• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 August , 2020

„Dezvoltarea Maramureșului nu se poate face fără infrastructură modernă”

 

Liberalii din Maramureș au anunțat proiectele pe care le vor realiza în următorii patru ani, dacă vor primi votul cetățenilor în alegerile din 27 septembrie. Prioritare sunt investițiile în infrastructura rutieră și feroviară. Nu vor lipsi însă nici investițiile în crearea de noi parcuri industriale, dezvoltarea tu­ris­mului sau finalizarea barajului Runcu. Pentru o parte dintre aceste proiecte, PNL Maramureș, în colaborare cu Guvernul liberal, au demarat deja o serie de proceduri pentru pregătirea finanțării din fonduri europene.

Președintele PNL Maramureș și candidatul acestui partid la șefia CJ susține că a venit timpul ca județul să fie scos din starea de amorțeală în care s-a aflat în ultimii ani. „De prea mult timp Maramureșul funcționează din inerție, de prea mult timp Maramureșul nu are o perspectivă, de prea mult timp Maramureșul nu are o conducere care să vină cu proiecte serioase pentru maramureșeni”, spune Ionel Bogdan, a cărui ambiție este să „pună Maramu­reșul pe roate”, astfel încât acesta să devină unul din județele de frunte din Transilvania.
Infrastructura, prioritate pentru PNL Maramureș
Dezvoltarea Maramureșului nu poate fi realizată fără drumuri modernizate care să atragă investitori și turiști în județ. Acesta este mesajul pe care îl transmite liderul PNL Maramureș, care a anunțat recent și care vor fi prioritățile sale în calitate de președinte al CJ. Drumul Baia Mare – Petea, dar și centura municipiului Baia Mare sunt proiecte care sunt în atenția echipei liberale care a găsit deja soluția finanțării lucrării cu bani europeni.
„Drumul expres Baia Mare - Petea, centura ocolitoare a municipiului Satu Mare și cu centura ocolitoare a municipiului Baia Mare vor avea în primă etapă lansate licitațiile pentru studiile de fezabilitate până în 20 august, iar anul viitor vor fi prinse pe fonduri europene în Programul Operațional pentru Transporturi”, a menționat Ionel Bogdan în cadrul unei conferințe de presă recente.
Realizarea centurii orașului Sighet, dar și modernizarea unor drumuri județene precum DN17C pe traseul Moisei - Săcel - Dealu Ștefăniței și a DN 18B Târgu Lăpuș - Baia Mare sunt, de asemenea, în vizorul candidatului li­beral la șefia CJ. Totodată, liberalii vor investi și în modernizarea infrastructurii feroviare și aeroportuare a județului. În acest sens, PNL Maramureș are în ve­dere modernizarea aeroportului și sprijinirea unui proiect comun interjudețean de modernizare a căii ferate Satu Mare – Baia Mare – Cluj-Napoca.
 

1 miliard de euro pentru Maramureș
 

Cea mai mare parte a acestor investiții va fi realizată cu fonduri europene, dar și din cele de la Guvern promit liberalii. Liderul PNL Maramureș a anunțat că Planul său prevede atragerea în următorii patru ani a unei sume de 1 miliard de euro în județ din fondurile menționate mai sus.
„Îmi doresc să aducem în Maramureș proiecte importante, fonduri europene, fonduri de investiții, proiecte private care să genereze cu adevărat locuri de muncă”, spune Ionel Bogdan care promite că modelul pe care îl va urma va fi cel al județelor Cluj și Bihor, conduse de liberali. Candidatul PNL la șefia CJ susține că, odată cu dezvoltarea județului și a nivelului de trai, mara­mureșenii nu vor mai fi tentați să plece de acasă. Un obiectiv lăudabil, dacă ne gândim că în ultimii ani numărul celor care au plecat în afară a crescut simțitor.
(M.C.)

 

Mircea Cirț, candidatul PNL la Primărie, vrea să aducă municipiul Baia Mare la nivelul orașelor Cluj, Oradea sau Sibiu
 

Mircea Cirț, candidatul PNL pentru primăria Baia Mare, pune pe primul loc calitatea vieții băimă­renilor. Pentru asta, vicepre­ședin­tele PNL Maramureș, și-a stabilit ca prioritate dezvoltarea infrastructurii în municipiul Baia Mare, care va aduce noi locuri de muncă și un nivel de trai mai ridicat.
 

Echipa liberală: Mircea Cirț și Ionel Bogdan
 

Proiectele lui Mircea Cirț pentru Baia Mare sunt inspirate și din bunele practici ale edililor care deja au rezultate foarte bune, așa cum este Ilie Bolojan la Oradea, însă ele țin cont în primul rând de nevoile băimărenilor.

„Proiectele pe care le propun țin cont de tradiția și de identitatea orașului nostru, de resursele sale, precum și de potențialul său de dezvoltare. Ele vor crea condițiile pentru pu­nerea în valoare a forței de muncă înalt calificată și specializată. Astfel, vom contribui la impunerea municipiului Baia Mare ca pol regional de creștere și dezvoltare”, a declarat Mircea Cirț.
De asemenea, candidatul PNL la Primărie susține Planul lui Bogdan și spune despre acesta că este o inițiativă de anvergură europeană, capabilă să transforme Mara­mu­reșul într-un județ de frunte. „Un plan ambițios, prin care viitorul președinte al Consiliului Județean, Ionel Bogdan, va atrage 1 miliard de euro pentru investiții în Maramureș, din fonduri europene și guvernamentale, în următorii 4 ani. Este ceea ce n-au știut, n-au vrut și n-au putut administrațiile PSD”, a punctat Mircea Cirț.
 

Aleșii PNL aduc modernizare cu bani europeni
 

Administrațiile liberale din Transilvania sunt dovada vie că, acolo unde sunt oameni cinstiți și gospodari, bunăstarea și dezvoltarea îi urmează. Iată câteva exemple:
Oradea - cu un colectiv de 18 specialiști din primărie, Ilie Bolojan a reușit să acceseze fonduri comunitare în valoare de 250 de mi­lioane de euro și este pe cale de a aduce în Oradea alte 300 de mi­lioane de euro;
Sibiu - 500 milioane euro pentru noul spital universitar; Brașov - fondurile europene degrevează bu­getul și permit investiția în aeroport;
Cluj - Comisia Europeană a aprobat, în septembrie 2019, finanțarea unui mega-proiect de canalizare și apă potabilă de 355 milioane euro pentru conectarea a 174 localități (76 din Cluj și 98 din Sălaj) la rețea, racordarea la canalizare a 72.000 gospodării, colectarea și epurarea apelor uzate și furnizare de apă potabilă către 240.000 locuitori;
Timișoara - 500 milioane euro fonduri europene atrase în Timișoara. Timișoara va fi Capitală Euro­peană a Culturii;
La Alba Iulia - oraș campion în valorificarea banilor europeni, primarul liberal face același tip de comparații și calcule: proiectele europene în derulare atrag în oraș circa 140 de milioane de euro, ceea ce însemnă de cinci ori valoarea bugetului local pe un an de zile.

Baia Mare are nevoie de un nou început

Administrația PSD a județului Maramureș a fugit până acum de bani europeni. Potrivit datelor pu­blice, gradul de absorbție a fondurilor europene în județul nostru se situează sub o treime din totalul sumei de care Maramureșul ar fi putut beneficia în exercițiul financiar 2014-2020. Este un rezultat mai mult decât dezamăgitor, care nu a făcut decât să mențină județul în subdezvoltare.
Orice traseu ai alege pentru depla­sări în județ, găsești gropi care pun în pericol nu doar starea tehnică a mașinilor, ci și viețile oamenilor.
Nu este de mirare că starea drumurilor este una dintre principalele probleme din județ, fiind principala nemulțumire a oamenilor.
 
(M.C.)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.