete sub salariul minim pe ţară, astfel încât este necesară o majorare cu 25 de puncte procentuale.

În forma adoptată de Senat era prevăzut ca personalul din sistemul public de asistenţă socială să primească salarii majorate cu 25% începând cu luna octombrie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.